Witam wszystkich,
Nie potrafię znaleźć najprostszego przykładu zastosowania wzorca MVVM w aplikacjach pisanych w WPF. Oczywiście są w sieci jakieś proste przykłady zastosowania tego wzorca, ale potrzebuję zrozumieć esencję działania takiej prostej aplikacji, najprostszy program - dzięki temu już powinienem poradzić sobie z bardziej skomplikowanymi programami pisanymi z zastosowaniem tego wzorca.
Tu http://www.fergerion.pl/ znajdują się screeny z mojego projektu.
Zrobiłem najprostszy jaki mi tylko przyszedł do głowy widok (w projekcie pojawia się on w folderze View), który ma na celu dodanie dwóch liczb: user wpisuje dwie liczby, klika na button "Wynik" i w zielonej kontrolce "label" pojawia się wynik dodawania.
W folderze View mamy więc plik z widokiem o nazwie: Calculator.xaml. Pozostaje dopisać klasy w folderach Model i ViewModel.
Czy możecie mi powiedzieć co w takim przypadku powinno pojawić się w plikach CalculatorModel.cs i CalculatorViewModel.cs ?
Oczywiście można by to wszystko obsłużyć w minutę w pliku Calculator.xaml.cs, czyli w tzw. code behind, ale nie o to chodzi, nie taka jest idea wzorca MVVM. Według MVVM plik Calculator.xaml.cs ma pozostać "czysty".
Będę bardzo wdzięczny za naprowadzenie mnie w tej kwestii. Czasem wystarczy kilka prostych podpowiedzi i są w stanie człowieka popchać do przodu z czymś, z czym męczy się sam.
Fergus