• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Problem z mikrokontrolerem avr! [ATMEGA88PA]

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
379 wizyt
pytanie zadane 1 stycznia 2016 w Inne języki przez Michał Gibas Pasjonat (19,630 p.)
Witam!

Od niedawna zacząłem się interesować elektroniką, zakupiłem płytkę stykową , mikrokontroler ATMEGA88pa oraz programator ATB-USBASP (v.2.0). Podłączyłem wszystko jak należy i za pierwszym razem wszystko poprawnie działało, jednak gdy wpiąłem kondensatory ceramiczne i elektrolityczne oraz dławik osiowy do AVCC (10 uH), wszystko działało dobrze, jednak gdy wyjąłem kondensatory i dławik, wyskoczył mi w AVRDUDE błąd:

Initialization failed rc= -1

Sprawdziłem wszystkie połączenia (omomierzem) i wszystko było ok. Ale nadal jest błąd rc= -1. Nie wiem co jest, nie wpinałem uprzednio rezonatorów kwarcowych, a wszystko co powinno styka.

Proszę o pomoc!

Z góry dziękuję!

1 odpowiedź

+2 głosów
odpowiedź 1 stycznia 2016 przez jeremus Maniak (59,720 p.)
wybrane 1 stycznia 2016 przez Michał Gibas

Najlepsza

Błąd rc=-1 wskazuje  na błędne połączenia.
Może też być przestawione taktowanie. Układ fabrycznie nowy wymaga spowolnienia przy komunikacji.

jeśłi masz w programatorze opcję SLOW SCK to ją ustaw

poza tym duzo wiecej  wiedzy odpowiedzi znajdziesz na  forum.atnel.pl

Sory że polecam inne forum, ale tamto forum specjalizuje się w mikrokontrolerach..

komentarz 1 stycznia 2016 przez Michał Gibas Pasjonat (19,630 p.)
Czy mógłbyś mi powiedzieć jak w programatorze włączyć slow sck? Jestem kompletnie zielony w elektronice....
komentarz 1 stycznia 2016 przez jeremus Maniak (59,720 p.)

czasami programator ma zworkę - SLOW SCK - sprzętowe spowolnienie

a jeśli nie to można to zrobić programowo jako parametr  AVRDUDE

tutaj masz o jak używać: http://diy-elektronika.pl/1361-avrdude-obsluga-opis-polecen-czyli-jak-uzywac

a jeśli rzeczywiście jesteś początkujacy i nie tylko to polecam blog Mirka Kardasia :

http://mirekk36.blogspot.com/2012/12/avr-jak-zaczac.html

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 108 wizyt
pytanie zadane 19 lutego 2021 w C i C++ przez tonn204 Mądrala (7,470 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 412 wizyt
pytanie zadane 21 sierpnia 2018 w Inne języki przez Storm Obywatel (1,570 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 501 wizyt
pytanie zadane 19 lutego 2020 w Mikrokontrolery przez Mavimix Dyskutant (8,420 p.)

93,030 zapytań

141,992 odpowiedzi

321,294 komentarzy

62,376 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...