• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Propozycja tematu w stylu "Newsy" przypiętego na forum [ankieta]

Cloud VPS
+8 głosów
397 wizyt
pytanie zadane 31 grudnia 2015 w Sprawy forum przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)

Jako, że jest to forum koderskie skierowane głównie do początkujących programistów (owszem są tu bardziej doświadczeni, ale większość pytań zadawanych jest przez nowicjuszy - czyli np. mnie smiley), a Pan Mirosław Zelent stara się rozwijać kanał na YouTube, stworzył to forum (oraz wspomaga(?) inicjatywę Lenovo Techzone) - dzięki czemu próbuje On edukować i "zarazić" pasją oraz motywować (zwłaszcza nowych) programistów i adeptów tej sztuki; wpadłem na pomysł, aby dodać na forum (ogólnie; do jednego działu lub do każdego działu) przypięty temat o nowościach z danej dziedziny: C++/Java/JavaScript czy inna nazwa działu na forum. Owszem, są tematy z linkami do polecanych kanałów na YT, na czacie tez można coś znaleźć - tylko problemem czatu jest to, że nie da się go przewijać i jeśli chodzi o przekazywanie linków "dla potomnych" to nie jest to wygodna metoda.

W takim temacie każdy mógłby umieszczać linki do ciekawych wydarzeń związanych z programowaniem, newsów odnośnie technologii (skryptów, frameworków, bibliotek etc), Tweetów ważnych oraz ciekawych osobistości z branży, projektów na GitHub (lub z innych źródeł) itd. Taki temat mógłby mieć zasady, aby nie spamować, umieszczać linki zgodnie z danym działem (językiem lub technologią), w skrócie opisać o czym mowa w linku itd. - wszystko do ustalenia.

Pomyślałem, że taki temat o Newsach mógłby być przydatny choćby w nawiązywaniu ciekawych rozmów na dany temat. Edukacyjnie również na plus.

Możliwe odpowiedzi:
Popieram - przypiąć Newsy dla całego forum (1 głos, 4%)
Popieram - przypiąć Newsy dla poszczególnych działów (19 głosów, 68%)
Nie popieram / bez sensu / każdy może sobie sam takie info znaleźć (8 głosów, 29%)

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 3 stycznia 2016 przez Javowiec Pasjonat (21,560 p.)
edycja 3 stycznia 2016 przez Javowiec

TL;DR Nowy dział "Newsy" w "Programowanie" zamiast przypinania tematów i zobaczymy czy to się przyjmie.

------------------------------------------------------------------------------------

Newsów myślę nie będzie aż tak dużo, żeby dzielić to na jakieś kategorie tematyczne, a z drugiej strony nie będzie aż tak mało, żeby temat olać cheeky Sam poczytałbym sobie o takich newsach zamiast siedzieć 24h na dobę na chacie i liczyć, że czegoś nie przeoczyłem laugh

Moim zdaniem zamiast coś przypinać, wystarczy stworzyć dział w "Programowanie" nazwany "Newsy". Dużo roboty myślę nie będzie to kosztowało i będzie można przetestować jak to rozwiązanie się przyjmie.

1
komentarz 3 stycznia 2016 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)
Popieram utworzenie takiego działu na okres próbny - jeśli nie będzie w nim "życia" przez np. miesiąc, to zawsze można go usunąć. Wtedy okaże się w praktyce, czy taka "opcja" jest potrzebna na forum, czy nie :)
+1 głos
odpowiedź 31 grudnia 2015 przez RegularLemon Stary wyjadacz (12,280 p.)
W przypiętym do działu wątku szybko może zrobić się bałagan w odpowiedziach.

Lepszym rozwiązaniem będzie jakiś news feed, w stylu Facebooka albo Twittera, z najnowszymi informacjami zatwierdzonymi przez moderatorów.
komentarz 1 stycznia 2016 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)
IMO w jakiejkolwiek formie taki "Newsroom" mógłby zostać zaimplementowany na forum - kwestia tylko ile osób by to chciało i wtedy można się zastanawiać.

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 219 wizyt
pytanie zadane 24 sierpnia 2016 w HTML i CSS przez Kamil Czech Dyskutant (7,700 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 214 wizyt
pytanie zadane 24 maja 2016 w PHP przez hiper007 Stary wyjadacz (11,270 p.)
+10 głosów
5 odpowiedzi 1,071 wizyt
pytanie zadane 25 lipca 2016 w Sprawy forum przez DawidRodycz Gaduła (3,110 p.)

93,485 zapytań

142,417 odpowiedzi

322,765 komentarzy

62,898 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...