• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

problem z .click() jquery

Object Storage Arubacloud
0 głosów
186 wizyt
pytanie zadane 30 grudnia 2015 w JavaScript przez Danieter77 Bywalec (2,470 p.)
otwarte ponownie 30 grudnia 2015 przez Danieter77
		var numer = Math.floor(Math.random()*5)+1;
			var d=document.getElementById("1");
			var timer1 = 0;
			var timer2 = 0;
			
			function ustawslajd(nrslajdu)
			{
				clearTimeout(timer1);
				clearTimeout(timer2);
				numer = nrslajdu - 1;
			                               
				schowaj();
				setTimeout("zmienslajd()", 500);
				 
			}


		
	$( "#1" ).click(function() {
  $(this).hide();
});
				
			
		
			function schowaj()
			{
				$("#slider").fadeOut(500);
			}
		
			function zmienslajd()
			{
				numer++; if (numer>5) numer=1;
				
				var plik = "<img src=\"slajdy/slajd" + numer + ".png\" />";
				
				document.getElementById("slider").innerHTML = plik;
				$("#slider").fadeIn(500);
				
				timer1 = setTimeout("zmienslajd()", 5000);
				timer2 = setTimeout("schowaj()", 4500);
			
			}

 

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 30 grudnia 2015 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)

I na czym ten problem polega? Czy element #1, na którym chcesz wywołać click to przycisk?

komentarz 30 grudnia 2015 przez Danieter77 Bywalec (2,470 p.)
to span i jak klikam to nie działa
komentarz 30 grudnia 2015 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)

Sprawdź najpierw przez console.log() lub alert() czy kliknięcie jest wychwytywane - zapisz to nad $(this).hide(); (albo zakomentuj).

komentarz 30 grudnia 2015 przez Danieter77 Bywalec (2,470 p.)
klinięcie wykrywa ale hide nie działa
komentarz 30 grudnia 2015 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)

To zobacz, czym w tamtym miejscu jest this (czy jest tym span'em z id #1). Spróbuj zrobić po prostu $('#1').hide(); jeśli z this nie działa.

komentarz 30 grudnia 2015 przez Danieter77 Bywalec (2,470 p.)
są zamienniki alert()?
komentarz 30 grudnia 2015 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)
Co masz na myśli pod "zamienniki"?
komentarz 30 grudnia 2015 przez Danieter77 Bywalec (2,470 p.)
inne komendy tego samego typu
komentarz 30 grudnia 2015 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)

Jest console.log() (oraz różne "podfunkcje" typu console.x()) i alert(). Do debugowania lepszy jest console.log, bo możesz nim zobaczyć dokładniej co się dzieje. Alert() jest bardziej dla usera, aby go o czymś poinformować, ale nim nie zobaczysz dokładnie np. obiektów JavaScriptu lub DOMu. Poza tym może się zdarzyć, że przeglądarka zablokuje alert.

Po szczegóły odsyłam Ciebie np. tutaj:

http://stackoverflow.com/questions/8203473/why-is-console-log-considered-better-than-alert

http://stackoverflow.com/questions/3909006/alert-return-different-from-console-log

http://blogs.msdn.com/b/cdndevs/archive/2011/05/26/console-log-say-goodbye-to-javascript-alerts-for-debugging.aspx

 

0 głosów
odpowiedź 30 grudnia 2015 przez Łukasz Wasilewski Mądrala (5,190 p.)

Spróbuj:

$( "#id" ).on( "click", function() {

//funkcja

});

To będzie działało :)

komentarz 30 grudnia 2015 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)

Albo

$(document).on('click','#1',function(){
    // ...
});

 

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 98 wizyt
0 głosów
3 odpowiedzi 507 wizyt
pytanie zadane 19 października 2022 w JavaScript przez jasper93 Obywatel (1,310 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 209 wizyt

92,568 zapytań

141,424 odpowiedzi

319,634 komentarzy

61,956 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...