• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Edytor WYSIWYG tekstu do HTML

Mały hosting, OGROMNE możliwości
+2 głosów
2,787 wizyt
pytanie zadane 5 kwietnia 2015 w HTML i CSS przez krecik1334 Maniak (58,390 p.)

Mam swoją stronkę głównie w HTML'u i CSS i chciałbym mieć taki edytor tekstu w którym mógłbym sobie napisać content na daną podstronę a następnie sobie zamienić ten tekst wizualny na kod HTML'a i następnie wrzucić do pliku HTML danej podstrony. Znalazłem fajny edytor TinyMCE, nawet umieściłem na stronce ale nie wiem zbytnio jak po wpisaniu danej treści wizualnej podejrzeć jej kod w htmlu.

5 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 5 kwietnia 2015 przez Bartosz Płóciennik Dyskutant (8,510 p.)

Najlepsza

Polecam Tobie CKEditor. Możesz pobrać paczkę z tym co chcesz tzn "customize package" i w niej wybrać co chcesz i w ogóle. To co najfajniejsze, że jak to ściągniesz masz od razu dodane "samples"

i tam masz edytor możesz w nim pisać i po wysłaniu jest pokazywane co wysłałeś oczywiście aby zobaczyć jak to działa(ale wymagane jest PHP do tego). Naprawdę polecam ten edytor używam go w prawie każdym projekcie gdzie potrzebny jest edytor na stronę. Miałem mnóstwo problemów ze znalezieniem jakiegoś naprawdę dobrego i w miarę uniwersalnego rozwiązania ale ten zasługuje na miano tego dobrego :D

A i jeśli chcesz podejrzeć kod html to klikasz

To jest właśnie edytor na stronę, ale jeśli ty chcesz tworzyć całe strony metodą drag and drop czy coś podobnego to użyj np. dreamweaver'a od Adobe.

komentarz 5 kwietnia 2015 przez krecik1334 Maniak (58,390 p.)
edycja 5 kwietnia 2015 przez krecik1334

Dziękuję serdecznie, naprawdę o to mi chodziło. Co do twojego drag and drop, nie, nie chcę wyklikiwać stron. Ja kodzę stronę, tylko potrzebne mi jest to do pisania zawartości tekstowej (mniej czasu zajmuje i mniej zabawy zajmuje formatowanie).

0 głosów
odpowiedź 5 kwietnia 2015 przez marqos12 Obywatel (1,840 p.)
Nie wiem czy o to dokładnie chodzi, ale edytorem na którym nas uczyli w szkole był SharePoint Designer od microsoftu i jak dla mnie to podstawowy, ale prosty w obsłudze i darmowy do pobrania program. Dla mnie najlepszą wersją jest 2007, testowałem nowsze i aż tak mi do gustu nie podeszły.
0 głosów
odpowiedź 5 kwietnia 2015 przez Nolandosky Bywalec (2,110 p.)
Nie zabardzo rozumiem, kod HTML przeglądasz jak zwykły plik tekstowy tylko musisz kliknąć na niego PPM i wybierz opcję Eytuj lub otwórz za pomocą jakiegoś innego notatnika itp.
komentarz 5 kwietnia 2015 przez krecik1334 Maniak (58,390 p.)

Chodzi mi o taki jakby edytor tekstu taki graficzny jak np. na tej stronie gdy sie wpisuje posty są tam takie podstawowe znaczniki i poprawia to czytelnosc tekstu żebym sobie np. mógł otworzyć ten edytor i wrzucić później z niego tekst do diva w moim głównym pliku html. Chodzi mi o wizualny edytor tekstu tak jak jest tu na tej stronie gdy się pisze posty, tylko żeby on to zamieniał na HTML.

komentarz 5 kwietnia 2015 przez marqos12 Obywatel (1,840 p.)
coś w stylu notepad++?
0 głosów
odpowiedź 5 kwietnia 2015 przez DawidRodycz Gaduła (3,110 p.)
WYSIWYG, rozumiem że nie interesuje Cię pisanie linijka po linijce, lecz chcesz układać alementy a program sam ma to  okodować do HTML? Jeżeli dobrze rozumiem to pierwszy lepszy przezemnie znaleziony http://www.wysiwygwebbuilder.com/ , jest na licencji testowej więc tylko miesiąc będziesz mógł się nim pobawić.

Tu znajdziesz też edytory What You See Is What You Get.

http://blog.strefakursow.pl/10-najlepszych-edytorow-html.html
0 głosów
odpowiedź 5 kwietnia 2015 przez szmq Pasjonat (22,770 p.)

Chyba najlepszy będzie dreamweaver. Możesz na bierząco zmieniać widoki itp. Gdy piszesz kod, podgląd strony jest uaktualniany i również w drugą stronę tzn kiedy edytujesz wizualnie zamiast pisania kodu :)  DO tego masz pełno kursów i poradników jeżeli chodzi o deamweavera i dużo możliwości, w końcu Adobe :D

Przykładowy widok:

http://media.creativebloq.futurecdn.net/sites/creativebloq.com/files/images/2012/04/dreamweaver3.jpg

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 549 wizyt
pytanie zadane 4 marca 2016 w JavaScript przez ormu16 Gaduła (4,980 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 191 wizyt
pytanie zadane 30 sierpnia 2017 w HTML i CSS przez ThePatrykOOO Dyskutant (8,400 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 1,499 wizyt
pytanie zadane 4 kwietnia 2017 w HTML i CSS przez pokrywa1 Użytkownik (990 p.)

93,718 zapytań

142,629 odpowiedzi

323,261 komentarzy

63,263 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...