• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Kolorystyka, wygląd ocena na podstawie zdj.

42 Warsaw Coding Academy
+3 głosów
751 wizyt
pytanie zadane 30 grudnia 2015 w Nasze projekty przez makoso Mądrala (7,380 p.)
edycja 1 stycznia 2016 przez makoso

Kończę swojego "blogo-tutoriala" wiem że to trochę głupie jak na kogoś z moim zakresem wiedzy ale co tam :) jeszcze zostało mi kilka rzeczy do wykonania ale chciałbym abyście ocenili na podstawie zdjęcia ogólny układ posta bo lewa strona zostanie jeszcze wypełniona :)
http://imageshack.com/a/img910/720/SvXbeZ.jpg

Po powiększeniu zdjęcia wszystko jest pięknie widoczne :)
czekam na komentarze :)

EDIT - WERSJA BETA ;)

http://programowanie.pro-website.pl/wiedz-wiecej/22/wstep-omowienie-podstaw-html-a

5 odpowiedzi

+3 głosów
odpowiedź 30 grudnia 2015 przez DarkEliat Bywalec (2,810 p.)
Ciekawy pomysł. Ja mam do ciebie pytanie, czy ta strona jest już fizycznie używalna. Jeśli TAK, to gratuluję, ładna i ciekawa. Pozdrawiam, jak kończysz to wyślij mi prywatnie linka.
komentarz 30 grudnia 2015 przez makoso Mądrala (7,380 p.)
Tak jest używana zostało mi zrobić zarządzanie własnym profilem, tylko dlatego ze zrobiłem komentarze dla zalogowanych użytkowników :) i dokończyć komentarze a dokładniej edycję wcześniej napisanego komentarza z kosmetyki zostały strony błędów i zapewnienie minimalną treścią na start upublicznie pewnie za około 3 dni :)
komentarz 30 grudnia 2015 przez DarkEliat Bywalec (2,810 p.)
Więc czekam na info, o zakończeniu :)
komentarz 1 stycznia 2016 przez makoso Mądrala (7,380 p.)
Chyba większość skończyłem :) dziś albo jutro dopiszę kolejne posty :) chwilowo tylko jeden więc nie widać odsyłacza na dole artykułu i po lewej stronie jest "dalej w tej kategorii" i pod tym reklama :) tu będzie 5 następnych wpisów z tej kategorii :)

http://programowanie.pro-website.pl/wiedz-wiecej/22/wstep-omowienie-podstaw-html-a

nie wiem co zrobić czy zostawić tak jak teraz z subdomeną czy może zrobić sobie inny adres typu:
pro-website.....pl/programowanie/wiedz-wiecej/22/wstep-omowienie-podstaw-html-a

?
+1 głos
odpowiedź 30 grudnia 2015 przez antekskocz Początkujący (420 p.)

Bardzo fajny pomysł. Podoba mi się ta strona. Jestem ciekawy jak dalej potoczą się jej losy i czy ten projekt się rozwinie. Jak wszystko ruszy to proszę o informację smiley

komentarz 1 stycznia 2016 przez makoso Mądrala (7,380 p.)
Chyba większość skończyłem :) dziś albo jutro dopiszę kolejne posty :) chwilowo tylko jeden więc nie widać odsyłacza na dole artykułu i po lewej stronie jest "dalej w tej kategorii" i pod tym reklama :) tu będzie 5 następnych wpisów z tej kategorii :)

nie wiem co zrobić czy zostawić tak jak teraz z subdomeną czy może zrobić sobie inny adres typu:
pro-website.pl/programowanie/wiedz-wiecej/22/wstep-omowienie-podstaw-html-a

?
komentarz 5 stycznia 2016 przez DarkEliat Bywalec (2,810 p.)
Adres bez pro-website.pl będzie płatny. Twoja strona jest świetna, bardzo podobają mi się te animacje, przejścia, liczę, że portal będzie się rozwijał. Bardzo podoba mi się możliwość komentowania, może moja strona też kiedyś będzie tak wyglądać. Przy rejestracji dodaj pole drugiego hasła. Pozdrawiam.

P.S. Zarejestrowałem się !
komentarz 6 stycznia 2016 przez makoso Mądrala (7,380 p.)
Dzięki! :) Dostałem sporo uwag, słusznych, postaram się je poprawić, szczególnie styl pisania wpisów :) Dzisiaj postaram ię napisać kolejny wpis :) chyba z CSS dotycząc układania divów czyli float etc :)
+1 głos
odpowiedź 30 grudnia 2015 przez arek01996 Stary wyjadacz (12,080 p.)
Ja bym przy inputach przy logowaniu jakis lewy padding dał  :-)

I przycisku po lewej u góry się troszeczkę zlewają to psuje wizualnie efekt ...

Poza tym przyjemnie się patrzy :)
+1 głos
odpowiedź 30 grudnia 2015 przez Ivan Maniak (60,650 p.)

Według mnie, jest parę rzeczy do poprawienia. Oczywiście wg mnie, wszystko co napiszę jest to moja opinia i gust, jeżeli ktoś się ze mną nie zgadza to fajnie, ale ja taki po prostu mam gust.

• Pierwszą rzeczą, będzie możliwość logowania i wylogowania się w tym samym momencie [Formularz w menu po lewej] Jeżeli jesteśmy zalogowaniu proponuje usunąć formularz.
  • Tłumaczysz co to <html> oraz <body>, ale nie mówisz do czego jest <!DOCTYPE html>, proponuję coś o tym tagu napisać :) Na wstępie też możesz powiedzieć o TAB'ach w kodzie, że nie są one potrzebne ale stosuje je każdy w celu poprawienia czytelności kodu.
  • A teraz przejdę do designu. Cienie - każdy element wygląda lepiej bez cieni, przyciski, boxy po prawej stronie - Wszystko.
  • Przycisk "Panel administratora" ma zielone tło, biały border, a następnie czarny cień. Źle to wygląda, lepiej usunąć biały border. [Możliwe, że jest to spowodowane zdjęciem i białego borderu tam nie ma]
  • Header "Wstęp - Omówienie podstaw HTML'a", nie powinien mieć mieć marginesu/paddingu z góry
  • Umieszczanie "listy w liście". Dokładniej chodzi mi tutaj o strukturę. Mamy po lewej menu z 4 napisamy. Menu, Cel, HTML - początki oraz Wstęp. W czym trzy ostatnie napisy, mają dziwny margines nad i pod sobą. Tak samo z logowaniem
  • Spany/Coś co chcesz aby było zauważone. Mówię tutaj o elementach, w których znajdują się napisy HTML, CSS, JS, PHP itd. Lepiej wyglądałyby bez białego borderu. 
  • Kreski/Paski/Divider/[w/e] lepiej wyglądają bez cienia.

To tyle zauważyłem. Na potwierdzenie moich "argumentów" spójrz na to zdjęcie: http://i.imgur.com/ClMXJD5.jpg
Jest tam po lewej - twoja strona, po prawej - moja propozycja z poprawionymi wszystkimi elementami.

komentarz 30 grudnia 2015 przez makoso Mądrala (7,380 p.)

Wielkie dzięki za obiektywny komentarz, poświęcenie czasu, przygotowanie podglądu :)
Kilka zmian które opisałeś z pewnością wprowadzę, jednak nie które całkowicie odrzucają mój "styl" dla tej strony i je będę zmuszony pozostawić :)

Postarałem się trochę ustosunkować do Twoich akapitów

• Formularz faktycznie można usunąć po zalogowaniu, musze ogarnąć przekierowywanie na tą samą stronę bo aktualnie wygląda to tak że przerzuca Cię na stronę startową po zalogowaniu, chyba że chcesz się dostać na stronę zabezpieczoną hasłem to wyświetlam form i przechodzi tam gdzie chciał wcześniej
  • Nie chcę wszystkiego zamieścić w jednym poście ;) w następnych planowałem dać o czytelności kodu jak już będzie tam kilka divów pierwszy normalnie następnie pokazanie jak lepiej wygląda to przy używaniu tabulatora, faktycznie pominąłem <!doctype html> wspomnę też w drugim poście :) sam nie wiem co o nim powiedzieć chyba tylko tyle że deklaruje nam używanie HTML5 (dobrze mówię?)  
  • Cienie i ten divider wydaje mi się że się spoko zgrywają długo majsterkowałem z tym cieniem aby go dopasować "idealnie" może jakbym go zmniejszył zachował by swój cel ;) bo tak jak dla mnie daje złudzenei takiej zatytuowanej kartki ten blok ;)
  • przyciski na samej górze tak je muszę dopasować ładniej, ale dalej na co zwróciłeś uwagę czyli "lista w liście" tak jest faktycznie tylko że jest to menu collapse (nie wiem czy dobrze napisałem) i może przyjąć postać samo menu (tak jest dla telefonów) po kliknięciu pokazują się kategorię po kliknięciu w kategorii posty, ten padding wewnętrzny wydaje mi się obowiązkowy bo tak wszystko tak blisko siebie jest, za blisko, button administratora przyjmuje jest tak jak menu dla tel :) i nie ma białego borderu takie złudzenei wyszło na zdjęciu, ale ma cień...
  • margines przy tytule posta zapomniałem zmienić mój podstawowy, nie rzuciło mi się w oczy ;)
  • spany bez bordera nie wiem czy nie za bardzo się wtedy wlewająw tło czymś je odseparować trzeba jalepszym pomysłem wydawało mi sie podwójne obramowanie
  • o kreskach napisałem wcześniej  
0 głosów
odpowiedź 29 czerwca 2016 przez Kamil Czech Dyskutant (7,700 p.)
serwer nie działa
komentarz 29 czerwca 2016 przez Ivan Maniak (60,650 p.)
Nie dziwię się. Patrz na datę posta.
komentarz 29 czerwca 2016 przez Kamil Czech Dyskutant (7,700 p.)
faktycznie, szkoda że strona upadła
komentarz 6 lipca 2016 przez makoso Mądrala (7,380 p.)
nie upadła ale za dużo krytyki popłynęło ;) domeny nie przedłużyłem ale:
wersja ze zdjęcia: http://kmakowski.nazwa.pl/prowebsite/nblog/web/wiedz-wiecej/22/wstep-omowienie-podstaw-html-a

wersja nowsza ale także skrytykowana ;)
http://kmakowski.nazwa.pl/proweb/blog/web/artykul/html-podstawy-poznaj-html-struktura-dokumentu-naglowek-oraz-cialo-dokumentu

może kiedyś do tego wrócę i zrobię coś porządnie ;)

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 261 wizyt
pytanie zadane 9 kwietnia 2016 w Nasze projekty przez Eliro Stary wyjadacz (12,160 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 501 wizyt
pytanie zadane 22 czerwca 2015 w Nasze projekty przez makoso Mądrala (7,380 p.)

93,382 zapytań

142,382 odpowiedzi

322,539 komentarzy

62,740 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
...