• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Dlaczego to mi nie zapisuje poprawnie(tak jak chce) do tablicy.

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
123 wizyt
pytanie zadane 29 grudnia 2015 w C i C++ przez konrad99 Gaduła (4,090 p.)
edycja 29 grudnia 2015 przez konrad99

Dlaczego nie zapisuje mi wyboru i nie chce go wypisac?

Cały czas mi wypsiije Dusana Kuciaka a Innych nie.

 

​
 if(opcjelegia==2)
        system( "cls" );

        int a=0;
         for( a; a<=10 ; a++)
{

        cout<<"Podaj numer piłkarza"<<endl;
        cout<<"Wybierz numer pi³karza aby go wybrać"<<endl;
 cout<<"1.Dusan Kuciak(Bramkarz)"<<endl;
 cout<<"2.Arkadiusz Ma^larz(Bramkarz)"<<endl;
 cout<<"3.Jakub Szumski(Bramkarz)"<<endl;
 cout<<"4.Artur Haluch(Bramkarz)"<<endl;
 cout<<"5.Jakub Rźeżniczak(Środkowy Obrońca)"<<endl;
 cout<<"6.Michał Pazdan(Środkowy Obrońca)"<<endl;
 cout<<"7.Igor Lewczuk(Środkowy Obronca)"<<endl;
 cout<<"8.Tomasz Brzyski(Lewy Obrońca)"<<endl;
 cout<<"9.Łukasz Broź(Prawy Obrońca)"<<endl;
 cout<<"10.Bartosz Bereszyński(Prawy Obrońca)"<<endl;
 cout<<"11.Tomasz Jodłowiec(Def-Śro Pomocnik)"<<endl;
 cout<<"12.Ivica Vrdoljak(Def-Śro Pomocnik)"<<endl;
 cout<<"13.Michał Kopczyński(Def-Śro Pomocnik)"<<endl;
 cout<<"14.Rafał Makowski(Śro-Def Pomocnik,Obrońca Środek)"<<endl;
 cout<<"15.Dominik Furman(Śro-Ofe Pomocnik)"<<endl;
 cout<<"16.Stojan Vranjes(Środkowy Pomocnik)"<<endl;
 cout<<"17.Ondrej Duda (Ofensywny Pomocnik Środek) "<<endl;
 cout<<"18.Michał Masłowski (Ofensywny Pomocnik Środek)"<<endl;
 cout<<"19.Mateusz Szwoch(Ofensywny Pomocnik Środek)"<<endl;
 cout<<"20.Robert Bartczak(Lewy,Prawy Pomocnik)"<<endl;
 cout<<"21.Guilherme(Lewy Obrońca,Lew-Pra Pomocnik,POŚ)"<<endl;
 cout<<"22.Pablo Dyego(Lewy-Prawy Pomocnik)" <<endl;
 cout<<"23.Michał Kucharczyk(Lewy-Prawy Pomocnik,Napastnik)"<<endl;
 cout<<"24.Ivan Trickovski(Lewy-Prawy Pomocnik)"<<endl;
 cout<<"25.Aleksandar Prijovic(Napastnik)"<<endl;
 cout<<"26.Nemanja Nikolić(Napastnik)"<<endl;
 cout<<"27.Konrad Groń(Napastnik)"<<endl;
 cout<<"28.Arkadiusz Piech(Napastnik)"<<endl;
 cout<<"29.Adam Ryczkowski(Napastnik,Lewy-Prawy Pomocnik)"<<endl;
 cout<<"30.Marek Saganowski(Napastnik) "<<endl;
  cin>>wybrani[a];
}
int x=0;
 for( x; x<=10 ; x++)//wypisywanie wybranych numerow;
{
    cout<<wybrani[a];




      cout<<"Wybrano"<<endl;

    if(wybrani[a]==1)
{


cout<<"1.Dusan Kuciak"<<endl;
}
if(wybrani[a]==2)
{


cout<<"2.Arkadiusz Malarz"<<endl;
}
if(wybrani[a]==3)
{


cout<<"3.Jakub Szumski"<<endl;
}
if(wybrani[a]==4)
{


cout<<"4.Artur Haluch"<<endl;
}
if(wybrani[a]==5)
{


cout<<"5.Jakub Rźeżniczak"<<endl;
}
if(wybrani[a]==6)
{


cout<<"6.Michał Pazdan"<<endl;
}
if(wybrani[a]==7)
{


cout<<"7.Igor Lewczuk"<<endl;
}
if(wybrani[a]==8)
{


cout<<"8.Tomasz Brzyski"<<endl;
}
if(wybrani[a]==9)
{


cout<<"9.Łukasz Broź"<<endl;
}
if(wybrani[a]==10)
{


cout<<"10.Bartosz Bereszyński"<<endl;
}
if(wybrani[a]==11)
{


cout<<"11.Tomasz Jodłowiec"<<endl;
}
if(wybrani[a]==12)
{


cout<<"12.Ivica Vrdolajak"<<endl;
}
if(wybrani[a]==13)
{


cout<<"13.Michał Kopczyński"<<endl;
}
if(wybrani[a]==14)
{


cout<<"14.Rafał Makowski"<<endl;
}
if(wybrani[a]==15)
{


cout<<"15.Dominik Furman"<<endl;
}
if(wybrani[a]==16)
{


cout<<"16.Stojan Vranjes"<<endl;
}
if(wybrani[a]==17)
{


cout<<"17.Ondrej Duda"<<endl;
}
if(wybrani[a]==18)
{


cout<<"18.Michał Masłowski"<<endl;
}
if(wybrani[a]==19)
{


cout<<"19.Mateusz Szwoch"<<endl;
}
if(wybrani[a]==20)
{


cout<<"20.Robert Bartczak"<<endl;
}
if(wybrani[a]==21)
{


cout<<"21.Guliherme"<<endl;
}
if(wybrani[a]==22)
{


cout<<"22.Pablo Dyego"<<endl;
}
if(wybrani[a]==23)
{


cout<<"23.Michał Kucharczyk"<<endl;
}
if(wybrani[a]==24)
{


cout<<"24.Ivan Trickovski"<<endl;
}
if(wybrani[a]==25)
{


cout<<"25.Alexandar Prijović"<<endl;
}
if(wybrani[a]==26)
{


cout<<"26.Nemanja Nikolić"<<endl;
}
if(wybrani[a]==27)
{


cout<<"27.Konrad Groń"<<endl;
}
if(wybrani[a]==28)
{


cout<<"28.Arkadiusz Piech"<<endl;
}
if(wybrani[a]==29)
{


cout<<"29.Adam Ryczkowski"<<endl;
}
if(wybrani[a]==30)
{


cout<<"30.Marek Saganowski"<<endl;
}
if(wybrani[a]==31)
{


cout<<"31.Jakub Kosecki"<<endl;
} }

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 29 grudnia 2015 przez zmiennoimienny Mądrala (5,540 p.)
wybrane 29 grudnia 2015 przez konrad99
 
Najlepsza

Czy czasem w drugiej pętli for nie powinno być "x" zamiast "a"?
Np.

for( x; x<=10 ; x++)//wypisywanie wybranych numerow;
{

    cout<<wybrani[x];

 
 
 
      cout<<"Wybrano"<<endl;
 
    if(wybrani[x]==1)
{
 
 
cout<<"1.Dusan Kuciak"<<endl;
}
... Dalsze warunki

 

komentarz 29 grudnia 2015 przez konrad99 Gaduła (4,090 p.)
Chcę aby wyświetiło wybranych piłkarzy x jest tylko po to by powtórzyło sprawdzanie 11 razy

wybrani powini byc w a.
komentarz 29 grudnia 2015 przez zmiennoimienny Mądrala (5,540 p.)

W tej pętli for ->  for( x; x<=10 ; x++)
wartość zmiennej "a" nie ulega zmianie. (tylko wartość zmiennej "x")
Dlatego też np. ->  wybrani[a]
zawszę będzie pokazywać ten sam wynik.
Myślę że chyba o to chodzi. 

komentarz 29 grudnia 2015 przez konrad99 Gaduła (4,090 p.)

Zapisuje mi poprawnie ale nadal nwm jak wypisać tych piłkarzy.

int a=0;
         for( a; a<=11 ; a++)//zapisac wybranenumery
{




        cout<<"Wybierz numer pi³karza aby go wybrać"<<endl;
 cout<<"1.Dusan Kuciak(Bramkarz)"<<endl;
 cout<<"2.Arkadiusz Ma^larz(Bramkarz)"<<endl;
 cout<<"3.Jakub Szumski(Bramkarz)"<<endl;
 cout<<"4.Artur Haluch(Bramkarz)"<<endl;
 cout<<"5.Jakub Rźeżniczak(Środkowy Obrońca)"<<endl;
 cout<<"6.Michał Pazdan(Środkowy Obrońca)"<<endl;
 cout<<"7.Igor Lewczuk(Środkowy Obronca)"<<endl;
 cout<<"8.Tomasz Brzyski(Lewy Obrońca)"<<endl;
 cout<<"9.Łukasz Broź(Prawy Obrońca)"<<endl;
 cout<<"10.Bartosz Bereszyński(Prawy Obrońca)"<<endl;
 cout<<"11.Tomasz Jodłowiec(Def-Śro Pomocnik)"<<endl;
 cout<<"12.Ivica Vrdoljak(Def-Śro Pomocnik)"<<endl;
 cout<<"13.Michał Kopczyński(Def-Śro Pomocnik)"<<endl;
 cout<<"14.Rafał Makowski(Śro-Def Pomocnik,Obrońca Środek)"<<endl;
 cout<<"15.Dominik Furman(Śro-Ofe Pomocnik)"<<endl;
 cout<<"16.Stojan Vranjes(Środkowy Pomocnik)"<<endl;
 cout<<"17.Ondrej Duda (Ofensywny Pomocnik Środek) "<<endl;
 cout<<"18.Michał Masłowski (Ofensywny Pomocnik Środek)"<<endl;
 cout<<"19.Mateusz Szwoch(Ofensywny Pomocnik Środek)"<<endl;
 cout<<"20.Robert Bartczak(Lewy,Prawy Pomocnik)"<<endl;
 cout<<"21.Guilherme(Lewy Obrońca,Lew-Pra Pomocnik,POŚ)"<<endl;
 cout<<"22.Pablo Dyego(Lewy-Prawy Pomocnik)" <<endl;
 cout<<"23.Michał Kucharczyk(Lewy-Prawy Pomocnik,Napastnik)"<<endl;
 cout<<"24.Ivan Trickovski(Lewy-Prawy Pomocnik)"<<endl;
 cout<<"25.Aleksandar Prijovic(Napastnik)"<<endl;
 cout<<"26.Nemanja Nikolić(Napastnik)"<<endl;
 cout<<"27.Konrad Groń(Napastnik)"<<endl;
 cout<<"28.Arkadiusz Piech(Napastnik)"<<endl;
 cout<<"29.Adam Ryczkowski(Napastnik,Lewy-Prawy Pomocnik)"<<endl;
 cout<<"30.Marek Saganowski(Napastnik) "<<endl;
  cin>>wybrani[a];}

  cout<<wybrani[a=1];
    cout<<wybrani[a=2];
    cout<<wybrani[a=3];
    cout<<wybrani[a=4];
    cout<<wybrani[a=5];
    cout<<wybrani[a=6];
    cout<<wybrani[a=7];
    cout<<wybrani[a=8];
    cout<<wybrani[a=9];
    cout<<wybrani[a=10];
cout<<wybrani[a=11];


if(wybrani[a]=1)
{


cout<<"1.Dusan Kuciak"<<endl;
}
if(wybrani[a]==2)
{


cout<<"2.Arkadiusz Malarz"<<endl;
}
if(wybrani[a]==3)
{


cout<<"3.Jakub Szumski"<<endl;
}
if(wybrani[a]==4)
{


cout<<"4.Artur Haluch"<<endl;
}
if(wybrani[a]==5)
{


cout<<"5.Jakub Rźeżniczak"<<endl;
}
if(wybrani[a]==6)
{


cout<<"6.Michał Pazdan"<<endl;
}
if(wybrani[a]==7)
{


cout<<"7.Igor Lewczuk"<<endl;
}
if(wybrani[a]==8)
{


cout<<"8.Tomasz Brzyski"<<endl;
}
if(wybrani[a]==9)
{


cout<<"9.Łukasz Broź"<<endl;
}
if(wybrani[a]==10)
{


cout<<"10.Bartosz Bereszyński"<<endl;
}
if(wybrani[a]==11)
{


cout<<"11.Tomasz Jodłowiec"<<endl;
}
if(wybrani[a]==12)
{


cout<<"12.Ivica Vrdolajak"<<endl;
}
if(wybrani[a]==13)
{


cout<<"13.Michał Kopczyński"<<endl;
}
if(wybrani[a]==14)
{


cout<<"14.Rafał Makowski"<<endl;
}
if(wybrani[a]==15)
{


cout<<"15.Dominik Furman"<<endl;
}
if(wybrani[a]==16)
{


cout<<"16.Stojan Vranjes"<<endl;
}
if(wybrani[a]==17)
{


cout<<"17.Ondrej Duda"<<endl;
}
if(wybrani[a]==18)
{


cout<<"18.Michał Masłowski"<<endl;
}
if(wybrani[a]==19)
{


cout<<"19.Mateusz Szwoch"<<endl;
}
if(wybrani[a]==20)
{


cout<<"20.Robert Bartczak"<<endl;
}
if(wybrani[a]==21)
{


cout<<"21.Guliherme"<<endl;
}
if(wybrani[a]==22)
{


cout<<"22.Pablo Dyego"<<endl;
}
if(wybrani[a]==23)
{


cout<<"23.Michał Kucharczyk"<<endl;
}
if(wybrani[a]==24)
{


cout<<"24.Ivan Trickovski"<<endl;
}
if(wybrani[a]==25)
{


cout<<"25.Alexandar Prijović"<<endl;
}
if(wybrani[a]==26)
{


cout<<"26.Nemanja Nikolić"<<endl;
}
if(wybrani[a]==27)
{


cout<<"27.Konrad Groń"<<endl;
}
if(wybrani[a]==28)
{


cout<<"28.Arkadiusz Piech"<<endl;
}
if(wybrani[a]==29)
{


cout<<"29.Adam Ryczkowski"<<endl;
}
if(wybrani[a]==30)
{


cout<<"30.Marek Saganowski"<<endl;
}
if(wybrani[a]==31)
{


cout<<"31.Jakub Kosecki"<<endl;

}}

















   cin.get();
   return 0;
}

 

komentarz 29 grudnia 2015 przez zmiennoimienny Mądrala (5,540 p.)

Zostaw kod taki jaki był pierwotnie.
Zastąp tą pętle -> for( x; x<=10 ; x++) 
tą - > for( a = 0; a<=10 ; a++)
I powinno działać laugh

komentarz 29 grudnia 2015 przez Sebastian R Obywatel (1,110 p.)

usuń to:

 cout<<wybrani[a=1];
    cout<<wybrani[a=2];
    cout<<wybrani[a=3];
    cout<<wybrani[a=4];
    cout<<wybrani[a=5];
    cout<<wybrani[a=6];
    cout<<wybrani[a=7];
    cout<<wybrani[a=8];
    cout<<wybrani[a=9];
    cout<<wybrani[a=10];
cout<<wybrani[a=11];

 

komentarz 29 grudnia 2015 przez konrad99 Gaduła (4,090 p.)
Teraz mam wielki dylemat komu dać najlepsze ?
+1 głos
odpowiedź 29 grudnia 2015 przez Sebastian R Obywatel (1,110 p.)

Zmień w drugiej pętli na iterator a - czyli:

for(int a =0; a<=10 ; a++)//wypisywanie wybranych numerow;
{
    cout<<wybrani[a];
 
 
 
 
      cout<<"Wybrano"<<endl;
 
    if(wybrani[a]==1)
{
 
 
cout<<"1.Dusan Kuciak"<<endl;
}
if(wybrani[a]==2)
{
 
 
cout<<"2.Arkadiusz Malarz"<<endl;
}
if(wybrani[a]==3)
{
 // dalej kod leci

 

Tworzy się wtedy kolejna zmienna LOKALNA o takiej samej nazwie co w pierwszej pętli. Kod i tak nie jest optymalny - użyj instrukcji switch. Poczytaj o zmiennych lokalnych o inicjalizacji pętli (int a=0; a<=10;a++) itp.
Brnij dalej ;)

P.S: Wyrzuć "Wybrano" z drugiej pętli przed nią, bo będzie to tak wyglądało.

Wybrano

piłkarz

Wybrano

piłkarz 2

Wybrano

piłkarz 3 itd...

 

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 579 wizyt
pytanie zadane 11 listopada 2016 w C i C++ przez Ayaka Nowicjusz (170 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 679 wizyt
pytanie zadane 21 sierpnia 2017 w Algorytmy przez Konfeusz Bywalec (2,810 p.)

92,453 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,087 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...