• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Pytania dotyczące rozwijania umiejętności programowania

Object Storage Arubacloud
+2 głosów
463 wizyt
pytanie zadane 28 grudnia 2015 w C i C++ przez LiLatee Nowicjusz (180 p.)

Dzień dobry!

Rok temu w szkole poznałem C++ i nie szło mi zbyt dobrze, a naprawdę chciałem umieć programować. W końcu w  szkole C++ się skończył i moja przygoda z nim także.Jednak niedawno naszła mnie chęć, że jednak chcę umieć programować i zacząłem oglądać filmy Pana Mirosława z kursu C++. Dziś skończyłem odcinek 11 i zacząłem się zastanawiać, że to jeszcze parę odcinków i koniec kursu, a to niemożliwe iż to koniec C++. Więc po takim długim wstępie (przepraszam za niego jakoś czułem, że muszę to napisać) wychodzę z paroma pytaniami:

1. Czy jeśli chciałbym zostać jakimś poważniejszym programistą w przyszłości to muszę kupić jakąś książkę z C++, np. polecaną na blogu Pana Mirosława "Stephen Prata: Język C++. Szkoła programowania. Wydanie VI"? Czy jednak wystarczą kursy na stronie?

2. Jaki współcześnie stosuje się najczęściej język programowania? Kiedy powinienem zacząć się go uczyć?

3. Czy specjalizuje się ktoś w programowaniu aplikacji na Androida? Jestem wielkim fanem Androida i chciałbym umieć co nieco zrobić. Książka która jest polecana na blogu ma już dobre parę latek, a parę lat dla smartfonów i Androida to przepaść. Czy uważacie, że jest ona nadal aktualna (C.Collins, M.Galpin, M.Kaeppler: Android w praktyce), czy możecie podać jakąś alternatywę (niekoniecznie książkę)?

4. W jaki sposób mogę rozwijać moje umiejętności programowania po zakończeniu kursów na stronie (C++ i C++ object). Powinienem wykonywać zadania ze SPOJ-a? Czy polecacie coś innego?

To chyba by było na tyle, choć mam wrażenie, że oczywiście o czymś zapomniałem :/ 

Bardzo proszę o odpowiedź. Zależy mi na niej, ponieważ wiele może mi pomóc. Za wszelkie błędy w pisowni jak i też merytoryczne przepraszam i czekam na poprawki :)

Z góry bardzo dziękuje i pozdrawiam.

5 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 28 grudnia 2015 przez Grzyboo Nałogowiec (28,860 p.)
1. Nie, kurs to jedynie mały zalążek tego, co język sam sobą prezentuje, a do tego dochodzą inne rzeczy; biblioteki, frameworki.

2. Nie ma jednego języka programowania... Różne stosuje się do różnych celów. Najpopularniejsze u pracodawców to chyba Java, Python i C#. Ale mamy jeszcze C, C++, Ruby, php, JavaScript i inne.

Kiedy zacząć się uczyć? Co to za pytanie? Jak najszybciej.

3. Najpierw to naucz się na przyzwoitym poziomie Javy. Można jakieś prymitywy robić na androida, ale dopiero poznanie Javy pozwoli nam na tworzenie sensownych aplikacji.

4. Ja jakoś nie przepadam za SPOJem. Jest upierdliwy i często nie wiadomo o co chodzi, bo program kompiluje się, działa, ale sędzia odrzuca. Przede wszystkim jakaś książka do pełnego poznania języka, bo kursy to zalążek. A potem można się bawić w jakieś frameworki, silniki do gier itp.
0 głosów
odpowiedź 28 grudnia 2015 przez criss Mędrzec (172,590 p.)
Raczej wystarczą internety, ja tym książkom nie ufam, szybko się starzeją o czym z resztą sam wspomniałeś. Podstawy co prawda się nie zmieniają, albo w bardzo niewielkim stopniu, datego polece ci poradnik Xiona (wygooglaj xion c++).

Jaki się najczęściej? Zależy gdzie :D Najłatwiej przeszukać wymagania w ofertach pracy. Np. gamedev to głównie c++ i c#.

SPOJ uczy tylko algorytmiki, języka na pewno cie nie nauczy. Możesz, ale nie musisz. Ja w tym nie siedziałem dłużej niż pół godziny. To tyle co rozwiązywanie łamigłówek z podłożem matematycznym. Pewnie można coś skubnąć z optymalizacji, ale same algorytmy to tylko część tematu.

Wymyśl sobie jakis realny projekt do napisania. Najlepiej jakaś bardziej ambitna gierka w konsoli i będziesz się uczył. W taki sposób nauczyłem się ogromnej części c++.
0 głosów
odpowiedź 28 grudnia 2015 przez Łukasz Wasilewski Mądrala (5,190 p.)

Siema! 

Tak jak i Ty, ja także jestem początkującym programistą jeżeli chodzi o C++. Jeszcze miesiąc temu nie miałem pojęcia o programowaniu obiektowym jednak studiuję informatykę i musiałem się z tym zmierzyć. Od kiedy obejrzałem odcinki p. Zelenta codziennie piszę po kilka godzin dziennie, także jesteśmy na mniej więcej tym samym poziomie. Wszedłem właśnie na to forum by zadać pytanie jednak zanim to zrobiłem zaciekawił mnie Twój temat i myślę, że mogę odpowiedzieć Ci na Twoje pytania wskazując Ci moją ścieżkę którą obrałem. 

 

1. Kursy na stronie to dobry początek jednak na pewno nie wystarczą jeśli chcesz (tak jak i ja) pracować w tym zawodzie. Ja zdecydowałem się na książkę: Symfonia C++ Standard. Programowanie w języku C++ orientowane obiektowo. Tom I i II. Sprawdź ją na Helion, zobacz spis treści, po skończeniu kursu p. Zelenta czeka Cię wciąż wiele wiedzy do zdobycia! 

2. Programy komputerowe to głównie c++, zacznij od niego. Potem każdy kolejny język to tylko przysłowiowa kreska na kolbie. :)

4. Po zakończeniu kursów p. Zelenta polecam właśnie książkę, cokolwiek. Ja wybrałem symfonie, ale nie ma to aż tak wielkiego znaczenia. Jeśli wkręciłeś się w to to porostu ćwicz. Rozwijaj się. Na pewno jakaś książka da Ci dobre fundamenty. Poza tym ćwicz, ćwicz, ćwicz. Pisz jak najczęściej. Wymyśl sobie duży projekt który będziesz realizował przez kilka dobrych dni. Dam przykład:

Mój pierwszy większy projekt to gra kółko i krzyżyk. Gra w konsoli (cmd - nie okienka), 3 poziomy trudności (easy medium hard), na hardzie "SI" wie gdzie postawić krzyżyk, blokuje, a jak ma możliwość to wygrywa. Na easy losuje. Możliwość rozpoczecia nowej rundy bez zamykania okna konsoli, licznik rund. Zastosuj obiektówkę, dziedziczenie i klasę abstrakcyjną. Jeszcze jedna uwaga, nie oglądaj filmiku jak zrobił to p. Zelent. :).  

Pozdrawiam! :)

P.S.: Celowo pominąłem punkt 3 ponieważ nie umiem na nie odpowiedzieć. :)

0 głosów
odpowiedź 3 stycznia 2016 przez LiLatee Nowicjusz (180 p.)

Wszystkim bardzo dziękuje za odpowiedzi :)

Najprawdopodobniej kupię jakąś książke, Prawdopodobnie tą "Język C++. Szkoła programowania". 

Mam zamiar także zgłębić poradnik ze strony xion.org.pl :)

A tymczasem lecę oglądać kurs C++ object, bo strasznie jestem ciekaw jak to działa.

Jeszcze raz bardzo dziękuje.

0 głosów
odpowiedź 3 stycznia 2016 przez Avernis Nałogowiec (27,400 p.)
ja mam taką "taktykę" biorę 1 do 5 funkcji dziennie, takich przypadkowych i się uczę ich

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 547 wizyt
pytanie zadane 26 września 2018 w Android, Swift, Symbian przez sapero Gaduła (4,100 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 784 wizyt
pytanie zadane 31 maja 2018 w Android, Swift, Symbian przez adi282123 Początkujący (380 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 395 wizyt

92,555 zapytań

141,403 odpowiedzi

319,557 komentarzy

61,940 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...