• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Czy notatki są konieczne podczas nauki języków programowania ?

Cloud VPS
–1 głos
2,942 wizyt
pytanie zadane 28 grudnia 2015 w C i C++ przez Gowi Użytkownik (830 p.)
Zastanawiam się czy podczas uczenia można nie robić notatek, czy jest to dużo gorsze od robienia ich ?

Szczerze mówiąc wcale mi się nie chce pisać w zeszycie, więc pomyślałem sobie czy notatki elektroniczne będą je zastępowały równie godnie, bo słyszałem gdzieś, że nauka z kartki jest lepsza niż z ekranu (nie wiem czy to prawda)?

8 odpowiedzi

+3 głosów
odpowiedź 28 grudnia 2015 przez Magicone Nałogowiec (45,100 p.)
Niektórzy robią notatki, niektórzy nie. Niektórzy wolą elektronicznie, niektórzy klasycznie. Podobnie jak jedni wolą wannę, a inni prysznic, możesz, ale nic cię do tego nie zmusza. :D
+1 głos
odpowiedź 28 grudnia 2015 przez Porcupine Nałogowiec (31,560 p.)
Moim zdaniem robienie notatek ręcznie nie jest konieczne, wydaje mi się, że tak właściwie to za bardzo nie ma czego notować... Bo takie zapisywanie, a później nauka na pamięć przy programowaniu mija się z celem.

Z kolei jeśli robisz jakiś projekt, lub rozwiązujesz jakieś zadanie algorytmiczne, które wymaga większego przyłożenia się to fajnie tak wspomóc się kartką, gdzie możesz wszystko sobie tak poukładać :)

Pozdrawiam,
+1 głos
odpowiedź 28 grudnia 2015 przez criss Mędrzec (172,570 p.)
Ja notatki robie tylko przy jakiejś skomplikowanej matmie, ostatnio przy nauce grafiki. Przy nauce po prostu języka nie wiem co byś miał notować. Funkcje czy kolejność argumentów sprawdzasz na bierząco, a te częściej używane wejdą do głowy prędzej czy później. Nawet rzadko mi się zdarzało uczyć języka w ten sposób, żeby siedzieć i wkuwać, uczysz się przez praktyke, a wiedza wchodzi czy chcesz czy nie.
+1 głos
odpowiedź 28 grudnia 2015 przez Javowiec Pasjonat (21,560 p.)

Ja robię notatki do książek, które czytam (tych, które coś uczą cheeky). Do tych programistycznych również. Prawdą jest, że czytając nie zapamiętujemy wszystkiego, dlatego wole sobie zapisywać kluczowe dla mnie informacje. Co jakiś czas, odświeżam sobie te notatki i tak jakby czytam daną książkę jeszcze raz, ale w o wiele krótszym czasie - bo wszystkie kluczowe informacje z niej mam w notatkach.

Notatki robię elektroniczne - są przyjemniejsze dla oka i łatwiej je edytować.

Praktyka jak najbardziej, ale nie można praktykować czegoś, co wyleciało z głowy wink

komentarz 28 grudnia 2015 przez Grzyboo Nałogowiec (28,880 p.)
Jakbym czytał o sobie. Według mnie bardzo dobry pomysł takie tworzenie streszczenia książki ze wszystkimi kluczowymi informacjami.
+1 głos
odpowiedź 28 grudnia 2015 przez eliano Gaduła (3,640 p.)
odsyłam cię tu:

https://www.youtube.com/watch?v=bK6iEDHc2ts

oraz tu:

https://www.youtube.com/watch?v=sri9aymywNI

ponadto polecam poczytać o mapach myśli, jeśli zechesz notować w postaci map myśli w formie elektronicznej, to mogę Ci polecić darmowy program "freemind"
0 głosów
odpowiedź 28 grudnia 2015 przez niezalogowany
A co chcesz notować?
komentarz 28 grudnia 2015 przez Gowi Użytkownik (830 p.)
Różnorakie funkcje, zastosowania, pojęcia, co do czego służy ogólnie :)
komentarz 28 grudnia 2015 przez niezalogowany
Od tego masz dokumentacje.
komentarz 28 grudnia 2015 przez Gowi Użytkownik (830 p.)
Jaką dokumentację masz na myśli ? Filmiki na YT ?
1
komentarz 28 grudnia 2015 przez niezalogowany
Nie. Mówiąc "dokumentacje" mam na myśli DOKUMENTACJE.
0 głosów
odpowiedź 28 grudnia 2015 przez Dorion300 Szeryf (90,250 p.)
Nie, nie musisz robić notatek.
Ja nie robię i jeszcze żyję.

W sumie to robiłem "notatki" ale moja efektywność nauki spadła. (Godzina nauki, godzina przepisywania)
0 głosów
odpowiedź 28 grudnia 2015 przez Michał628496 Pasjonat (17,340 p.)
Ja jak już robię notatki to papierowe. Jeszcze zazwyczaj robię przy tym rysunek pomocniczy (zawsze łatwiej zapamiętać obrazek) ,mogę je dotknąć i nie świecą w oczy :)

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 4,091 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 592 wizyt
+1 głos
3 odpowiedzi 597 wizyt

93,483 zapytań

142,417 odpowiedzi

322,763 komentarzy

62,895 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...