• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jak odpalic program w terminalu ma Macu

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
1,462 wizyt
pytanie zadane 27 grudnia 2015 w C i C++ przez Jakub Śliż Użytkownik (940 p.)
Używam środowiska Xcode programuje w c++ czy wie ktoś jak odpalić projekt z terminalu po to aby móc korzystać z funkcji systemowych :}

Wiem ze w Internecie są odpowiedzi ale szukałem długo i już dość zdesperowany uznałem ze należy napisać na forum Pomocy :/

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 27 grudnia 2015 przez niezalogowany
wybrane 27 grudnia 2015 przez Jakub Śliż
 
Najlepsza
wejdź w folder gdzie masz skompilowany program lub przeciągnij go z paska bocznego xcode na biurko potem otwórz za pomocą terminala
komentarz 27 grudnia 2015 przez niezalogowany

Jak potrzebujesz wyczyścić ekran programu próbuj użyć komendy

 

system("clear"); 

komentarz 27 grudnia 2015 przez Jakub Śliż Użytkownik (940 p.)
Ok rozumiem uruchamiam xcodeproj za pośrednictwem terminalu i co później jak uruchomić

bo pokazuje mi się pusty terminal tylko ze tytul jest inny
0 głosów
odpowiedź 27 grudnia 2015 przez adrian17 Ekspert (344,100 p.)

czy wie ktoś jak odpalić projekt z terminalu po to

Rozumiem, że program? Po prostu wchodzisz do folderu z programem i go uruchamiasz:

./moj_program

Ale nie rozumiem tego zdania:

po to aby móc korzystać z funkcji systemowych

Co to ma do rzeczy? Jakie funkcje systemowe? Co to ma do terminala?

komentarz 27 grudnia 2015 przez Jakub Śliż Użytkownik (940 p.)
funkcje takie jak system("clear ")

Nie rozumiem jakto wchodzę ?
komentarz 27 grudnia 2015 przez adrian17 Ekspert (344,100 p.)
system("clear") nie działa bo "clear" nie musi działać wszędzie. Na przykład jego odpowiednikiem na Windowsach jest "cls". No i to nie "funkcja systemowa", tylko komenda konsoli.

(to jest jeden z powodów, dla których system() jest powszechnie odradzany i ogólnie paskudny)
komentarz 27 grudnia 2015 przez Jakub Śliż Użytkownik (940 p.)
to w takim razie jak czyścić ekran w konsoli Xcode?

Podobne pytania

+1 głos
2 odpowiedzi 364 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 1,547 wizyt
pytanie zadane 7 września 2015 w C i C++ przez aspoka Mądrala (5,290 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 158 wizyt

92,452 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,085 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...