• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Tworzenie videokursów

Hosting forpsi easy 1 pln
0 głosów
318 wizyt
pytanie zadane 26 grudnia 2015 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez keyram Obywatel (1,540 p.)
Cześć!

Chciałbym tworzyć własne videokursy. Chciałbym postawić stronę na WordPressie, która obsługiwałaby sprzedaż takich kursów i to, że klient mógłby filmy oglądać na serwerze, a nie musiał pobierać na swój dysk. Generalnie wszystko zbliżone do strefakursow.pl, eduweb.pl, videokursy.pl pod względem funkcjonalności. Jakieś wtyczki ?

4 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 26 grudnia 2015 przez niezalogowany

4) Dobrze naświetliłeś swój problem (...) wybacz, ale nikt nie będzie się domyślać za Ciebie o co w ogóle chodzi w pytaniu.

Przedstawiłeś ideę, fajnie (pomijam fakt, że mało kto ma ochotę płacić za kurs, jeżeli internet zazwyczaj jest pełny darmowych kursów, w dodatku płacę za coś czego nie mogę pobrać i obejrzeć w dowolnej chwili nawet gdy nie mam dostępu do Internetu).

Tylko poszukujesz wtyczek do czego? Jakie konkretnie funkcje te wtyczki mają spełniać?

komentarz 6 stycznia 2016 przez Hubert Murawski Stary wyjadacz (11,990 p.)

pomijam fakt, że mało kto ma ochotę płacić za kurs, jeżeli internet zazwyczaj jest pełny darmowych kursów, w dodatku płacę za coś czego nie mogę pobrać i obejrzeć w dowolnej chwili nawet gdy nie mam dostępu do Internetu

Przypuszczam, że nigdy nie zakupiłeś takiego kursu. Na każdej stronie kurs jest do pobrania + pliki do danej lekcji, a za dodatkowe koszty wysyłki dostaniesz nawet płytę. Oczywiście masa kursów jest w internecie za darmo, ale często są to totalne gnioty gdzie strony z płatnymi kursami przebijają je na głowę (pomijając różnorodność i jakość tłumaczenia). Dodatkowo lekcje są bardzo dobrze dzielone tak, że nauka przychodzi dużo łatwiej. Strony te dalej się utrzymują ze względu na to, iż zapotrzebowanie na nie jest i będzie zawsze. 

komentarz 6 stycznia 2016 przez niezalogowany

Jak napisałem "zazwyczaj", nie wiem z czego prowadzisz kursy, więc ciężko mi się lepiej wypowiedzieć. Z racji, że napisałeś na forum o programowaniu, to założyłem że masz kursy z programowania, a z tego jest zazwyczaj dość łatwo o dobry kurs (nie ograniczam się jedynie do języka polskiego)

A co do reszty komentarza, to nie wspomniałeś o reszcie featerów, skomentowałem to na podstawie tego co powiedziałeś o całości, czyli:

lient mógłby filmy oglądać na serwerze, a nie musiał pobierać na swój dysk

Z tego nie da się wiele wyciągnąć, a raczej nie oczekuj że będziemy zagłębiać się w charakterystykę konkretnych serwisów, aby odpowiedzieć na pytanie (powinieneś nam ładnie wyjustować listę funkcjonalności)

komentarz 6 stycznia 2016 przez Hubert Murawski Stary wyjadacz (11,990 p.)
Pomyliłeś osoby, nie ja tworzyłem ten post. Odniosłem się tylko do Twojego komentarza.
komentarz 6 stycznia 2016 przez niezalogowany
Hmm, faktycznie. Godzina nie ta, żeby dobrze kojarzyć ;)
komentarz 6 stycznia 2016 przez Ehlert Ekspert (210,670 p.)

Pozwolę sobie zauważyć, że po wybraniu pierwszego-lepszego kursu na stronie sterfakursow (java) poziom był... no nie za wysoki. Najlepiej od samego początku nie wpajać sobie złych nawyków. Jestem zwolennikiem i polecam wszystkim 

dobra książka + IDE + StackOverflow

0 głosów
odpowiedź 5 stycznia 2016 przez niezalogowany
Pomysł bardzo dobry. Nie potrzebujesz póki co wtyczek, na samym początku postaw tego WordPressa i zobacz "z czym to się je". Następnie faktycznie trzeba będzie poszukać czegoś od zabezpieczeń i odpowiednich konfiguracji tej stronki, aby działały np. przelewy online i użytkownik od razu otrzymywał dostęp online etc. Powodzenia!
0 głosów
odpowiedź 6 stycznia 2016 przez Hubert Murawski Stary wyjadacz (11,990 p.)

Polecam Ci zainteresować się nową ofertą od kuvi.pl, gdzie Adrian stworzył platformę do sprzedaży kursów.

0 głosów
odpowiedź 6 stycznia 2016 przez JimmyTulipanTudeski Bywalec (2,780 p.)
Tak jak napisał Hubert M. ogarnij sobię najpierw platformę kuvi.pl

a jeśli chcesz to zrobić sam to poszukaj wtyczek na codecanyon.net

na przykład:

http://codecanyon.net/item/laravel-video-tutorials-system-etorial/14321265?s_phrase=&s_rank=3

kuvi.pl to strona wypromowana, gdzie jest większa szansa ze uda Ci się sprzedać swój kurs. Tworząc własną platformę  musisz się liczyć z kosztami marketingowymi, założeniem działalności gospodarczej, oraz zakupem innych wtyczek do Wordpressa (np: do bezpieczeństwa, do zarządzania newsletterem, do SEO itd.)  no i też koszty oddzielnego hostingu dla video, (kilkadziesiąt dolców miesięcznie)

Sam zamierzam w przyszłości sprzedawać kursy, jednak aby to zrobić dobrze trzeba zainstalować trochę floty, Pozdrawiam i życzę powodzenia!

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 93 wizyt
pytanie zadane 6 stycznia 2022 w Sieci komputerowe, internet przez qwert 100 Obywatel (1,250 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 98 wizyt
–2 głosów
1 odpowiedź 134 wizyt
pytanie zadane 28 marca 2020 w Systemy CMS przez qwerty12344 Nowicjusz (120 p.)

92,079 zapytań

140,733 odpowiedzi

317,692 komentarzy

61,394 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia w koszyku, uzyskując rabat aż -50% (w dniach 24.11 - 29.11 z okazji Black Friday, a potem będzie to -30%) na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii znajdziecie tutaj. Dziękujemy Sekurakowi za tak fajną zniżkę dla Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 15% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...