• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Nie wyświetla programu z powodem: "System nie można odnaleźć określonej ścieżki".

Cloud VPS
0 głosów
2,079 wizyt
pytanie zadane 25 grudnia 2015 w C i C++ przez młodyprogramista Nowicjusz (140 p.)

Witajcie drodzy forumowicze!

Na wstępie chciałem zaznaczyć, że dopiero uczę się programować, więc proszę o wyrozumiałość :)

Jakiś czas temu zainstalowałem Visual Studio Community 2015, środowisko jest możliwe do pobrania za darmo dzięki umowie mojej uczelni z Microsoftem i niestety nie mam za bardzo możliwości korzystania z innego, gdyż prowadzący chcę abyśmy znali środowisko Microsoftu, bo jego zdaniem jest najlepsze. 
Niestety od początku mam z nim problemy i przeniosłem się na kompilatory online. Ale skoro już mam visuala i prowadzący wymaga jego znajomości to chciałbym pisać w nim.

Wracają do meritum każdy program, który uruchomię wywala taki komunikat: 

Ewentualnie podaje ścieżkę i komunikat: "nie jest rozpoznawana jako polecenie wewnętrzne lub zewnętrzne program wykonywalny lub plik wsadowy".

Nie wiem czy w czymś to pomoże, ale nowy projekt tworzę w następujący sposób:

A sam program uruchamiam skrótem klawiszowym ctrl+F5.

Pozdrawiam.

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 25 grudnia 2015 przez adrian17 Mentor (354,120 p.)
edycja 25 grudnia 2015 przez adrian17

Visual Studio Community 2015, środowisko jest możliwe do pobrania za darmo dzięki umowie mojej uczelni z Microsoftem

Nieprawda, Community jest darmowe dla wszystkich, nie potrzeba żadnej umowy (choć może dzięki umowie możecie mieć dostęp do innych programów MSa, może nawet do licencji na Windowsa) a program można pobrać prosto ze strony MSa.

bo jego zdaniem jest najlepsze. 

To bardzo częsta opinia i osobiście się z nią zgadzam :P

A sam program uruchamiam skrótem klawiszowym ctrl+F5.

Po pierwsze, program uruchamiaj przez debugger (F5), nie ma powodu by tego nie robić, a są tylko korzyści.

Po drugie, ten skrót służy do odpalania programu, a nie do kompilacji. VS domyślnie pyta "projekt nie jest zbudowany, czy chcesz to zrobić przed odpaleniem programu?", ale... pewnie kompletnie je zignorowałeś.

Rzuć okiem na ten filmik i upewnij się że opcje pokazane w środku masz takie same:

https://puu.sh/m60iD/4b87b6d53c.mp4

komentarz 25 grudnia 2015 przez młodyprogramista Nowicjusz (140 p.)
Prowadzący życzy sobie, żeby nie debuggować, więc dostosowałem się do jego polecenia :)  

Owszem faktycznie wybierałem opcję, żeby nie budował projektu, wynikało to z tego, że jak napisałem wcześniej dopiero się uczę i nie wiem tak naprawę co do czego służy i że należy to robić, moja wiedza krótko mówiąc nie jest zbyt wielka. Przy mojej pierwszej styczności z visualem, gdy klikałem "tak" wyskakiwał komunikat o błędach przy budowaniu, a z tego co kojarzę mojemu prowadzącemu nie wyskakiwało nigdy okienko z zapytaniem czy chce budować, więc uznałem, że po prostu robić tego nie należy (możliwe, że po prostu nie pamiętam, że wyskakiwało, już sam nie wiem). Używa on jednak innej wersji visuala, ale to chyba nie powinno mieć znaczenia, ale tak na wszelki wypadek wspominam o tym :)

Teraz programy odpalają, ale natychmiast okienko się zamyka, dodałem linijkę kodu "system("pause");" i już jest oki, ale korzystając z Twojej uprzejmości czy mógłbyś mi powiedzieć czy da się jakoś w ustawieniach coś wyklikać, żeby program nie zamykał się sam tuż po uruchomieniu bez dodawania tej linijki kodu?

Bardzo dziękuję za pomoc :)
komentarz 25 grudnia 2015 przez adrian17 Mentor (354,120 p.)

Prowadzący życzy sobie, żeby nie debuggować, więc dostosowałem się do jego polecenia :)

Głupia prośba, ale cóż. No i samo wciśnięcie guzika debuggera nie zmienia wiele z Twojego punktu widzenia, nie musisz umieć debugować, a drobne korzyści (lekko lepsze łapanie błędów zamiast crashów) jest :)

wyskakiwał komunikat o błędach przy budowaniu

Pewnie przepisałeś coś źle :P

czy mógłbyś mi powiedzieć czy da się jakoś w ustawieniach coś wyklikać, żeby program nie zamykał się sam tuż po uruchomieniu bez dodawania tej linijki kodu?

chyba w trybie bez debugowania sam go tak zatrzymuje. Ale system("pause") jest dość powszechnym, nawet jeśli brzydkim, rozwiązaniem.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 559 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 2,360 wizyt
pytanie zadane 3 grudnia 2017 w Systemy operacyjne, programy przez rarituto Nowicjusz (150 p.)

93,463 zapytań

142,459 odpowiedzi

322,727 komentarzy

62,840 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...