• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Znalazłem ciekawy efekty tła obrazkowe tylko nie wiem jak go zrobić.

Object Storage Arubacloud
+2 głosów
430 wizyt
pytanie zadane 14 kwietnia 2015 w JavaScript przez supersmok25 Użytkownik (510 p.)

Witam 

Ostatnio przeglądając internet znalazłem bardzo interesujący efekt tak jak na zdjęciu poniżej.

 

I moje pytanie brzmi... Czy ktoś może wie jak takie efekt uzyksać ? Chodzi mi dokładnie o te kropki które są na zdjęciu.

 

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 14 kwietnia 2015 przez Carmack Bywalec (2,060 p.)
wybrane 15 kwietnia 2015 przez supersmok25
 
Najlepsza

Witaj,

Podobny temat już był. Myślę, że o to właśnie Ci chodziło.

https://forum.pasja-informatyki.pl/8237/pattern-w-tle-css

Nałóż np.poniższe style na tło.

.section-pattern-overlay {
  width: 100%;
  height: 100%;
  background: tutaj wklej poniższy url;
  background-color: rgba(0, 0, 0, .8);}

To tylko przykład oczywiście. Możesz znaleźć wiele innych wzorów.

 background: url(http://fonline-reloaded.net/img/overlay.png);

 

 

komentarz 15 kwietnia 2015 przez supersmok25 Użytkownik (510 p.)

Zrobiłem wszystko według Twoich wskazówek, ale coś chyba poszło nie tak. Bo efekt jest inny od tego co oczekiwałem. Co można zauważyć  poniżej:

komentarz 24 kwietnia 2015 przez testerius Pasjonat (23,960 p.)

O widzę, że ktoś korzysta z mojego rozwiązanie, już tłumaczę dlaczego tak jest otóż powiedz mi czy czasem nie korzystałeś z Firefoksa? Nie wiem dlaczego, ale aby pozbyć się tego "błędu" to trzeba pobawić się z dev pixels per px w layout.css w Firefox. Spróbuj ustawić inną wartość dppp.

W Firefox:

w pasku url wpisz: about:config

- w szukaj wpisz: devpix

- zmień wartośc na np. -1.0, 1.0, 1.2 itp ale nie dawaj zbyt dużych!

Również kiedyś się nad tym zastanawiałem jak będę w domu to zobaczę jak to mam ustawione u siebie, jedno jest pewne będę musiał się więcej o tym dowiedzieć. Jeśli już masz jakieś rozwiązanie to proszę napisz. ;)

Edit: Jeszcze zaznaczę, że taki problem może występować tylko w wyższych rozdzielczościach oczywiście korzystając z FF. Nie wiem dlaczego tak się dzieje, teraz gdy sprawdzam na rozdzielczości 1280x1024 no to kropki są ok, wartość dppp jest ustawiona na -1.0

komentarz 24 kwietnia 2015 przez testerius Pasjonat (23,960 p.)

Dodam jeszcze komentarz na wszelki wypadek, gdyby ktoś w przyszłości bawił się configiem i "przypadkiem" ustawił dużą wartość. Nie chcę sprawdzać jak to wygląda, ale jeśli już to podaję rozwiązanie:

You can perform the following steps to change the value again "blindly":

  1. open firefox and press ctrl +L (this will put the focus into the location bar)
  2. type about:config
  3. press enter twice
  4. type devpix
  5. press the tab key
  6. press enter
  7. type 1.0
  8. press enter again & hopefully you should be back to normal visibility now

 

0 głosów
odpowiedź 14 kwietnia 2015 przez Ehlert Ekspert (212,670 p.)

To są malutki kwadraty. Po środku jest mały szary obramowany na biało. Wszystkiemu nadajesz odpowiedni kanał alfa. W css'ie background-repeat: repeat;

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 345 wizyt
pytanie zadane 5 września 2015 w Offtop przez niezalogowany

92,555 zapytań

141,402 odpowiedzi

319,540 komentarzy

61,938 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...