• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Program, ktory tworzy prostokaty - ocena kodu zrodlowego (c++)

Object Storage Arubacloud
+3 głosów
366 wizyt
pytanie zadane 23 grudnia 2015 w Nasze projekty przez C☺ndzi Stary wyjadacz (12,100 p.)
Od kilku tygodni wałkuję obiektówkę (ostry zapieprz w szkole trochę mnie pozbawił czasu, więc tylko ~1h mogłem poświęcić programowaniu). Stworzyłem prosty program, przy okazji ogarnąłem czystość kodu, myślę, że widać postęp względem Painter'a 2015 (https://forum.pasja-informatyki.pl/86247/painter-2015-projekt-konsolowy-w-c).

Program rysuje prostokąt w konsoli o podanej przez użyszkodnika pozycji.

Kod: https://gist.github.com/Condzi/8fb53d2dd4c1670b2f67
Plik .exe: http://www.mediafire.com/download/xom3sfgjdyhu4an/Rectangle+Drawer.exe

3 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 23 grudnia 2015 przez event15 Szeryf (93,790 p.)
Ale czemu gisty?
komentarz 23 grudnia 2015 przez C☺ndzi Stary wyjadacz (12,100 p.)
Ale czemu nie? Jest kod? Jest.
komentarz 23 grudnia 2015 przez efiku Szeryf (75,160 p.)
Eventowi pewnie chodzi o to, ze czemu projekt tego trzymasz w gistach a nie na gh w repo :)
komentarz 23 grudnia 2015 przez C☺ndzi Stary wyjadacz (12,100 p.)

A w czym jest różnica? Przecież równie dobrze mogłem to wrzucić na każdy inny pastebin czy szatański mediafire (:D)

komentarz 23 grudnia 2015 przez Bantu Nałogowiec (34,170 p.)
Ja tu nie wiem w czym problem to przecież od człowieka zależy gdzie trzyma kod, jeżeli chce go trzymać na Gist to niech tak będzie.
komentarz 23 grudnia 2015 przez C☺ndzi Stary wyjadacz (12,100 p.)
Widzę, że gdzie trzymać kod>mój program :(
+1 głos
odpowiedź 23 grudnia 2015 przez niezalogowany
Generalnie na pierwszy rzut oka kod jest OK, chociaż powinieneś unikać redundancji np. po co wczytywać i tworzyć zmienne w main które i tak przekażesz do metody setCorners() jeżeli koniecznie chcesz tak zrobić to lepiej przekaż te wartości do konstruktora. Lub zamiast zmiennych w mainie zrób metodę  która wczyta współrzędne. Ponieważ te zmienne w main wiszą tam niepotrzebnie po przekazaniu do metody.
komentarz 23 grudnia 2015 przez C☺ndzi Stary wyjadacz (12,100 p.)
Dziękuję za rady.
+1 głos
odpowiedź 23 grudnia 2015 przez Mikrokontroler xD Stary wyjadacz (13,500 p.)

To tak:

Program nie działa (ten .exe)

Co do kodu

1. Brak komentarzy.

2. Nie skalowalny 

3. Program nie jest "idioto odporny" cin >> x1; np x1 wpisze "b"

4. Zmienne nic nie mówią do czego służą

5. using namespace stdtego nie powinieneś używać

6. Powinieneś bardziej enkapsulować dane 

Te sprawy są bardzo istotne. 

Tak poza tym bardzo spoko :)

komentarz 23 grudnia 2015 przez C☺ndzi Stary wyjadacz (12,100 p.)
Kurde, myślałem że problem z .exe już naprawiłem... głupi VS2015. A co do 3. - czy w cin'ie  da się takie coś robić? Ponieważ kiedyś kombinowałem z getch() i if(klawisz==inny niz liczba)... I dzięki za "Bardzo spoko" :D
komentarz 23 grudnia 2015 przez Mikrokontroler xD Stary wyjadacz (13,500 p.)
to bardziej powinieneś jakimiś wyjątkiem rzucić :) albo ograniczyć możliwość użytkownikowi wpisania głupot. np możliwość wpisywania tylko liczb do textLabela.

Jak wrócę do domu to z ciekawości sobie uruchomię ten program :) to jeszcze funkcjonalność ocenie :)
komentarz 23 grudnia 2015 przez C☺ndzi Stary wyjadacz (12,100 p.)
To żadne fajerwerki, piszę tylko żeby cię nie rozczarować :P. Testowałem tylko swoje umiejętności z obiektówki i wstawiłem na forum do oceny.
komentarz 23 grudnia 2015 przez Tomatosoup Pasjonat (18,530 p.)
Co do komentarzy - one zazwyczaj oznaczają to, że twój kod jest na tyle nieczytelny, że potrzebuje wyjaśnienia.
komentarz 24 grudnia 2015 przez niezalogowany
@condzi Moim zdaniem jeżeli to jeden z pierwszych programów obiektowych to enkapsualcja danych na tym poziomie jest wystarczająca :) Chociaż trzeba dążyć do tego żeby jak najwięcej składników klasy było private, to dobry nawyk i przydaje sie jak pracujesz w zespole :)
komentarz 24 grudnia 2015 przez C☺ndzi Stary wyjadacz (12,100 p.)
Dzięki za rady @mrtycjan :)
komentarz 24 grudnia 2015 przez niezalogowany
Prosze bardzo, :)

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 129 wizyt
pytanie zadane 16 stycznia 2017 w C i C++ przez Ala123456 Użytkownik (760 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 193 wizyt
pytanie zadane 30 kwietnia 2015 w C i C++ przez Rafajah Bywalec (2,090 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 834 wizyt
pytanie zadane 8 kwietnia 2019 w SPOJ przez apapis Nowicjusz (160 p.)

92,555 zapytań

141,402 odpowiedzi

319,538 komentarzy

61,938 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...