• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Informatyka przed i po maturze

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
341 wizyt
pytanie zadane 21 grudnia 2015 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Aisekai Nałogowiec (42,190 p.)
Cześć :) Przed wakacjami, w 2 liceum, postanowiłem, że będę na maturze zdawał maturę z informatyki a po maturze pójdę na studia informatyczne. Postanowiłem, wraz z Panem od informatyki, że wybiorę jave. Mam już jakieś podstawy podstaw z C++. Głównie w przyszłości chciałbym pisać aplikacje na Androida. I teraz parę pytań: 1. Bardziej dochodowe jest programowanie na komputer czy na Androida? Słyszałem, że gry w javie strasznie obciążają procesor i dlatego nie opłaca się pisać gier w Javie. 2. Jak zacząć naukę javy pod Androida. Znacie jakieś dobre Kursy internetowe/książkowe? Najlepiej takie, zawierające większość "rzeczy". Z góry dzięki za odpowiedzi :) Odnośnie samej matury, wie ktoś może jak się do niej przygotować? Ps: Macie jakieś inne porady, dla początkującego programisty?

5 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 22 grudnia 2015 przez Boshi VIP (100,240 p.)
Matura z infy ma tyle z programowanie wspólnego co kot z psem..
0 głosów
odpowiedź 21 grudnia 2015 przez niezalogowany
  1. Zależy w czym piszesz i co piszesz, ale ogólnie to powiedziałbym, że desktopy wciąż są bardziej zarobkowe
  2. Tak jak z każdą rzeczą w programowaniu: najlepiej zacząć od znalezienia dowolnego kursu: http://lmgtfy.com/?q=java+android+kurs
  3. To pytanie pojawiło się już setki razy na tym forum, użycie wyszukiwarki nie boli: https://forum.pasja-informatyki.pl/search?q=informatyka+matura
komentarz 21 grudnia 2015 przez Aisekai Nałogowiec (42,190 p.)
Desktopy czyli aplikacje na komputer? :)
komentarz 21 grudnia 2015 przez niezalogowany
Tak, czyli typowe "pulpity": Win, Linux, Mac
0 głosów
odpowiedź 21 grudnia 2015 przez criss Mędrzec (172,590 p.)

Tak, gier w Javie się raczej nie pisze, bo programy napisane w Javie muszą być uruchamiane poprzez maszynę wirtualną wykonującą kod programu. Przynajmniej nie na Windows, na Androidzie wygląda to chyba troche inaczej (pod względem wydajnościowym) ale nie znam szczegółów.

Zarobki... Że samodzielnie napisany program / gra czy praca w firmie? Samodzielnie to wciąż jest w dużej mierze zwykły fart, ale podejrzewam, że łatwiej zaistnieć na platformach mobilnych. W jakimś większym studiu nie ma to większego znaczenia (tak wnioskuje z tego co wiem przynajmniej). Zobacz ten artykuł: http://www.javadevmatt.pl/2-miesiace-po-wydaniu-pierwszej-gry-mobilnej-statystyki-i-wnioski/

komentarz 21 grudnia 2015 przez niezalogowany
Nie fart, a wstrzelenie się w zapotrzebowanie i udostępnienie produktu sensownej jakości ( + marketing). Na farta, to można w totku liczyć ;)
komentarz 21 grudnia 2015 przez criss Mędrzec (172,590 p.)
No o to mi chodziło. wstrzelenie się w zapotrzebowanie jest w dużej mierze fartem.
0 głosów
odpowiedź 21 grudnia 2015 przez Crispy Początkujący (460 p.)
W sumie dużego doświadczenia jeszcze nie posiadam, ale radzę uważać na maturę z informatyki.
Nie wszystkie uczelnie uwzględniają ją w rekrutacji (nawet na informatykę).
Radzę zainteresować się fizyką, względnie łatwiej ją zdać na dobrym poziomie a da ci więcej możliwości w przypadku chęci pójścia na studia inżynierskie.
0 głosów
odpowiedź 22 grudnia 2015 przez Int_main Bywalec (2,850 p.)
1. masz "podstawy podstaw C++", a już pytasz o zarobki? uwielbiam ten typ pytań.
2. zamiast powielać pytanie najpierw poucz się Javy i zanim zrobisz coś na Androida napisz najpierw kilka desktopowych aplikacji, bo jednak zanim się weźmiesz za Androida to trochę samą Javę trzeba poznać - choć to tylko moja opinia.

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 659 wizyt
+1 głos
1 odpowiedź 605 wizyt
+1 głos
2 odpowiedzi 2,311 wizyt

93,020 zapytań

141,982 odpowiedzi

321,283 komentarzy

62,366 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...