• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Krojenie pliku.txt i zapis do bazy

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
160 wizyt
pytanie zadane 19 grudnia 2015 w PHP przez mlasota Początkujący (300 p.)

Mam plik.txt i chciałbym zapisać jego zawartość w osobnych polach w bazie mysql ???

plik wygląda tak ??

20;86
16;86
17;76

95;87

Potrafię zrobić tylko dla jednego pola Kod php wygląda tak ??

<!DOCTYPE html>
<html>

<head>
    <meta charset="UTF-8"> 
</head>

<body>

    <form enctype="multipart/form-data" action="plik.php" method="post">
        <input name="file" type="file"/>
        <input type="submit" value="Wyslij" />
    </form>

</body>
<?php
if(isset($_FILES['file'])){
    
    $db = new mysqli('localhost','root','','ms');
    $stan = $db->real_escape_string(file_get_contents($_FILES['file']['tmp_name']));
    $data = date('H:i:s');
    $query = "INSERT INTO prod (stan,time) VALUES ('{$stan}','{$data}')";
    
    $result = $db->query($query);
    
    if($result){
        echo "Plik zapisany";
    } else {
        echo $db->error();
    }
    
    $db->close();
    
}
?>
</html>

 

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 19 grudnia 2015 przez Comandeer Guru (599,730 p.)

Zainteresuj się funkcją file

komentarz 19 grudnia 2015 przez mlasota Początkujący (300 p.)
a tak dokładniej coś ??
komentarz 19 grudnia 2015 przez Comandeer Guru (599,730 p.)
A tak dokładniej, to zapraszam do manuala ;) http://php.net/manual/en/function.file.php
0 głosów
odpowiedź 20 grudnia 2015 przez mlasota Początkujący (300 p.)

Pobawiłem się trochę

<!DOCTYPE html>
<html>

<head>
    <meta charset="UTF-8"> 
</head>

<body>

    <form enctype="multipart/form-data" action="plik.php" method="post">
        <input name="file" type="file"/>
        <input type="submit" value="Wyslij" />
    </form>

</body>
<?php
if(isset($_FILES['file'])){
    $db = new mysqli('localhost','root','','ms');
    $plik = is_uploaded_file($_FILES['file']['tmp_name']);
    foreach($plik as $linia) {
    $i++;
    list($stan, $numer) = explode(';', trim($linia));
    $data = date('H:i:s');
	$query=("
      INSERT INTO prod
      SET = stan='$stan', nr='$numer', time='$data'");
    
	$result = $db->query($query);
    if($result){
        echo "Plik zapisany";
    } else {
        echo $db->error();
    }
  }
	
    
    $db->close();
    
}
?>
</html>

i mam taki error 

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in C:\xampp\htdocs\ms\plik.php on line 23

komentarz 20 grudnia 2015 przez efiku Szeryf (75,160 p.)
komentarz 20 grudnia 2015 przez Comandeer Guru (599,730 p.)

No bo do foreach masz przekazać wynik funkcji file.

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 1,549 wizyt
pytanie zadane 23 kwietnia 2016 w PHP przez lilkaczynski Początkujący (450 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 312 wizyt
pytanie zadane 24 lutego 2016 w C i C++ przez lilkaczynski Początkujący (450 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 2,146 wizyt
pytanie zadane 20 marca 2019 w C i C++ przez whitematt Nowicjusz (120 p.)

92,452 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,085 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...