• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Czy znacznik <DL> pasuje w tym kontekście?

Cloud VPS
0 głosów
566 wizyt
pytanie zadane 19 grudnia 2015 w HTML i CSS przez TomaszGasior Obywatel (1,210 p.)

Zastanawiam się nad użyciem znacznika <DL> w konkretnym kontekście i trudno mi ustalić, czy jego użycie jest w tym miejscu właściwie. Z drugiej strony trudno mi znaleźć inny, bardziej pasujący znacznik.

Sprawa wygląda tak: chcę stworzyć listę elementów utworzonych przez użytkownika (dajmy na to: wpisy na blogu) wraz z powiązanymi akcjami (takimi jak edytuj, usuń i tak dalej). Zapisałbym to tak:

<dl>
   <dt>Wpis na blogu</dt>
   <dd><a href="...">Edytuj</a><a href="...">Edytuj</a></dd>
   <dt>Wpis na blogu</dt>
   <dd><a href="...">Edytuj</a><a href="...">Edytuj</a></dd>
</dl>

Co sądzicie o takim zapisie? Pewna osoba, którą zapytałem o opinię w tej sprawie, stwierdziła, że lepszym będzie znacznik <TABLE> w tym kontekście. Problem w tym, że nie będę mógł go ostylizować w sposób taki, jak chcę - na styl "kafelków" z WinXP: http://i.imgur.com/wULGMjF.png
Na zrzucie widać mój CMS WizyTówka. Tam użyłem <ul> i oddzielałem tytuł <span>-em, co semantyczne na pewno nie jest.

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 19 grudnia 2015 przez Comandeer Guru (607,100 p.)
wybrane 19 grudnia 2015 przez TomaszGasior

Najlepsza

Lista definicji tutaj pasuje. Nazwa wpisu do opisywana rzecz, natomiast poszczególne akcje mogą stanowić "opis".

Poza tym - dl w HTML5 to nie jest już tak naprawdę lista definicji… ;)

The dl element represents an association list consisting of zero or more name-value groups (a description list). […]

Name-value groups may be terms and definitions, metadata topics and values, questions and answers, or any other groups of name-value data.

Zatem jest to generyczna lista klucz - wartość, gdzie tego typu zapis pasuje idealnie.

Jeśli chcemy być mega purystami, to te linki w dd warto wziąć w ul ;)

Tabelka również by się tutaj IMO nadała, jednak wydaje się mniej semantyczna od dl

komentarz 19 grudnia 2015 przez eliano Gaduła (3,640 p.)

do szpecki, przyznaję, nie patrzałem - czytałem o tym w kurshtml.edu.pl 

jest to generyczna lista klucz - wartość

tak, pisałeś o tym na webkrytyku, ale wydaje mi sie że wartość edytuj, średnio pasuje do klucza "artykuł na blogu"

moim zdaniem zwykła lista bardziej tu pasuje..

komentarz 19 grudnia 2015 przez Comandeer Guru (607,100 p.)

Kluczem jest posiadana przez nasz rzecz, natomiast wartością są czynności, jakie możemy na tej rzeczy wykonać. Gdy wykorzystujesz tutaj zwykłą listę, de facto również tworzysz bardzo podobną strukturę: dt zamienia się w nagłówek (czyli określenie o czym piszemy, do czego należą kolejne elementy), a dd - w p/div (które pełnią dokładnie takie same zadanie: wyświetlają elementy logicznie związane z rzeczą zawartą w nagłówku).

ok, przekonałeś mnie
komentarz 19 grudnia 2015 przez TomaszGasior Obywatel (1,210 p.)
@Commander, dzięki za odpowiedź. Z jednej strony miło mi, że ktoś znacznie bardziej niż ja doświadczony, poparł pogląd wynikający z mojej intuicji. Z drugiej zaś strony uświadomiłem sobie, że <DL> będzie mi trudniej ostylizować tak jak chcę, niż <UL>.

Będę musiał jakoś to rozgryźć. W każdym razie dzięki, cieszę się, że się wyjaśniło.
0 głosów
odpowiedź 19 grudnia 2015 przez eliano Gaduła (3,640 p.)
do danych tabelarycznych używaj table

a listy definicyjnej jak sama nazwa wskazuje...

a tutaj nie pasuje żaden z tych znaczników
komentarz 19 grudnia 2015 przez TomaszGasior Obywatel (1,210 p.)
W takim razie najbardziej adekwatnym będzie <UL>, bo w końcu jest to lista elementów.

Dzięki za opinię! Ktoś ma inne zdanie?
<ul>
<li><h2>tytuł wpisu</h2><p>treść</p><div>edytuj</div></li>
<li><h2>tytuł wpisu</h2><p>treść</p><div>edytuj</div></li>
</ul>

tak będzie chyba idelanie

komentarz 19 grudnia 2015 przez Comandeer Guru (607,100 p.)

a tutaj nie pasuje żaden z tych znaczników

I oczywiście patrzył pan do specki HTML5? ;) 

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 443 wizyt
pytanie zadane 14 stycznia 2019 w PHP przez progNewbie Obywatel (1,130 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 581 wizyt
pytanie zadane 21 czerwca 2017 w HTML i CSS przez intoksynator Gaduła (3,450 p.)
+1 głos
1 odpowiedź 450 wizyt
pytanie zadane 19 listopada 2020 w C i C++ przez dnaiel Początkujący (400 p.)

93,485 zapytań

142,417 odpowiedzi

322,765 komentarzy

62,898 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...