• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Usuwanie windows 8.1 i instalacja Linuxa

Mały hosting, OGROMNE możliwości
0 głosów
1,716 wizyt
pytanie zadane 18 grudnia 2015 w Systemy operacyjne, programy przez Mikruuus Początkujący (330 p.)
Witam wszystkich zainteresowanych użytkowników.

Tak jak w temacie. Chciałbym odinstalować Windows 8.1 i zainstalować Linuxa. Próbowałem korzystać z wirtualnej maszyny ale prędkość działania była tak niska że korzystanie nie było komfortowe. Chcę zainstalować linuxa ponieważ muszę się nauczyć korzystać z konsoli i programowania w powłoce bash. Problem tkwi w tym że nie mam zielonego pojęcia jak odinstalować windowsa. Nigdy tego nie robiłem. Dlatego liczę na Wasze doświadczenie. Dzięki :D

Mój laptop w razie czegoś :D

HP Pavilion 15 (chyba)

AMD A6-5200 2Ghz, 4GB RAM,

4 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 19 grudnia 2015 przez Porcupine Nałogowiec (31,560 p.)

A może, tak jak kolega wyżej sugerował, zainstalujesz Linuxa obok Windowsa? :) Ja wczoraj instalowałem i polecam poradnik: https://www.youtube.com/watch?v=_FuLXIKLVjg .

Pozdrawiam, 

+1 głos
odpowiedź 19 grudnia 2015 przez RegularLemon Stary wyjadacz (12,280 p.)
Polecam instalację Linuxa obok Windowsa.

U siebie ma laptopie mam Ubuntu obok Windows 10. Linuxa używam codziennie, ale przychodzą takie momenty, że trzeba skorzystać z Windy :(
komentarz 19 grudnia 2015 przez Mateusz11 Pasjonat (22,910 p.)
Można też tak
0 głosów
odpowiedź 18 grudnia 2015 przez Mateusz11 Pasjonat (22,910 p.)
Musisz zgrać plik .iso na plytke lub pendrive wejsc w bios uruchomic bootowanie pendriva lub plytki i zresetowac komputer
0 głosów
odpowiedź 18 grudnia 2015 przez ScriptyChris Mędrzec (190,170 p.)
Pobierz sobie jakąś dystrybucję Linuxa na płytę CD/DVD lub na USB. Wypal to na płytce lub utwórz bootowalny USB i umieść tam. Uruchom ponownie komputer (z prawidłowo ustawionym bootowaniem w BIOSie). Umieść nośnik z Linuxem - zainstaluj. Tutoriali, jak zainstalować Linuxa jest dużo. Systemu jako tako się nie odinstalowuje - po prostu formatujesz partycję, na której był zainstalowany i na to miejsce instalujesz nowy system - albo zostawiasz sobie dysk na dane. Formatowanie wykonasz z poziomu instalacji nowego systemu, lub customowo za pomocą GParted na przykład.

Podobne pytania

0 głosów
4 odpowiedzi 1,118 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 1,782 wizyt
pytanie zadane 25 kwietnia 2017 w Systemy operacyjne, programy przez AV'ger Użytkownik (790 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 462 wizyt
pytanie zadane 13 marca 2019 w Systemy operacyjne, programy przez Słodka Panda 16 Początkujący (280 p.)

93,715 zapytań

142,629 odpowiedzi

323,261 komentarzy

63,259 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...