• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Pomocy!mam coś nie tak z zapisem do pliku

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
193 wizyt
pytanie zadane 18 grudnia 2015 w C i C++ przez kuka323 Nowicjusz (200 p.)
otagowane ponownie 18 grudnia 2015 przez kuka323

Napisałem program który pobiera od nas 3 zmienne:imie,nazwisko,nr(numer telefonu).

Potem zrobiłem funkcję która ma za zadanie zapisać te 3 zmienne do pliku.

Kompilator wskazuje na to że mam wszystko dobrze i otwiera konsole z uruchomionym programem.

Lecz kiedy próbuje zapisać ten plik to niby wszystko ładnie pięknie śmiga plik się tworzy żaden błąd mi nie wyskakuje ,ale nie zapisuje się do tego pliku!


Oto mój kod:

#include <iostream>
#include <fstream>

using namespace std;

string imie,nazwisko;
int nr;

void zapisz()
{
    fstream plik;

    plik.open("wiz.txt",std::ios::app);

    plik<<"twoje dane osobowe"<<endl;
    plik<<imie<<endl;
    plik<<nazwisko<<endl;
    plik<<nr<<endl;

    plik.close();
}


int main()
{
    cout << "Podaj imie:";cin>>imie;
    cout << "Podaj nazwisko:";cin>>nazwisko;
    cout << "Podaj numer telefonu:";cin>>nr;

    zapisz();

    return 0;
}

 

3 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 18 grudnia 2015 przez niezalogowany
wybrane 18 grudnia 2015 przez kuka323
 
Najlepsza
1.Kod w ramkę - pamiętaj na przyszłość bo nikt nie będzie chciał Ci pomagać i skończy się na tym, że usuną Ci Twoje wypociny.

2. plik.open("wiz.txt",ios::out | ios::app); spróbuj
komentarz 18 grudnia 2015 przez kuka323 Nowicjusz (200 p.)
Dziękuje za podpowiedź już go wziąłem w ramkę tak samo dziękuje za kod !
komentarz 18 grudnia 2015 przez niezalogowany
Spox, pamiętaj o tej ramce kod jest 100 razy czytelniejszy a co do kodu to musisz jeszcze do tego pliku wyprowadzić a nie tylko dodawać kolejne linie.
komentarz 18 grudnia 2015 przez kuka323 Nowicjusz (200 p.)
A,i jeszcze jedno.Czemu gdy robię dokładnie taki sam kod (już działający) W builderze od borlandu to wyskakuje mi że nie może zdefiniować zmiennej typu fstream
komentarz 18 grudnia 2015 przez niezalogowany
edycja 18 grudnia 2015
//zapis do pliku
    fstream plik;
    plik.open("zapis.ini",ios::out);

ja mam takie coś może u Ciebie zadziała a jak nie to wyślij screen'a
 

@Edit #include <fstream.h>
komentarz 18 grudnia 2015 przez niezalogowany

jak Google nie może odnaleźć to ja też :D hah

404. That’s an error.

Nie można znaleźć żądanego adresu URL na tym serwerze. That’s all we know.

komentarz 18 grudnia 2015 przez kuka323 Nowicjusz (200 p.)

A dobra już mam wystarczyło zmienić #include<fstream> na #include<fstream.h>

Dziękuje ci za pomoc!

komentarz 18 grudnia 2015 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)
Człowieku, nie wiem jakiego kompilatora ty używasz, ale radzę Ci go wymienić na coś nowszego :)
+1 głos
odpowiedź 18 grudnia 2015 przez criss Mędrzec (172,590 p.)
Plik nie moze być otwarty tylko w trybie ios::app, to musi być ios::out (zapis) i dodatkowo ios::app.

Btw. widziałbym bez tej gigantycznej czcionki :P
komentarz 18 grudnia 2015 przez kuka323 Nowicjusz (200 p.)
Dziękuje Ci bardzo
0 głosów
odpowiedź 18 grudnia 2015 przez niezalogowany
Zapoznaj się z tym linkiem: https://forum.pasja-informatyki.pl/faq

I taka uwaga: to że kompilator nie wskazuje błędu to norma i radzę ci się zacząć przyzwyczajać, a że kiedyś napisałem o tym krótkiego arta to się pochwalę: http://szymonsiarkiewicz.pl/artykuly/programowanie/jak-wyszukiwac-bledy-niewidoczne-dla-kompilatora/
komentarz 18 grudnia 2015 przez kuka323 Nowicjusz (200 p.)
A przepraszam jestem dość nowy :p
komentarz 18 grudnia 2015 przez niezalogowany
No ok tylko wiesz, link do tych zasad jest przy dodawaniu pytania i nie wiem czy go nawet nie ma przy rejestracji.

Podobne pytania

0 głosów
4 odpowiedzi 139 wizyt
pytanie zadane 19 grudnia 2015 w HTML i CSS przez Headhunter Gaduła (4,450 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 185 wizyt
pytanie zadane 8 grudnia 2015 w C i C++ przez Jonki Dyskutant (8,180 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 169 wizyt

92,454 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,089 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...