• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Symfonia C++ Grębosza

VPS Starter Arubacloud
+2 głosów
1,311 wizyt
pytanie zadane 18 grudnia 2015 w C i C++ przez event15 Szeryf (93,790 p.)
edycja 18 grudnia 2015 przez event15

Jako, iż pojawiła się wypowiedź bardzo negatywna o tej książce, chciałbym spytać innych co o tym sądzą?

  1. Czy Symfonia C++ uczy złych nawyków?
  2. Czy uczy złej terminologii?
  3. Czy jest pisana przez nieprofesjonalistę?
  4. Pomijając aspekty wiekowe - polecalibyście ją? Na przykład gdyby została wydana za rok w nowym poprawionym wydaniu.

Bo to amator który lepiej dla dobra innych nie powinien się brać za pisanie książek. Może jest super fizykiem, ale książek niech nie pisze. Większość tam opisanych rzeczy jest mocno nieaktualna i dzisiaj inaczej się wiele rzeczy robi i uczy złych nawyków. W dziwny sposób wiele rzeczy tłumaczy, i robi to niepoprawnie. A o "kotku" darowałbym sobie oraz te historyjki. Pisana bardzo niepoważnie. Uczy wiele złych nawyków i tłumaczy wiele terminologii po swojemu. Bardzo ciężko potem tego się odzwyczaić. Miesza także rzeczy które powinno się tylko robić w C. Brak fachowości w tej książce. Potem będziesz żałował, mówiąc np. na wskaźniki, "wskazy". Po drugie, tłumaczy terminologie programistyczną po ichniemu. "Programowanie w języku C++ Orientowane Obiektowo" A to ci dobre, a może "zorientowane" by tak? Wiele standardów od czasu napisania tej książki wyszło. Nie wspomnę już o C++11. Może się zdziwisz, ale mam oba tomy tej książki. Nie myśl sobie, że to lepiej, że gość tak prostacko tłumaczy bo to niby, że lepiej potem zrozumiesz. To nie książka o języku LOGO. Nie zaczynam wojny ani nic. Co kto lubi. Moimi pierwszymi językami był asembler, potem język C - uczyłem się z książek wydawnictwa Mikom z językiem na poziomie niemal akademickim, potem miałem na koncie pierwszy projekt na koncie - solidny zalążek systemu operacyjnego typu mikrojądro.

Polecam tą książkę w dalszej kolejności:

http://helion.pl/ksiazki/jezyk-c-szkola-programowania-wydanie-vi-stephen-prata,cppri6.htm

Obiecuję Tobie, że po jej przeczytaniu zauważysz, że uczyłeś się wcześniej całkiem innego języka C++. Książka pisana bardzo profesjonalnie, uczy przy okazji najważniejszych algorytmów i struktur danych oraz poważniejsze projekty i zadania. 1200 stron.

związane z odpowiedzią na: Od czego zacząć naukę webmastera?

9 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 18 grudnia 2015 przez adrian17 Ekspert (344,100 p.)
Nie mam z nią dużego doświadczenia, ale miałem okazją ją przejrzeć. Tak jak kiedyś mówiłem na chacie - uważam że jest stara (...samo chwalenie się "ISO C++" na okładce jest teraz dowodem przestarzałości) a to, jak podchodzi do kolejności nauczania, jest tragiczne. Książkowy (hehe) przykład: std::vector, std::string powinny zostać wprowadzone równocześnie - jeśli nie przed - z wskaźnikami i gołymi tablicami, podczas gdy książka o pierwszym z nich nawet nie wspomina.

Druga wspomniana książka (C++ Primer Plus,  Stephena Praty) jest tylko trochę lepsza i też jest powszechnie odradzana. Ogólnie jestem fanem Primera (nie plus) Lippmana oraz "Teorii i Praktyki"... Strostrupa.
2
komentarz 18 grudnia 2015 przez adrian17 Ekspert (344,100 p.)

Główne argumenty są zawsze takie same:

  • uczy C przed C++
  • wiele konceptów pokazuje w złej kolejności
  • pokazuje złe praktyki (np. w większości używa starych castów).

Przykłady opinii:

https://www.reddit.com/r/learnprogramming/comments/z1v31/what_is_wrong_with_c_primer_plus/

http://stackoverflow.com/a/388282/2468469

https://www.reddit.com/r/learnprogramming/comments/1ca7ri/quick_question_for_anyone_who_owns_c_primer_plus/

http://www.cplusplus.com/forum/general/155123/

+1 głos
odpowiedź 19 grudnia 2015 przez Macek Kolo Mądrala (5,480 p.)
Problem ludzi polega na tym, że nie widzą różnicy między C++, a C z klasami który jest przedstawiony w symfonii. Nie trzeba mi wierzyć, wystarczy zobaczyć na kod napisany w symfonii, a potem np. w Język C++. Kompendium wiedzy.
0 głosów
odpowiedź 18 grudnia 2015 przez Damian11131 Stary wyjadacz (13,490 p.)
Jedyny zły nawyk jaki znam uczony przez Symfonię to nazywanie zmiennych po polsku.
0 głosów
odpowiedź 18 grudnia 2015 przez Bantu Nałogowiec (34,170 p.)
Książka jest dobra na początek. Gdy zaczniesz dostrzegać i widzieć w niej wady, wtedy można uznać, że Twoja wiedza już wykracza po za ramy tej książki, więc będziesz mógł ją porzucić.
–1 głos
odpowiedź 18 grudnia 2015 przez Mikrokontroler xD Stary wyjadacz (13,500 p.)
książka jest napisana jak dla dziecka i dosyć się czyta jednak
po przeczytaniu 2 tomów + pasja C++ mamy złudne wrażenie że wszystko umiemy :).

1. Nazywanie zmiennych jest trochę kiepskie

2. Czasami :)

3. Nie wiem (pamiętajmy jednak że "Dżery" jest fizykiem)

4. Gdybym miał zaczynać programować od nowa zacząłbym właśnie od tej lektury.

Poza tym miałem wrażenie że autor jest podobny do mnie co potęgowało efekt ;).

Pozdrawiam
komentarz 18 grudnia 2015 przez event15 Szeryf (93,790 p.)
S. Prata również jest fizykiem podobnież :)
–1 głos
odpowiedź 18 grudnia 2015 przez xR Mądrala (6,260 p.)
Jak pewien czas temu uczyłem się c++(co zresztą porzuciłem), czytałem różne opinie czy wybrać właśnie książkę pratha czy grębosza. Często czytałem ten "zjazd" na symfonie, ale podobno w większości opinii chodziło o starą wersję książki, tą nieuaktualnioną.
–1 głos
odpowiedź 18 grudnia 2015 przez Mateusz11 Pasjonat (22,910 p.)
Książka dobra. Jak @Bantu powiedział "Gdy zaczniesz dostrzegać i widzieć w niej wady, wtedy można uznać, że Twoja wiedza już wykracza po za ramy tej książki, więc będziesz mógł ją porzucić." Ma dużo racji.
–1 głos
odpowiedź 18 grudnia 2015 przez Newtonik Gaduła (3,660 p.)
Sam czytam Grębosza. Przyznam jest to książka rozległa która tłumaczy tematy bardzo rozwlekłe. Jednak na początek uważam że jest to dobra książka do nauki C++. Mam też ksiażkę Praty i ona jest już trochę bardziej "profesjonalna"
–2 głosów
odpowiedź 18 grudnia 2015 przez Alan Jakub Nowicjusz (220 p.)
Symfonia Grębosza to ELEMENTARZ w świecie C++ ! Oczywiście, jest troszkę podstarzała, nie ma w niej STLa, ani C++11ki, ale w dalszym ciągu jest to PODSTAWA od której wypadałoby zacząć. Jeśli przeczytałeś całe dwa tomy Symfonii - Twoja wiedza podstawowa jest kompletna, warto spojrzeć na to wszystko z innej perspektywy - chwycić inną książkę. Rzeczywiście - nazywanie zmiennych po polsku to zły nawyk. Rzeczywiście - niektóre przykłady w Symfonii są aż zbyt dziecinne i warto je ominąć. Książka jest bardzo rozwleczona, wszystkie te informacje można by zmieścić w 1/3 ilości stron, które mają oba tomy symfonii..mimo wszystko - warto ją przeczytać na początku. Kiedy już przeczytasz symfonię serdecznie polecam dwie pozycje w ramach uzupełnienia - powtórzenia - szerszego rozwoju:
1, http://helion.pl/ksiazki/c-dla-kazdego-wydanie-vii-siddhartha-rao,cppit7.htm
2. http://helion.pl/ksiazki/jezyk-c-szkola-programowania-wydanie-vi-stephen-prata,cppri6.htm
1
komentarz 18 grudnia 2015 przez adrian17 Ekspert (344,100 p.)
Może niektórzy widzą we mnie swojego rodzaju C++owego ekstremistę, ale... nie, jeśli ktoś nie słyszał o std::vector to nie mogę o nim powiedzieć że jego "wiedza podstawowa jest kompletna".
komentarz 18 grudnia 2015 przez Damian11131 Stary wyjadacz (13,490 p.)
O vektorze i innych elementach biblioteki STL można poczytać np. na cpp0x, więc ja problemu nie widzę.

Podobne pytania

+3 głosów
11 odpowiedzi 16,057 wizyt
0 głosów
4 odpowiedzi 874 wizyt
0 głosów
4 odpowiedzi 1,839 wizyt

92,453 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,088 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...