• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Kurs MySQL odc. 3

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
402 wizyt
pytanie zadane 17 grudnia 2015 w SQL, bazy danych przez Bartess Gaduła (3,630 p.)

Cześć.

Oglądałem film Kurs MySQL odc. 3. Chodzi mi o ten moment:
https://youtu.be/Pk5gizIi0ws?t=12m58s
Czy zamiast stosowania ROUND() przy zmianie ceny nie byłoby prostsze zastosowanie pola ceny jako decimal(5,2)?

Pozdrawiam

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 17 grudnia 2015 przez Schizohatter Nałogowiec (39,600 p.)
Nie oglądałem tego, ale możliwe, że kiedyś będziemy chcieli przy SELECT zaokrąglić wartość do innej dokładności. Ustawiając na sztywno dokładność pola de facto niszczymy dane, które są wprowadzane.
komentarz 17 grudnia 2015 przez Bartess Gaduła (3,630 p.)
To przykład internetowej księgarni z cenami w zł i groszach. Przykładowo cena 4,29 zł po update cena=cena*1.1 to 52,019 zł. W takim przypadku wg mnie byłoby uzasadnione stosowanie decimal.
Tym bardziej, że w tym tutorialu i tak zaokrąglił cenę przed jej zapisaniem w BD pisząc: cena=round(cena*1.1,2).
0 głosów
odpowiedź 17 grudnia 2015 przez Newtonik Gaduła (3,660 p.)
Do zaokrąglania liczb w SQL używa się funkcji round(). Kiedy chcemy coś wyświetlić używamy wtedy właśnie round() i tak samo jest na filmiku. Wtedy nie musimy nic zmieniać w tabeli gdyż SQL sam wyświetli nam liczbę zaokrągloną według argumentów jakie napisałeś z roundem(). Jak czegoś nie rozumiesz to napisz w komentarzach :)
komentarz 17 grudnia 2015 przez Bartess Gaduła (3,630 p.)
Ja rozumiem (a przynajmniej tak wydaje mi się ;-) ).
W przykładzie na filmie specjalnie została użyta funkcja round() by obciąć ułamki groszy. Dlatego w tabeli, w której przechowujemy ceny wydaje mi się zastosowanie pola decimal(X,2) lepszym rozwiązaniem.
komentarz 17 grudnia 2015 przez Newtonik Gaduła (3,660 p.)
Dużo zależy od tego co chcesz zrobić przy wyświetlaniu do zaokraglania wartości używa się round(), ale jeśli chcesz aby wartość w tabeli była zaokrąglona już od razu użyj wtedy decimal

Podobne pytania

+1 głos
1 odpowiedź 386 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 465 wizyt
pytanie zadane 9 października 2020 w C# przez Igorek Mądrala (6,290 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 504 wizyt
pytanie zadane 28 grudnia 2019 w C# przez mZq Nowicjusz (150 p.)

92,455 zapytań

141,263 odpowiedzi

319,099 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...