• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

blender - grafika obiektu

+1 głos
753 wizyt
pytanie zadane 15 grudnia 2015 w Nasze projekty przez niezalogowany
Uczę się obsługi blendera jako samouk, ale korzystam trochę z PolskiKursBlendera i chodzi mi o program graficzny. Modeluje teraz Pokeball'a i chcę go teraz pokolorować. Czy ktoś wie jak to zrobić?? Bo wchodziłem już w panel pod przyciskiem N pootem Shading -> Matcap ale to mi koloruje całość.

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 15 grudnia 2015 przez niezalogowany
wybrane 20 grudnia 2015

Najlepsza
Chodzi ci o pokolorowanie jednej części na czerwono, drugiej na biało, a jeszcze innej na czarno? I to wszystko jest w tym samym meshu (czyli obiektu)?
komentarz 15 grudnia 2015 przez niezalogowany
tak, o to mi dokładnie chodzi
W takim robisz to tak: klikasz prawym przyciskiem myszy na obiekt (czyli p prostu go zaznaczasz) > wchodzisz w zakładkę Materiał (tak się nazywa typ shadera i inne ustawienia obiektu, materiał), ma obrazek takiej kulki podzielonej na cztery części (taki jakby brązowy znaczek BMW) > robisz nowy materiał (daj go od razu na czerwony). Brawo, twój pokeball jest czerwony :) Teraz co zrobić, żeby rozdzielić kolory: masz dalej zaznaczony ten obiekt > wciskacz Tab (żeby zmienić tryb z obiektu na edycję siatki, czyli mesha) > wciśnij c, włączy to zaznaczenie takim kółeczkiem (możesz zmieniać wielkość scrollem) > zaznaczasz to, co ma być białe > wchodzisz w zakładkę Materiał (dalej w trybie edycji siatki) i wciskasz plusika (powinien być obok nazwy materiału, znajdziesz go ;)) > zrobiłeś nowy materiał do swojej kulki > mając ciągle zaznaczone te punkty siatki, które mają zmienić kolor, wciskaez guzik Assign mając wybrany ten drugi materiał (nie zapomnij o zmianie koloru na biały). To samo analogicznie robisz z trzecim kolorkiem. Mam nadzieję, że wszystko zrozumiałeś :)

Mam nadzieję, że wszystko zrozumiałeś :)

TAAAAAK. Zmienię na język polski i będę to robić. Jak rozumiem jesteś grafikiem. Czy mógłbyś potem ocenić jak mi poszło??

No, raczej nie można powiedzieć, że jestem grafikiem, ale umiem zrobić w GIMP-ie/Inkscapie/Blenderze dość dużo ;) Masterem Blendera to ja nie jestem, bo odciągnęło mnie od niego programowanie, ale lubię sobie coś czasem pomodelować w Blenderze, czasem mi wychodzą ładne rzeczy :) A jeśli chodzi o pokeballa, to po prostu zrób powoli to, co ci podałem w instrukcjach. Może to się wydawać dziwne, że nie można po prostu sobie wybrać koloru i tyle, ale po paru razach to ogarniesz i zapamiętasz ;) Jeśli jednak nie uda ci się tego do końca ogarnąć, to wpisz PKB Piotr Arłukowicz Materiały, bardzo polecam ten kanał, jak pewnie wiesz, to jest całkiem spoko gość ;)
No właśnie czasem oglądam jego filmy i jest super tylko nie wiem dlaczego czasem nic z nich nie rozumiem
Dobra, spróbuj zrobić tą kulkę na Pokemony, zobaczymy co dalej ;)
komentarz 20 grudnia 2015 przez niezalogowany
Ok pokolorowałem go i jestem bardzo zadowolony z pracy i wygląda bardzo autentycznie. Chcesz zobaczyć??
Chętnie :) (12 znaków)

Na razie sam screen a za chwilkę skombinuję *.blend

bardzo rzadko przekazuję coś na chmurę a potem to przekazuję, jeśli link nie działa to będę potem kombinować: https://onedrive.live.com/redir?resid=ABAF240DB158AB51!5847&authkey=!AJCqlTcec1Bu29U&ithint=file%2cblend
A jak chcesz, żeby kulka była (dość) gładka, to wciśnij 'T' w widoku modelowania i otworzy ci się taki pasek narzędzi (chyba, że już jest otwarty, drugi pasek to 'N'). Zjedź całkiem na dół w zakładce "Tools" i wciśnij guzik "Smooth". Ale wiesz jak wyeksportować to jako zwykły obrazek? ;)

nie wiem jak wyeksportować kurde ale trudne słowo

Aha, wiedz, że jestem teraz na komórce, więc projekt zobaczę jak już to jutro ;) I całkiem fajny pomysł z tą kulką, też se takiego pokeballa zrobię :)
Smooth sprawia że to bardziej wygląda jakby zostało zrobione w toalecie ale nie wiedziałem jak zrobić właśnie taki efekt teraz już wiem
Ok, porównamy potem nasze prace jako początkujący i zaawansowany, poza tym dostajesz zielonego ptaszka

@Edit

Zasłużyłeś na to :)
Oh, dziękuję :)

Żeby wyeksportować obrazek: ustaw sobie fajnie kamerę (klikasz prawym przyciskiem myszy na kamerkę, wciskasz Ctrl+0 (na klawiaturze numerycznej) i przesuwasz ją po wciśnięciu 'G', obracasz po wciśnięciu chyba Ctrl+Wciśnięcie kółeczka myszy, a oddalasz i przybliżasz po wciśnięciu Kółeczka myszy, jeny, już nie pamiętam za bardzo tych skrótów, jak się jednak pomylę, to napiszę poprawione :)) > wciskasz F12 > jak ci się zrobi, to na pasku pod wyrenderowanym obrazkiem wciskasz "Save Image" (chyba) > wybierasz "Save as" > zapisujesz.

A zaawansowany nie jestem, mógłbym być o wiele lepszy ;)
Skróty od nowa: poruszanie kamerą to wciśnięcie 'G', obracanie to Shift+G, a przybliżanie/oddalanie to Ctrl+Wciśnięcie Scrolla.
ok teraz już kończę pracę na dziś ale jutro będę kombinować. Jesteś Mistrz.
Dzięki ;) Ja też idę spać :)

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 498 wizyt
pytanie zadane 19 czerwca 2018 w Nasze projekty przez Marcin Ficek Obywatel (1,090 p.)
+1 głos
2 odpowiedzi 697 wizyt
+1 głos
0 odpowiedzi 327 wizyt
pytanie zadane 15 sierpnia 2024 w Grafika i multimedia przez SpikeHcto Nowicjusz (130 p.)

93,741 zapytań

142,676 odpowiedzi

323,294 komentarzy

63,322 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...