• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Rozbudowana ankieta na temat JavaScript - co sądzicie o wynikach?

Object Storage Arubacloud
0 głosów
373 wizyt
pytanie zadane 14 grudnia 2015 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)

Zanim ktoś mnie ewentualnie zhejtuje za (być może) źle wyciągnięte wnioski z poniższej ankiety, to proszę mieć na uwadze, że jestem początkującym i nie o wszystkim jeszcze wiem. Ba, o większości nowinkach i rzeczach związanych z JavaScript na pewno jeszcze nie wiem :)

 

Znalazłem dosyć rozbudowaną ankietę przeprowadzoną na ok. 5000 programistach.

https://ponyfoo.com/articles/javascript-developer-survey-results

Czy zgadzacie się z głosami, które stanowią większość w danym pytaniu :)?

  • Mnie delikatnie dziwi (jeśli dobrze wnioskuję), że biblioteka Lo-dash jest prawie na równi z jQuery jeśli chodzi o popularność. O ile nie należy sumować wyników dla jQuery 1.x i 2.x. Przecież na forach (zwłaszcza stackoverflow) najczęstszymi odpowiedziami (jeśli ktoś podaje kod pod bibliotekę) na jakiś problem, to podaje go w jQuery i czystym JS. Bardzo rzadko widuję Underscore, czy wspomniany Lo_dash - albo wszelkie do tej pory zapytania do Google w moim przypadku dużo łatwiej/szybciej rozwiązuje jQuery :)
  • Czyżby React wyprzedził Angulara? Albo to zależy od określonych czynników w jakich sytuacjach jeden framework jest lepszy od drugiego.
  • Ledwo (bo w tym roku została ustandaryzowana) wyszła specyfikacja ES6 (2015), a już na lato 2016r. ma wyjść ES2016 http://benmccormick.org/2015/09/14/es5-es6-es2016-es-next-whats-going-on-with-javascript-versioning/ Tylko, że jeszcze nie wszystkie funkcje ES6 zostały zaimplementowane do obecnych przeglądarek (zwłaszcza w wersji mobile) http://kangax.github.io/compat-table/es6/  O dziwo (przynajmniej dla mnie) iOS9 dużo lepiej wspiera ES6 niż Android
  • SumblimeText wyprzedził Notepad++ - ok, myślałem że oba programy są mniej więcej tak samo popularne. Chociaż podobno SumlimeText możliwościami zjada Notepad++. Ale żeby SubllimeText znacząco wyprzedził takiego WebStorma?
  • Mac najpopularniejszym systemem, zaraz za nim Linux i Windows - wydawało mnie się, że najbardziej popularnym będzie tu Linux, później Windows, potem Mac.
  • Jedna z nielicznych odpowiedzi, po których przeczytaniu nie byłem zdziwiony, to że programiści uczestniczą w różnych eventach/konferencjach i regularnie poszerzają swoją wiedzę z nowych technologii
  • Najpopularniejsze źródłow wiedzy to strona Developer Mozilla (MDN). Hmm, ja rozumiem, że w3schools.com jest niezalecanym źródłem informacji, ale przecież w Google praktycznie zawsze znajduje się na pierwszym miejscu w wynikach wyszukiwania. Skąd więc całkowity brak tej strony w ankiecie?

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 14 grudnia 2015 przez Comandeer Guru (601,110 p.)
edycja 14 grudnia 2015 przez Comandeer

Bardzo rzadko widuję Underscore, czy wspomniany Lo_dash - albo wszelkie do tej pory zapytania do Google w moim przypadku dużo łatwiej/szybciej rozwiązuje jQuery

Bo lodash to low-levelowe utility, a jQuery to kombajn do obsługi DOM. Obecnie się od niego odchodzi na rzecz takich rozwiązań, jak React, Web Components czy Better DOM. Era jQuery się kończy i bardzo dobrze. Trwała o 3 lata za długo.

 

  • Czyżby React wyprzedził Angulara? Albo to zależy od określonych czynników w jakich sytuacjach jeden framework jest lepszy od drugiego.

React NIE JEST FRAMEWORKIEM. To biblioteka do tworzenia widoków. Dlatego porównywanie jej do Angulara jest nietrafione (zresztą tak samo, jak porównywanie lodash do jQ…). 

Ledwo (bo w tym roku została ustandaryzowana) wyszła specyfikacja ES6 (2015), a już na lato 2016r. ma wyjść ES2016

Ma != wyjdzie. Zobacz sobie w jakim stanie są obecnie propozycje. Polecam spojrzeć tutaj: http://2ality.com/2015/11/tc39-process.html

 No i czym innym jest standard, a czym innym wspieranie go. Poza tym część ES6 jest zwalona u podstaw (np natywne moduły, do których nie ma żadnych loaderów ani sposobu zachowania w różnych środowiskach…).

  • Mac najpopularniejszym systemem, zaraz za nim Linux i Windows - wydawało mnie się, że najbardziej popularnym będzie tu Linux, później Windows, potem Mac.

W Polsce możliwe, w USA mac wygrywa w cuglach. 

Hmm, ja rozumiem, że w3schools.com jest niezalecanym źródłem informacji, ale przecież w Google praktycznie zawsze znajduje się na pierwszym miejscu w wynikach wyszukiwania. Skąd więc całkowity brak tej strony w ankiecie?

Bo żaden dev JS z tego nie korzysta… siedzimy albo w speckach, albo w MDN. W3schools używają początkujący i amatorzy… i stąd jest jak jest. Polecam poszukać mojego tematu o W3Schools tutaj, w którym tłumaczę czemu należy go unikać. 

 

Natomiast co do n++ - myślałem, że ten prehistoryczny program umarł wieki temu… sorry, ale to jest prastare narzędzie, które może było dobre w czasach windows xp. Ale teraz mamy Sublime'a, Brackets, Atoma… wszystkie rozkładają na łopatki n++. Poza tym - skoro większość siedzi na unixach, to nie będą używać programu pod windę. Zwłaszcza, że istnieją lepsze darmowe alternatywy…

komentarz 14 grudnia 2015 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)

Era jQuery się kończy i bardzo dobrze. Trwała o 3 lata za długo.

Czyli jak się skończy jQuery, to programiści którzy za umiejętność programowania w JS uważają korzystanie w 95% z jQuery będą mieli problem? Bo jest takie przekonanie, że "znajomość JavaScript nie jest potrzebna, bo jest jQuery. Więc po co uczyć się języka, skoro jQ oferuje "gotowe" rozwiązania."

Czy przewidujesz powstanie lub popularyzacje biblioteki oferującej podobne możliwości "manipulacji" DOMem? Któryś z tych co wypisałeś: React, Web Components czy Better DOM? Z ankiety wynika, że React teoretycznie w tej sytuacji króluje - teoretycznie, bo jak wspomniałeś został porównany z Angularem, co jest bez sensu..

Poza tym - skoro większość siedzi na unixach, to nie będą używać programu pod windę. Zwłaszcza, że istnieją lepsze darmowe alternatywy…

Które darmowe alternatywy masz na myśli? Przecież Sublime i N++ są darmowe. Chyba, że WebStorm (płatny). 

komentarz 14 grudnia 2015 przez Comandeer Guru (601,110 p.)

Czyli jak się skończy jQuery, to programiści którzy za umiejętność programowania w JS uważają korzystanie w 95% z jQuery będą mieli problem?

Ale dlaczego nazywasz ich programistami? To są po prostu kolesie znający jQuery – i tak się ich powinno nazywać ;)

znajomość JavaScript nie jest potrzebna, bo jest jQuery. 

To jest totalna bzdura, bo JS to nie jest sam DOM + xhr. Owszem, do tego dało się JS sprowadzić w 2005 roku, gdy jQuery powstało. Ale mamy 2015 rok - minęło już 10 lat! 

Czy przewidujesz powstanie lub popularyzacje biblioteki oferującej podobne możliwości "manipulacji" DOMem?

Wejdź sobie na GitHub i wpisz DOM, a następnie popatrz na liczbę gwiazdek ;)

Problem polega na tym, że z tej trójki jedynie Better DOM jest bezpośrednim zastępstwem dla jQuery. Web Components idą w innym kierunku: http://webroad.pl/javascript/3505-web-components a React całkowicie odcina się od DOM, minimalizując interakcję z nim. Obecnie coraz częściej pracuje się na abstrakcyjnych modelach danych, nie na czystym DOM.

 Które darmowe alternatywy masz na myśli? Przecież Sublime i N++ są darmowe.

Nie, Sublime nie jest darmowy. N++ faktycznie jest. Natomiast na myśli miałem Atoma i Brackets. 

0 głosów
odpowiedź 14 grudnia 2015 przez ShiroUmizake Nałogowiec (46,300 p.)
w3 znajdziesz w miarę proste przykłady, ale podstawowych funkcji. Jeżeli szukasz coś skomplikowanego to MDN służy pomocą. Często są przykłady. Ale za to na w3 takim miarę ludzkim językiem tłumaczone. Na MDN bywa róznie.

JavaScript jest bardzo rozwijanym językiem. Chyba nie ma języka (no może pascal...Ale?...), który nie jest komplikowany przez inny język. Notepad ++ jest darmowy, ale nie podpwiada często wszyskich składni.
komentarz 14 grudnia 2015 przez Comandeer Guru (601,110 p.)

Ale za to na w3 takim miarę ludzkim językiem tłumaczone. 

I często przez to są tam wypisane mega głupoty. 

Podobne pytania

–1 głos
1 odpowiedź 265 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 138 wizyt
+1 głos
0 odpowiedzi 287 wizyt

92,568 zapytań

141,420 odpowiedzi

319,617 komentarzy

61,953 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...