• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Którą książkę polecacie do nauki w środowisku Unity3D?

0 głosów
1,035 wizyt
pytanie zadane 13 grudnia 2015 w Inne języki przez Lonaro Użytkownik (630 p.)
Jestem studentem pierwszego roku informatyki. Na studiach uczymy się aktualnie programować w Javie. Jednak ja chciałbym rozszerzyć swoją wiedzę o inne języki, środowiska. Ostatnio coraz częściej myślę o Unity3D. Chciałbym bliżej poznać ten silnik. Mam w głowie mnóstwo pomysłów na gry i aplikacje, głównie androidowe. Dlatego poszukuje książki do nauki tego silnika. Pan Mirosław osobiście poleca "Projektowanie gier w Unity 3.x", miałem okazję wymienić z Nim kilka maili. Sam znalazłem jeszcze dwie: "Unity i Blender. Praktyczne tworzenie gier" oraz "Unity. Przewodnik projektanta gier". Co sądzicie na temat tych książek? Która byłaby najlepsza, najbardziej optymalna do nauki tego silnika. Może jest ktoś kto miał styczność z każdą z tych trzech książek i mógłby podzielić się opinią. Byłbym wdzięczny.

Pozdrawiam

4 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 13 grudnia 2015 przez Tomatosoup Pasjonat (18,530 p.)
http://docs.unity3d.com/Manual/index.html

Tutaj dowiesz się wszystkiego
komentarz 13 grudnia 2015 przez niezalogowany
Yup. Osobiście preferuję naukę z książek, ale przejrzałem w księgarni kilka pozycji i z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że nie są warte żadnych pieniędzy. Unity ma naprawdę świetny zestaw tutoriali dla początkujących (resztę wiedzy możesz uzupełnić dodatkowymi artykułami / dokumentacją).
+1 głos
odpowiedź 13 grudnia 2015 przez event15 Szeryf (93,790 p.)
A ja polecam Ci akurat tutaj tylko i wyłącznie neta - tutoriale, kursy i jutuby. To środowisko się zmienia w nieziemskim tempie. Książki są chyba dla wersji 3.x a już masz 5.
+1 głos
odpowiedź 14 grudnia 2015 przez niezalogowany
Unity i książki? To raczej odpada, chyba że chcesz kupić coś o ogólnym zamyśle projektowania gier opartych na tym silniku.

Obecnie ten silnik przechodzi wiele zmian, dzięki czemu udostępnia coraz bardziej zaawansowane narzędzia (ostatnie większe nabytki, które zmieniły się dość mocno: mixer dźwięków, uNet). Powinieneś raczej zainteresować się dokumentacją/oficjalnymi poradnikami, czy to w wersji tekstowej, czy w wersji wideo. Polecam ci także zerknąć na sesje treningowe (live trainings) gdzie można się dowiedzieć wiele ciekawych rzeczy, czy to o samych funkcjonalnościach silnika, czy też można zobaczyć jak pisać gry w Unity.
–5 głosów
odpowiedź 13 grudnia 2015 przez patryk16 Obywatel (1,080 p.)
Unity 3d jest dla amatorów.Polecam się nauczyć języka c++ da ci nieograniczone możliwość ,ale jeśli wolisz

pójści na łatwizne...
komentarz 13 grudnia 2015 przez Lonaro Użytkownik (630 p.)
Posiadam najnowsze wydanie Symfonii C++. Pierwszy tom już prawie cały przerobiony. Jednak nie potrafię przełożyć tego na tworzenie aplikacji na androida. Może miałbyś jakieś sposoby?
komentarz 13 grudnia 2015 przez niezalogowany
A wytłumaczysz mi proszę w jakim aspekcie (tworząc grę w unity) jestem ograniczony względem c++ i innego silnika?
komentarz 13 grudnia 2015 przez Lonaro Użytkownik (630 p.)
Nie potrafię wykorzystać C++ w aplikacjach okienkowych i w silnikach. W unity z tego co wiem używa się C#.
komentarz 13 grudnia 2015 przez event15 Szeryf (93,790 p.)
A wiesz, że Cities Skyline jest zrobione w Unity albo też Ori?
komentarz 14 grudnia 2015 przez niezalogowany
Raczej ty tu jesteś amatorem. Nawet nie wiesz ile dobrych gier powstało w Unity.

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 308 wizyt
pytanie zadane 12 stycznia 2018 w Python przez RAD Obywatel (1,810 p.)
+4 głosów
1 odpowiedź 1,009 wizyt
pytanie zadane 26 lutego 2016 w Offtop przez Pixel040 Gaduła (3,100 p.)
+1 głos
3 odpowiedzi 1,156 wizyt

93,427 zapytań

142,421 odpowiedzi

322,648 komentarzy

62,787 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
...