• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Początkujący, błąd kompilacji, problem ze środowiskiem.

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
155 wizyt
pytanie zadane 13 grudnia 2015 w Inne języki przez Przemyslaw Użytkownik (610 p.)

Witam. Zaczynam dopiero swoją przygodę z programowaniem. Niestety, już na początku tej krętej drogi spotykają mnie przeróżne trudności. Pierwszą z nich, jest problem ze środowiskiem i kompilatorem. Po zaczerpnięciu informacji, zdecydowałem się na nauke w Code Blocksie wraz z kompilatorem MinGW. Z racji tego że mam Win10, postępowałem zgodnie z instrukcjami z tego filmu: 
https://www.youtube.com/watch?v=zOGU8fC3bvU 
Niestety, przy próbie otworzenia "hello worlda", otrzymuje w Build Logu taki komunikat: 


 

Kod:
"mingw32-g++.exe -LD:\STDL\SDL2-2.0.3\x86_64-w64-mingw32\lib
 -LD:\STDL\SDL2_image-2.0.0\x86_64-w64-mingw32\lib
 -LD:\STDL\SDL2_mixer-2.0.0\x86_64-w64-mingw32\lib
 -LD:\STDL\SDL2_net-2.0.0\x86_64-w64-mingw32\lib
 -o bin\Debug\hello.exe obj\Debug\main.o  
 "-l"-lmingw32 -lSDL2main -lSDL2 -lSDL2_image""
obj\Debug\main.o: file not recognized: File format not recognized"



Mógłby ktoś mi pomóc?

PS: Próbowałem również uruchomienia Dev C++, jednak tak nawet nie otwierała się konsola.

Dołączam screeny moich ustawień:

Kod:
http://imgur.com/a/S68FF

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 14 grudnia 2015 przez Muminek Dyskutant (8,650 p.)
wybrane 14 grudnia 2015 przez Przemyslaw
 
Najlepsza
Na screenach nie widziałem, ale może gdzieś się ikonka schowała. Masz antywirusa? Bardzo często to wina jego aktywności i wtrącania się
komentarz 14 grudnia 2015 przez Przemyslaw Użytkownik (610 p.)
Super! Działa, wina Avasta, wyłączyłem i działa. Może macie propozycje jaki zainstalować darmowy antywirus coby nie kolidował?
komentarz 14 grudnia 2015 przez Muminek Dyskutant (8,650 p.)
Folder C::B oraz z projektami dodaj do wyjątków Avasta. Bardzo dużo osób ma z tym problem. Jak na razie to w sumie tylko z tym antywirusem.

Możesz spróbować AVG Free? Jedyny darmowy, który mi się jakoś kojarzy. Sprawdź w google "ranking darmowych antywirusów" coś na pewno znajdziesz.
komentarz 14 grudnia 2015 przez Przemyslaw Użytkownik (610 p.)
Dziękuję bardzo.
0 głosów
odpowiedź 14 grudnia 2015 przez Przemyslaw Użytkownik (610 p.)
Udało się zainstalować Dev c++, jednak po kompilacji nawet hello worlda pokazuje mi się pusty terminal.

Oto kod:

#include <iostream>

/* run this program using the console pauser or add your own getch, system("pause") or input loop */
using namespace std;

int main(int argc, char** argv) {
    
    cout << "hello" << endl;
    return 0;
}
komentarz 14 grudnia 2015 przez Einstein21 Obywatel (1,420 p.)

W nawiasie maina nie musisz nic dawać

Wystarczy:

#include <iostream>


using namespace std;

int main()
 {    
    cout << "hello world" << endl;
    return 0;
}

 

komentarz 14 grudnia 2015 przez Przemyslaw Użytkownik (610 p.)
Zaczęły wyskakiwać inne błędy, zainstalowałem od nowa Code::Blocksa, teraz nie wyskakują tamte błędy tylko jest sytuacja jak w Devie. Pusty terminal.

Podobne pytania

+1 głos
1 odpowiedź 164 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 146 wizyt
pytanie zadane 8 stycznia 2021 w Java przez Marcinnok Użytkownik (780 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 198 wizyt
pytanie zadane 25 grudnia 2019 w C i C++ przez Aragedens Obywatel (1,120 p.)

92,454 zapytań

141,263 odpowiedzi

319,099 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...