• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

W jaki sposób można napisać skrypt do programu outlook?

42 Warsaw Coding Academy
0 głosów
1,008 wizyt
pytanie zadane 13 grudnia 2015 w C i C++ przez nTesla Początkujący (250 p.)
Witam,

pracuję w jednej z firm spedycyjnych, w firmie nie mamy przypisanego komputera do danej osoby jest ich kilkanaście sztuk i tak naprawdę można usiąść na każdym logując się swoimi danymi do domeny. Za każdym razem gdy się zaloguję i uruchomię program OUTLOOK, owy program prosi mnie o wpisanie hasła do jedneego adresy e-mail, jeżeli zaznaczę "ptaszkiem" okno w stylu "zapamiętaj" to i tak za każdym razem muszę je wpisywać. Jest to hasło do globalnej skrzynki mailowej (w skrzynce posiadam 3 adresy email z których mogę wysyłać wiadomości, swój prywatny, globalny i jeszcze jeden (krajowy)). Mam do Was serdeczną prośbę, otóż czy istnieje możliwość zautomatyzowania tego procesu, w sensie, że gdy odpalam program OUTLOOK nie muszę ręcznie wpisywać hasła do przedmiotowego emaila globalnego? Stawiam dobrą butelkę wódki za Waszą pomoc.

Pozdrawiam

3 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 13 grudnia 2015 przez radek024 Szeryf (77,160 p.)
Postaw tą butelkę, to się zastanowimy :P Jaki to system i jaka wersja outlooka? Może coś nie pyka z IE, pewnie ma odznaczoną opcję w stylu "pamiętaj moje wybory" lub czyści pliki cookies co jakiś czas.
0 głosów
odpowiedź 13 grudnia 2015 przez nTesla Początkujący (250 p.)
Dziękuję za szybki odzew. Zapomniałem o najważniejszym! Outlook 2010, system - WIndows 7. Program odpalam bezpośrednio z ikony outlook. Wygląda to tak jakbym za każdym razem musiał wpisywać hasło do danego emaila, ale tylko tego globanego którego użytkuje 8 innych użytkowników, po prostu klikam ikonę "outlook" i pojawia się komunikat proszący o wpisanie hasła do maila xxxx@xx.pl i u dołu mam wybór "wybierz inne konto.
komentarz 13 grudnia 2015 przez radek024 Szeryf (77,160 p.)
prawdopodobnie ten outlook nie obłsuguje multi-useringu, całość była już ponad 5 lat temu, więc można mu to wybaczyć. najlepszym wyjściem jest użynie albo przeglądarki albo Thunderbird ;)
komentarz 13 grudnia 2015 przez nTesla Początkujący (250 p.)
NIestety w grę wchodzi tylko użytkowanie programu outlook (bez wersji przeglądarkowej). NIe istnieje żaden skrypt, który w momencie uruchomienia programu outlook, wpisywałby hasło automatycznie?
komentarz 13 grudnia 2015 przez radek024 Szeryf (77,160 p.)
Myślę, że nie, chyba że przez programy trzecie, ale też nie sądzę - hasło powinno być chronione, a w tym wypadku "upubliczniasz" je w pewnym sensie.
0 głosów
odpowiedź 13 grudnia 2015 przez nTesla Początkujący (250 p.)
A i jeżeli chodzi o butelkę to napisałem naprawdę :). Jak pomożecie to podeślijcie adres na priv :)!.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 365 wizyt
pytanie zadane 30 stycznia 2023 w Systemy operacyjne, programy przez werciaa00 Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 345 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 550 wizyt

93,382 zapytań

142,382 odpowiedzi

322,540 komentarzy

62,738 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
...