• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Slider - Ocena kodu (JavaScript)

Object Storage Arubacloud
+3 głosów
544 wizyt
pytanie zadane 12 grudnia 2015 w Nasze projekty przez Tricker Bywalec (2,630 p.)
edycja 12 grudnia 2015 przez Tricker

Witajcie,
Właśnie skończyłem jeden ze swoich pierwszych, sensowniejszych skryptów i prosiłbym Was o ocenę kodu oraz ewentualne wskazówki co możnaby zrobić lepiej. :)

Co robi ten skrypt?
Jak w tytule, zajmuję się "działaniem" slidera.

http://jsfiddle.net/iTricker/7pkcq5q5/
(Tak, wiem, slider wygląda jak wygląda, jednak tutaj skupiam się tylko na jego działaniu)

Stworzyłem również drugą wersję tego slidera, który po prostu ma inny efekt przejścia:
http://jsfiddle.net/iTricker/kz1xze3q/


Rzeczy, o które zamierzam rozbudować skrypt w przyszłości:
- Dynamiczne wczytywanie z pliku, by odciążyć klienta ładowaniem wszystkich zdjęć naraz.
- Dopracowanie obsługi kilku sliderów jednocześnie (tzn. obecnie od strony JSa to działa (wystarczy skopiowac cały obiekt oraz zmienić jego nazwe), jednak brakuję oddzielnych class w cssie dla poszczegolnych sliderow, przez co wszystkie będą wyglądać tak samo). 
- W drugiej wersji slidera, możliwość wyboru kierunku przewijania oraz ciut inna mechanika, tzn. by po ostatnim elemencie wyświetlał się od razu pierwszy, bez cofania się po wszystkich.
 



W skrócie jego działanie:
1. Użytkownik podpina styl CSS, umieszcza poniższy kod HTML slidera, oraz podpina pod nim skrypt JS:

    <div id="slider-1" class="slider">
        <div class="slider-controls">
            <div class="slider-prev">P</div>
            <div class="slider-next">N</div>
            <div class="slider-nav"></div>
        </div>
        <div class="slider-content">
            <div class="slider-items"><img src="slider-gallery/slide1.png"></div>
        </div>
    </div>
    <script type="text/javascript" src="slider.js"></script>

2. Ustawia unikalne ID slidera:

<div id="slider-1" class="slider">

3. Dodaje zdjęcia zgodnie z poniższym wzorem:

<div class="slider-content">
        <div class="slider-items"><img src="slider-gallery/slide1.png"></div>
        <div class="slider-items"><img src="SRC to Next image"></div>
        <div class="slider-items"><img src="SRC to Next image"></div>
        ...
</div>

4. Personalizuje właściwości slidera w pliku .js oraz jego wygląd w pliku .css


Wydaję mi się, że wszystko opisałem, także pozostaję mi czekać na Wasze komentarze :)


PS. Czy jest możliwość dodawania na forum spoilerów?
Polepszyłoby to czytelność postów przy wstawianiu dłuższego kodu.

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 12 grudnia 2015 przez Michau Xlow Pasjonat (15,190 p.)
Hej jak na pierwszy skrypt to naprawdę świetna robota. Skrypt prosty, przejrzysty i dobrze opisany, z całą pewnością przyda się wielu początkującym webmasterom.
komentarz 12 grudnia 2015 przez Tricker Bywalec (2,630 p.)
Tzn. pierwszy skończony, przeanalizowany i dopracowany. :P
Samego JSa uczę się od +/- 3-4 miesięcy.

W każdym razie, dzięki za poświęcony czas na ocenę :)
komentarz 12 grudnia 2015 przez Michau Xlow Pasjonat (15,190 p.)
Drobiazg, to bardzo miło z Twojej strony, że dzielisz się swoją pracą, owszem jest sporo gotowych skryptów na slidery, ale widziałem kilka wątków napisanych przez początkujących użytkowników, że mają problem z dodaniem do strony, natomiast co do Twojego skryptu jest zrobiony, krótko, zwięźle i na temat, spełnia swoją funkcję:) Dzięki za podzielenie się nim:)

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 475 wizyt
+1 głos
0 odpowiedzi 213 wizyt
pytanie zadane 8 sierpnia 2016 w Nasze projekty przez oiomek Nowicjusz (170 p.)
+1 głos
1 odpowiedź 436 wizyt

92,573 zapytań

141,423 odpowiedzi

319,645 komentarzy

61,959 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...