• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Wlasne funkcje i przesylanie do nich zmiennych.

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
75 wizyt
pytanie zadane 11 grudnia 2015 w C i C++ przez Ziuziek Mądrala (5,140 p.)

    float *trolo;
    trolo = &srednia;


        if(*trolo==5)
            cout << "true" << endl;
        else
            cout << "false" << endl;

cout << "funkcja zwraca:" << zwraca(trolo) << endl;

Mam pytanie odnosnie tego kawalka kodu, stworzylem wskaznik ktory przyjal zmienna srednia i ten wskaznik (*trolo) chcialem przesłac do funkcji zeby zwrocila wartosc, teraz pytanie odnosnie przesylania, jesli wprowadzam do funkcji wskaznik

czemu

trolo

a nie &trolo

czy *trolo

Wyjasni mi ktos roznice?

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 11 grudnia 2015 przez Grzyboo Nałogowiec (28,860 p.)
wybrane 11 grudnia 2015 przez Ziuziek
 
Najlepsza

Ponieważ w funkcji najprawdopodobniej masz tak:

void func(float* costam)
{
//...
}

Czyli przekazywany argument to wskaźnik do floata. Dlatego przekazujesz, jak intuicja nakazuje, wskaźnik do floata. Jako, że trolo jest wskaźnikiem do floata to przekazanie go będzie poprawne.

&trolo - to nie ma za bardzo sensu, bo chcesz pobrać adres ze wskaźnika. Na pewno nie o to tu chodzi.

*trolo - dereferencja wskaźnika, czyli uzyskanie wartości z tego, na co wskazuje.

0 głosów
odpowiedź 11 grudnia 2015 przez Patrycjerz Mędrzec (192,340 p.)
A co ma robić ta funkcja?

Podobne pytania

+1 głos
3 odpowiedzi 401 wizyt
pytanie zadane 11 grudnia 2015 w C i C++ przez sharkus101 Początkujący (330 p.)
–1 głos
2 odpowiedzi 277 wizyt
pytanie zadane 23 marca 2019 w C i C++ przez mikolaj_d Nowicjusz (120 p.)

92,453 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,088 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...