• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Nauka programowania - co i jak?

Object Storage Arubacloud
0 głosów
661 wizyt
pytanie zadane 11 grudnia 2015 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Roths Użytkownik (590 p.)
Cześć mam pytanie w kwesti nauki programowania aby upewnić się w swoich założeniach, a także dowiedzieć czegoś nowego i podeprzeć na doświadczeniu innych. Chciałbym zająć się programowaniem z pasji, nie z chęci stania się profesjonalistą ponieważ myślę, że w wieku niemalże 19 lat zabrałbym się za to zbyt późno. Jednak uważam, że w każdym wieku warto zacząć robić coś w celu samorozwoju i realizacji własnych aspiracji. Interesuje mnie naprzód programowanie webowe, dużo o tym czytałem, więc potrafię odróżnić back and front end itp. Czuję, że bardziej zainteresowany byłbym Back-end'em. I tutaj pierwsze pytanie, jakie języki i w jakiej najlepszej kolejności powinienem opanować? Wiem, że muszę opanować do perfekcji HTML / CSS / JS / PHP bo to są wręcz podstawy, ale co dalej Waszym zdaniem?

Drugie pytanie: Jeśli opanowałbym webówkę w przeciągu najbliższych miesięcy/lat co polecicie na dalszy rozwój w kierunku programowania? Znam już podstawy C++ jednak to tylko podstawy. Czy polecicie brnąć dalej w tym kierunku? Czy powinienem dążyć do idealnego opanowania C++, a potem języków pochodnych?

Trzecie pytanie: Gdzieś przeczytałem, że najpierw powinno bardzo dobrze zaznajomić się z C++, aby potem zając się PHP. Czy to prawda?

Czwarte pytanie: Jaki styl nauki byście mi polecili? Jak wyście się tego wszystkiego uczyli krok po kroku? Myślałem o założeniu zeszytów do sporządzania notatek, czy to nie jest zbyt nowatorskie rozwiązanie?

Piąte pytanie: Jakie środowiska i do jakich języków? Na chwilę obecną mam Notepad++ dla HTML/CSS/JS i CodeBlocks dla C++, ale nie wiem czy aby napewno te środowiska były najlepsze z dostępnych.

Jeżeli będę miał jakieś kolejne pytania zadam je w odpowiedziach, z góry dziękuję za poświęcony czas na odpowiedź i pomoc :P

4 odpowiedzi

+3 głosów
odpowiedź 11 grudnia 2015 przez Comandeer Guru (601,110 p.)

 Czuję, że bardziej zainteresowany byłbym Back-end'em. I tutaj pierwsze pytanie, jakie języki i w jakiej najlepszej kolejności powinienem opanować? Wiem, że muszę opanować do perfekcji HTML / CSS / JS / PHP bo to są wręcz podstawy, ale co dalej Waszym zdaniem?

Obecnie można pisać backend nawet nie dotykając HTML, CSS ani client-side JS. Często backend to po prostu potężne REST APIs, gdzie jedynym formatem zwrotnym jest JSON (tudzież JSON LD). Jak w to wsiąkniesz, to zobaczysz, że samo ogarnięcie REST to praca na długie miesiące, jak nie lata. Zaczniesz od podstaw i później dojdziesz do takich złożonych rzeczy, jak HATEOAS czy JSON API.

W przypadku obecnego backendu samo wybranie technologii jest już wtórne. Tego typu APIs można równie dobrze tworzyć w PHP, jak i w node.js.

 Czy powinienem dążyć do idealnego opanowania C++, a potem języków pochodnych?

Jeśli planujesz żyć 10 000 lat, to tak, zrób to ;) Jeśli nie masz tego w planie - wybierz ten język, który wyda Ci się najbardziej interesujący. I pamiętaj: nigdy nie opanujesz go perfekcyjnie.

 Gdzieś przeczytałem, że najpierw powinno bardzo dobrze zaznajomić się z C++, aby potem zając się PHP. Czy to prawda?

To totalna bzdura. To jedynie dokładanie sobie roboty. Jak chcesz poznać PHP, po prostu… poznajesz PHP.

Jaki styl nauki byście mi polecili? Jak wyście się tego wszystkiego uczyli krok po kroku? Myślałem o założeniu zeszytów do sporządzania notatek, czy to nie jest zbyt nowatorskie rozwiązanie? 

Notatkami jest kod, który napiszesz. Więc moja rada jest prosta: pisz jak najwięcej kodu. Im więcej eksperymentujesz, tym więcej wiesz. 

Jakie środowiska i do jakich języków? Na chwilę obecną mam Notepad++ dla HTML/CSS/JS i CodeBlocks dla C++, ale nie wiem czy aby napewno te środowiska były najlepsze z dostępnych.

Dla webowych warto zerknąć na Sublime Text albo Atoma. Bardzo dobre są też IDE, np WebStorm lub PHPStorm.

 

+1 głos
odpowiedź 11 grudnia 2015 przez niezalogowany
Chyba wszystkie pytania (jeżeli nawet nie wszystkie) pojawiły już się w jakiejś formie na tym forum.

Polecam użyć opcji "Szukaj"
komentarz 11 grudnia 2015 przez Roths Użytkownik (590 p.)
Były odpowiedzi jednak nie sprecyzowane tak jak sobie wyobrażam i nadal czuję pewien niedosyt w wiedzy. Tutaj będe mógł zadać bardziej szczegółowe pytania na uzyskane odpowiedzi, a temat rozwinąć tak aby uzyskać wszelkie potrzebne informacje dla początkującego :P
komentarz 11 grudnia 2015 przez niezalogowany
W takim razie pytaj, tylko pisz czego się dowiedziałeś, w przeciwnym razie mogą pojawić niemalże identyczne odpowiedzi jak poprzednio.
komentarz 11 grudnia 2015 przez Roths Użytkownik (590 p.)
To jako jedno z pierwszych zadam takie. Czy wytłumaczyłbyś mi tak łopatologicznie czym jest Bootstrap? Czytałem, szukałem tu na forum ale nigdzie nie zrozumiałem do tej pory jak on działa itp. :x
komentarz 11 grudnia 2015 przez niezalogowany
Nie jestem ci w stanie tego wyjaśnić, bo nie siedzę w technologiach webowych, zadaj to pytanie jako komentarz do tego swojego pytania (chodzi o to aby je podbić na liście do góy), wtedy może ktoś ci to wyjaśni
komentarz 11 grudnia 2015 przez Roths Użytkownik (590 p.)
Okay, więc zajmę się tym w trakcie nauki, a poleciłbyś uczyć się HTML, CSS, JS, PHP i tutaj czytałem o Ruby / Phyton w takiej kolejności, jeden po drugim czy inna kolejność i uczyć się naprzemiennie?
komentarz 11 grudnia 2015 przez Roths Użytkownik (590 p.)
Więc równolegle z którymś z tych języków muszę studiować bazy danych, np MySQL tak?
komentarz 12 grudnia 2015 przez niezalogowany
Nie, ale bardzo często te języki są dość ściśle powiązane z bazami danych (jak wszystko obecnie), więc warto się uczyć któregoś SQL'a równolegle.
+1 głos
odpowiedź 11 grudnia 2015 przez Porcupine Nałogowiec (31,560 p.)
C++ jest ogólnie bardzo fajnym językiem do nauki programowania, obecenie nawet w dużej mierze wyparł Pascal'a, który wcześniej był dla wielu takim językie początkowowym. Dobre opanowanie C++ na pewno pomoże Ci w nauce dalszych języków w tym PHP, o którym wspominałeś.

Co do środowiska CodeBlocks jest generalnie OK, ale mi jakoś nie przypadł do gustu. Jeśli miałbym polecić coś od siebie to wybrałbym jakiś fajny edytor tekstu typu SublimeText 2 / 3 lub Atom i programy kompilował w konsoli. Jeśli zależy Ci na pełnym IDE to możesz sprawdzić CLion, który został stworzony przez jetbrains czyli autorów jednego z najfajniejszych środowisk do pisania w Javie - IntelliJ. Nie mniej jednak wydaje mi się CLion jak na razie nie jest jakoś super stabilny i zdarzy mu się wysypać czy wypluć jakiś bezsensowny komunikat... :)

Pozdrawiam,
0 głosów
odpowiedź 12 grudnia 2015 przez Roths Użytkownik (590 p.)
Dziękuję za wszystkie komentarze, trochę mi to rozjaśniło wgląd w to wszystko. Mam jednak jeszcze parę pytań tak jak zapowiadałem, które sformowałem po odczytaniu obecnych odpowiedzi. Teraz najbardziej nurtuje mnie temat baz danych. Czy i jeśli tak, to w jakim stopniu muszę je opanować? I jak z tym zacząć. Jeśli programowanie było dla mnie zagadką i potrzebowałem tak wiele objaśnienia, to przyznam, że bazy są dla mnie czarną magią. Mam obecnie dwa podręczniki dla baz:

1. Tworzenie baz i administrowanie bazami z Helionu.

2. Bazy danych i systemy baz danych z WSiP.

Co myślicie o tych książkach? I jak polecilibyście się zabrać za ten temat?

Podobne pytania

0 głosów
4 odpowiedzi 1,127 wizyt
pytanie zadane 15 sierpnia 2016 w HTML i CSS przez Salomon Nowicjusz (160 p.)
0 głosów
6 odpowiedzi 2,467 wizyt
pytanie zadane 25 sierpnia 2016 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Norbert Świder Początkujący (330 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 613 wizyt
pytanie zadane 15 kwietnia 2017 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez sapero Gaduła (4,100 p.)

92,570 zapytań

141,422 odpowiedzi

319,643 komentarzy

61,958 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...