• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Dlaczego znacznik "a" nie dziedziczy koloru fonta ani text-decoration, ani chyba nic od swoich przodków?

VPS Starter Arubacloud
+1 głos
313 wizyt
pytanie zadane 11 grudnia 2015 w HTML i CSS przez Strategiusz Dyskutant (9,220 p.)
edycja 11 grudnia 2015 przez Strategiusz

Jaka za tym stoi zasada działania?

Edit: może pokażę to na przykładzie:

HTML:

<ul>
  <li><a href="#">asdasd</a>  </li>
  <li><a href="#">asdasd</a>  </li>
  <li><a href="#">asdasd</a>  </li>
</ul>

<div>
  <span>spanspam</span>
</div>

CSS

li, ul {
  color: green;
  text-decoration: none;
}
div {
  color: red;
  text-decoration: underline;
}

Efekt:

<span> odziedziczył po <div>, a <a> nie chce po <ul> ani po <li>.

Dalsze testy wykazują, że to z <a> jest coś nie tak, bo span w liście dziedziczy, a <a> w divie nie dziedziczy.

2 odpowiedzi

+3 głosów
odpowiedź 11 grudnia 2015 przez 0e85dc6eaf Dyskutant (8,840 p.)
wybrane 11 grudnia 2015 przez Strategiusz
 
Najlepsza

Dodaj

a
{
color:inherit;
text-decoration:inherit;
}

'a' nie dziedziczy tych cech, gdyż są one z góry określone dla tego elementu (np. wielkość dziedziczy)

Lepsze wyjaśnienie http://kodcss.pl/kurs-css/lekcje/dzial-1/dziedziczenie-wlasciwosci-css

komentarz 11 grudnia 2015 przez Czort Nałogowiec (32,500 p.)
Dokładnie, znacznik <a> ma domyślny styl, który trzeba zmienić jeśli nie chcesz używać domyślnego. Podobnie jest z wieloma znacznikami, np. <h1>, <button>, itd.
komentarz 11 grudnia 2015 przez Strategiusz Dyskutant (9,220 p.)
Dzięki, chyba w końcu rozumiem. Po prostu ta cała reszta co dziedziczy ma domyślnie ustawione inherit? Z tym <h1> itd. racja, nie wiem czemu jakoś nigdy mnie nie dziwiło, że nie dziedziczą font-size z body.
komentarz 11 grudnia 2015 przez 0e85dc6eaf Dyskutant (8,840 p.)
inherit oznacza, że element ma odziedziczyć wartość po rodzicu ;)
komentarz 26 kwietnia 2016 przez graffit Nowicjusz (100 p.)
Witam, w takim razie mam pytanie: po co używać inherit, skoro z reguły elementy (dzieci) dziedziczą po rodzicach?
komentarz 26 kwietnia 2016 przez 0e85dc6eaf Dyskutant (8,840 p.)
Trochę odkop, ale łap https://www.w3.org/TR/CSS2/cascade.html#value-def-inherit po angielsku, ale mam nadzieję, że zrozumiesz
komentarz 26 kwietnia 2016 przez Strategiusz Dyskutant (9,220 p.)
Bo właśnie czasem nie dziedziczą, jak <h> czy <a>.
+1 głos
odpowiedź 11 grudnia 2015 przez Kamil Kalicki Nowicjusz (160 p.)
Aby móc modyfikować znacznik <a> musisz najpierw go ostylować używając text-decoration: none;
komentarz 11 grudnia 2015 przez Strategiusz Dyskutant (9,220 p.)
Zedytowałem pytanie, żeby pokazać o co mi chodzi.

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 287 wizyt
pytanie zadane 24 marca 2021 w HTML i CSS przez Nearr Obywatel (1,890 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 1,227 wizyt
pytanie zadane 29 marca 2018 w HTML i CSS przez Liryk Użytkownik (650 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 146 wizyt
pytanie zadane 30 października 2016 w HTML i CSS przez Avenue Użytkownik (940 p.)

92,454 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,089 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...