• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jak (Poprawnie) zapisać to równanie rekursją?

+1 głos
1,213 wizyt
pytanie zadane 10 grudnia 2015 w C i C++ przez Bazyliszek Nowicjusz (130 p.)

Cześć.

Uczę się na studiach języka c++ i dostaliśmy zadanie rozwiązania rekursją tego równania:

Mam napisać procedurę rekurencyjną, gdzie jedynym parametrem jest X (Cn na obrazku).

Bez bicia przyznaję, że rekurencja to nie jest moja mocna strona. Napisałem coś takiego:

#include <iostream>

using namespace std;

int c(int x)
{
    if(x == 1) return 1;
    else return c(0.5*x) - 0.25*c(5*x+2)*c(((-1)^x)-1);

}

int main()
{
    cout << "Hello world!" << endl;
    int x;
    cin>>x;
    c(x);
    return 0;
}

Jeśli Ktoś byłby w stanie mi pomóc zrozumieć rekurencję w c++ byłbym wdzięczny :)

Dziękuję.

1 odpowiedź

+3 głosów
odpowiedź 10 grudnia 2015 przez Szykem2 Nałogowiec (29,510 p.)
pierwsze wyołanie: szukasz c(n/2) a nie 1/2 c(n) drugie wywołanie to samo szukasz c(5n + 2) amiast 5c(n)+2 i ostatnie szukasz c((-1)^n -1) z nie (-1)^c(n)-1.

Reukrencja polega na tym, że funkcja aby osiągnąć cel wywołuje samą siebie z innym argumentem. U Ciebie tok rozumowania jest w miarę poprawny ale gubisz się w argumencie. Spróbuj na początku zadawać sobie pytania biorę połowę wartości c(n) czy funkcję dla dwa razy mniejszego argumentu. to samo w drugim przypadku a w trzecim -1 musisz podnieść do wartości c(n). Ciężko to wytłumaczyć a nie chcę podawać gotowego rozwiązania. Spróbuj pomyśleć na tym i pisz w komentarzu co zmieniłeś, a ja będe naprowadzał dalej.

Jeszcze warunek w if'ie może być potencjalnie problematyczny, co jeśli użytkownik poda liczbę ujemną? Program będzie się wykonywał w nieskończoność czego nie chcemy więc ja bym zmienił warunekna '<='.
komentarz 10 grudnia 2015 przez Bazyliszek Nowicjusz (130 p.)
using namespace std;

int c(int x)
{
    if(x == 1) return 1;
    else return c(x/2) - 0.25* (5*c(x) + 2) * ((-1)^c(x)-1);

}

Nadal chyba nie rozumiem :(

Funkcja cały czas wywołuje się od tego samego 'x' tylko za każdym razem ten 'x' ma się zmniejszyć tak? W którym momencie tak naprawde powinno się umiesczać rekurencję? Np: dla silni używa się "n*silnia(n-1)" i tutaj następuje dekrementacja w każdym wywołaniu (silnia(n-1). Czy w moim przypadku to ma się dziać w wywołaniu "c(x/2)" ?

komentarz 10 grudnia 2015 przez Szykem2 Nałogowiec (29,510 p.)
W twoim przypadku jest anaogicznie jak w silni czyli w argumenicie masz c(x-1) ale dalej jest błąd w pierwszym wywołaniu. A dwa pozostałe zrobiłeś dobrze tylko zmień argument na x-1.

Jeśli dobrze rozumiem, pierwsze wywołanie to c(x/2) tak?
Rozumiem dlaczego zmniejszam za każdym razem.
Zmieniłem (co prawda niewiele:

else return (c(x-1)/2) - 0.25 * c(5*(x-1)+2) - c((-1)^(x-1) - 1);

Tylko nadal program po wprowadzeniu 'x' chwile "mieli" poczym zwraca minus ileś milionów. rozumiem, że przerywa się sam i stąd ten wynik?

komentarz 10 grudnia 2015 przez Szykem2 Nałogowiec (29,510 p.)
edycja 10 grudnia 2015 przez Szykem2
No właśnie nie. We wzorze masz 0,5 cn czyli bierzesz połowę z otrzymanej wartości a nie wysyłasz dwa razy mniejszy argument. Argument musi być o jeden mniejszy bo tak zdefiniowany jest ten ciąg. Wróciłeś do pierwotnej błędnej formuły, druga przez Ciebie zaproponowana była dobra dla drugiego i trzeciego wywołania(nie licząc x zamiast x-1 w argumencie), a ta jest zła dla wszystkich.

EDIT: Mam jakiś problem z wyświetlaniem okna z kodem. Napisałeś kod poprawnie dla pierwszego argumentu ale pozostałe są z pierwszej wersji, która jest błędna, druga była poprawna dla drugiego i trzeciego. Nie rozumiem jednego: fragment kodu jest napisany poprawnie ale w komentarzu napisałeś o tym błędnie ma być c(x-1) jak w kodzie a nie c(x/2) jak w komentarzu.
int c(int x)
{
    if(x == 1) return 1;
    else return (c(x-1)/2) - 0.25* (5*c(x-1) + 2) * ((-1)^c(x-1)-1);

}

Dziękuję :) Nie wywala. Jeszcze mam pytanie, jak mogę wypisać na ekreanie kolejne obliczone wartości 'x'?

Funkcja za każdym razem "schodzi" do 1 i wtedy zwraca mi 1 tak jak w warunku.

komentarz 11 grudnia 2015 przez Szykem2 Nałogowiec (29,510 p.)

Najprościej zrobić w klauzuli else dodatkową zmienną.

else {
    int wynik = c(x-1)/2 - 0,25*(5*c(x-1)+2) * ((-1)^c(x-1)-1);
    cout << wynik << endl;
    return wynik;
}

Jak już opanujesz rekurencję to zainteresuj się programowaniem dynamicznym. W skrócie polega to na tym, że zapamiętujesz wyniki dla poszczególnych x-ów i nie wywołujesz funkcji kilkakrotnie dla tej samej wartości. Zastosowanie programowania dynamicznego może znacznie przyspieszyć Twój program. Może dla tak małych programów to nie ma znaczenia ale dla większych projektów przyspieszenie programu trzykrotnie może dać dużo. Ale najpierw musisz porządnie opanować rekurencję.

komentarz 14 grudnia 2015 przez Bazyliszek Nowicjusz (130 p.)
Dziękuję Ci serdecznie :)

Wszystko śmiga jak należy ^^

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 748 wizyt
pytanie zadane 2 kwietnia 2017 w C# przez Fensi322 Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 592 wizyt
pytanie zadane 28 sierpnia 2022 w C i C++ przez benny13 Obywatel (1,150 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 375 wizyt

93,743 zapytań

142,682 odpowiedzi

323,299 komentarzy

63,330 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...