• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Szybkie pytanie! :)

Object Storage Arubacloud
+2 głosów
350 wizyt
pytanie zadane 13 kwietnia 2015 w PHP przez HaKIM Szeryf (87,590 p.)
edycja 13 kwietnia 2015 przez HaKIM

Chcę wyświetlić tekst w tym kodzie, aby upewnić się czy działa: 

	<?php
		class nazwaklasy
		{
			public $atrybut;
			function __construct($param)
			{
				$this->atrybut = $param;
			}
		}
	?>

Ale jest problem... Gdzie ten tekst umieścić. : p

Edit:

Dzięki za odpowiedzi. :)

2 odpowiedzi

+3 głosów
odpowiedź 13 kwietnia 2015 przez efiku Szeryf (75,160 p.)
wybrane 13 kwietnia 2015 przez HaKIM
 
Najlepsza

Zrób sobie jakiś getter co zwróci Ci zmienną atrybut ( który zrób prywatny) ;-)

<?php
    class nazwaklasy
    {
        private $atrybut;
        function __construct($param)
        {
            $this->atrybut = $param;
        }

       public function getAtrybut(){
         return $this->atrybut;
       }
    }

$something = new nazwaklasy('foo');
echo $something->getAtrybut(); // zwroci string foo
?>


"Chcę wyświetlić tekst w tym kodzie, aby upewnić się czy działa" - zainteresuj się xdebug'iem ;-)

Zresztą, on zawsze będzie działał :d

komentarz 13 kwietnia 2015 przez HaKIM Szeryf (87,590 p.)

np:

class nazwaklasy

{
    public $atrybut;
    function __get($nazwa)
        {
            return $this->$nazwa;
        }
    function __set($nazwa, $wartosc)
        {
            $this->$nazwa = $wartosc;
        }
}

Tak?

Bo jeśli tak, to jak mam nadać w tym kodzie wartości któryś z tych zmiennych? Np. "Hello".

komentarz 13 kwietnia 2015 przez HaKIM Szeryf (87,590 p.)
Rożumiem. Dzięki. : )
komentarz 13 kwietnia 2015 przez efiku Szeryf (75,160 p.)
<?php
    class nazwaklasy
    {
        private $atrybut;
        function __construct($param)
        {
            $this->atrybut = $param;
        }
 
       // getter
       public function getAtrybut(){
         return $this->atrybut;
       }
      // setter
      public function setAtrybut( $atrybut ) {
        $this->atrybut = $atrybut;
    }
 
$something = new nazwaklasy('foo');
echo $something->getAtrybut(); // zwroci string foo
$something->setAtrybut('bar');
echo $something->getAtrybut(); // zwroci string bar
?>

 

–1 głos
odpowiedź 13 kwietnia 2015 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)
Kompletnie nie znam PHP, ale chyba tu :)
<?php
    class nazwaklasy
    {
        public $atrybut;
        function __construct($param)
        {
            $this->atrybut = $param;
            echo "To ja";
        }
    }
?>

 

komentarz 13 kwietnia 2015 przez efiku Szeryf (75,160 p.)
Nom:d

Ale już wszystko jasne:)
komentarz 13 kwietnia 2015 przez elaen Gaduła (4,760 p.)
@Boshi kompletnie mnie nie rozumiesz, wszystkie obiekty klas nie tworzą się w momencie gdy wchodzisz na strone główną, gdy aplikacja jest bardzo rozbudowana można z łatwością przeoczyć takie coś. Wtedy po publikacji takiej aplikacji może jakiś użytkownik przez przypadek nawet to odkryć. Lepiej gdy zobaczy "Niepodano parametru" Niż strukture katologów na serwerze, i wiele innych przydatnych danych które złemu człowiekowi mogą posłużyć do niecnych celów :)
komentarz 13 kwietnia 2015 przez Boshi VIP (100,240 p.)
To się zabezpiecza w inny sposób a nie taką fuszerką;]
komentarz 13 kwietnia 2015 przez elaen Gaduła (4,760 p.)
Jednak wole dmuchać na zimne, no cóż każdy ma swoje nawyki. Pozdrawiam :)
komentarz 13 kwietnia 2015 przez HaKIM Szeryf (87,590 p.)
No to poczytam tego stack'a. : p

Podobne pytania

+1 głos
1 odpowiedź 323 wizyt
+1 głos
1 odpowiedź 95 wizyt
pytanie zadane 16 sierpnia 2021 w JavaScript przez kuba1245677 Obywatel (1,080 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 70 wizyt
pytanie zadane 11 listopada 2020 w JavaScript przez Filippo854 Nowicjusz (160 p.)

92,551 zapytań

141,393 odpowiedzi

319,523 komentarzy

61,936 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...