• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Na jakiej uczelni polecilibyście studiowanie informatyki ?

Hosting forpsi easy 1 pln
0 głosów
1,641 wizyt
pytanie zadane 7 grudnia 2015 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez MariuszP Początkujący (250 p.)
Witam. Co prawda jestem dopiero w drugiej klasie liceum na profilu mat-fiz-inf, ale powoli zastanawiam się już nad uczelnią. Gdzie polecilibyście studia na tym kierunku w Polsce, ewentualnie za granicą ?

5 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 7 grudnia 2015 przez JimmyTulipanTudeski Bywalec (2,780 p.)
Harvard , Oxford, Cambridge a w Polsce to WAT, Uniwersytet lub Politechnika
komentarz 7 grudnia 2015 przez MariuszP Początkujący (250 p.)
Bez przesady :D Od razu powinienem podać jakieś propozycje. Zastanawiam się pomiędzy politechniką warszawską, wrocławską i AGH. Jakieś opinie ?
komentarz 7 grudnia 2015 przez JimmyTulipanTudeski Bywalec (2,780 p.)
Ciężko powiedzieć, wydaje mi się, że gdzie nie pójdziesz na studia to i tak nauczysz się tego samego.

Myslę, że AGH to fajna sprawa, dużo się słyszy o studentach z AGH. Idź tam gdzie będzie Ci lepiej, bliżej domu, taniej ;) Znałem kilka osób z WATu i mówili, że wysoki poziom jest.
komentarz 7 grudnia 2015 przez niezalogowany
Zależy jeszcze od tego na jakim wydziale weźmiesz Informatykę (mówię o PWr)
+1 głos
odpowiedź 7 grudnia 2015 przez radek024 Szeryf (77,180 p.)

https://forum.pasja-informatyki.pl/85814/gdzie-najlepiej-studiowac-informatyke

Moja odpowiedź:

WWSI, moim zdaniem najlepszy możliwy wybór, jeżeli idzie o informatykę i jesteś zdolny.

komentarz 7 grudnia 2015 przez xR Mądrala (6,260 p.)
WWSI.. Ja natomiast mam cynk od znajomych, że jak się na dziennie nie pozdawali, to tam bez problemu poszło ;)
+1 głos
odpowiedź 7 grudnia 2015 przez event15 Szeryf (93,790 p.)
Polibuda Gdańska - jedna z lepszych w Polsce :) WAT raczej dla tych, którzy wiążą karierę z wojskiem
komentarz 7 grudnia 2015 przez xR Mądrala (6,260 p.)
Zależy czy cywilne czy wojskowe :P
komentarz 7 grudnia 2015 przez Mikrokontroler xD Stary wyjadacz (13,500 p.)
Też świetny wybór mój kolega tam studiuje i mówi że jego znajomi z uczelni wyjechali na magisterkę do Szwecji i teraz mają 15k zł oczywiście przekładając to na szwedzkie wydatki to nie jest wcale dużo.
komentarz 7 grudnia 2015 przez draghan VIP (106,230 p.)
Serio jedna z lepszych w Polsce? :D Mówisz o Informatyce na ETI czy ogólnie?
komentarz 8 grudnia 2015 przez event15 Szeryf (93,790 p.)
Kierunków jest tam masa, raczej skupiłem się na infie na ETI, automatyce na EIA no i elektrotechnice
komentarz 8 grudnia 2015 przez draghan VIP (106,230 p.)
Automatyka na EiA... Poziom wysoki, owszem. Ale niestety widać sporo złego podejścia. Zamiast zapalić w studentach chęć do nauki (a okazji jest sporo, bo tematyka poruszanych zagadnień jest świetna i mega ciekawa), to prowadzi się nudne wykłady, bez sensu uwala (i nęka na niektórych przedmiotach xD) studentów na ćwiczeniach i laborkach.

Jestem dopiero na trzecim semestrze, a już miałem przyjemność być 'nauczanym' przez czworo prowadzących, których chyba jedyną ambicją było uwalić jak najwięcej studentów.
Ponadto jedna z głównych katedr, prowadząca większość przedmiotów na specjalności Automatyka i Systemy Sterowania idzie w bardzo złą stronę, co już w przyszłym semestrze będzie skutkować prawdopodobnie brakiem uruchomienia tej specjalności, bo ludzie po prostu nie chcą iść tam, gdzie non stop robi się im pod górkę.
Chyba że się poprawią, co może się stać, bo w tym tygodniu lecimy z petycją do kierownika tejże katedry.
komentarz 8 grudnia 2015 przez Mikrokontroler xD Stary wyjadacz (13,500 p.)
u mnie też z petycjami latali że za trudny przedmiot itp. to w odpowiedzi dostali że "studenci nie odpowiadają na pytania" i do dzisiaj zalicza 1 osoba na 40 xD a później tylko "dopytki" :D
Tu nie chodzi o trudne przedmioty - w końcu nie po to idzie się na politechnikę, żeby się obijać. Ale - na przykład - jak szanowny prowadzący robi kolokwium dla całego roku z przedmiotu X, na którym daje pytania z prowadzonych przez siebie przedmiotów X, Y i Z, a które to przedmioty Y i Z mają tylko i wyłącznie studenci z jednej specjalności, to coś tu jest nie halo, nie uważasz? :)
komentarz 8 grudnia 2015 przez event15 Szeryf (93,790 p.)
Tu chyba chodzi o Pana od fizyki, który uważa iż student powinien mieć wiedzę profesorską z tegoż przedmiotu :)
Widzę że event15 wie, co w trawie piszczy. xD Pan od fizyki był wspomniany jako jeden z owych czterech indywiduów. :P A opis z iksami, igrekami i zetami dotyczył innego pana, ale nie będę rzucał nazwiskami. Mogę dodać, że jest on związany ze wspomnianą przeze mnie katedrą. :P

Ale pomijając to złe, o czym pisałem, to na AiR WEiA jest całkiem fajnie. :) O poziomie to już pisałem, ponadto mamy kilku świetnych wykładowców i kilka aktywnych kół naukowych. Także możliwości rozwoju są, a o to przecież na studiach chodzi. :>
komentarz 8 grudnia 2015 przez Mikrokontroler xD Stary wyjadacz (13,500 p.)

draghan właśnie o takim przypadku mówię  my też mieliśmy takiego krejzola u którego z 200 osób(albo i więcej) zdawało może 2-3 w pierwszym rzucie :) (i to już był dobry wynik :D).

No ale tacy ludzie są wszędzie :)  
Pozatym i tak miło wspominam tamtego gościa bardzo wiele mnie nauczył.

Pozdrawiam

0 głosów
odpowiedź 7 grudnia 2015 przez Mikrokontroler xD Stary wyjadacz (13,500 p.)
Cześć ja jestem po WAT i sprawa się miała tak

120 osób na wejściu 5 osób na wyjściu.

Ale ogólnie polecam :)
komentarz 7 grudnia 2015 przez Krawiec91 Pasjonat (19,600 p.)
Na jakim kierunku/specjalności taki przesiew? Tak się składa, że też po WAT jestem, a nie obił mi się o uszy taki hardkorowy kierunek.
Elektronika i Telekomunikacja

To nie był hardkor tylko większość poprostu sobie olewała. Albo jakieś drobiazgi komuś na 7 sem zostały i nie mógł się bronić :).
Trzeba było tak od razu.;) Już myślałem, że o czymś nie wiem, ale tu jednak zwykła watowska codzienność na czymś ambitniejszym niż logistyka czy zarządzanie.  Jaka dokładnie specjalność?
telekomuna :).

Jednak dzisiaj bym wybrał coś innego :).
Zwrot w stronę informatykowania?:)
Ja mechatronikę skończyłem. Raczej jakbym miał jeszcze raz wybierać, to jeszcze raz bym wdepnął w to bagno, albo gunwo, jak kto woli. Ewentualnie zwrot na systemy cyfrowe na WEL-u.
0 głosów
odpowiedź 7 grudnia 2015 przez MariuszP Początkujący (250 p.)
Najbardziej przekonany jestem do AGH. Może ktoś z tu obecnych ma doświadczenie z tą uczelnią albo wie coś więcej ?
komentarz 7 grudnia 2015 przez Porcupine Nałogowiec (31,560 p.)
Ja jestem teraz na pierwszym roku informatyki na wydziale IET na AGHu ;) Jakieś konkretne pytania?
komentarz 7 grudnia 2015 przez Wadoch Nowicjusz (100 p.)
A na jakim jesteś kierunku na IET?
komentarz 8 grudnia 2015 przez Porcupine Nałogowiec (31,560 p.)
Informatyka  :)
komentarz 8 grudnia 2015 przez Wadoch Nowicjusz (100 p.)
O to bardzo dobrze się składa :D Jestem w 3 klasie liceum i planuje iść za rok właśnie na ten kierunek. Jednak dużo słyszałem, że ciężko się dostać na niego, to prawda? Fakt, że trzeba aż 920pkt mówi sam za siebie ale jak jest w rzeczywistości?
komentarz 8 grudnia 2015 przez Porcupine Nałogowiec (31,560 p.)
Fakt, progi są dość wysokie, chociaż w drugiej rekrutacji wydaje mi się, że spadły chyba poniżej 900 pkt :) jednak wypadłoby miec ponad 85% z rozszerzonej matmy + podobnie z angieskiego. Ogólnie moim zdaniem jak na razie nie jest jakoś bardzo ciężko ale to zależy kto z czego jest dobry. Pierwszy semestr to tak w 75 % czysta matematyka. Mamy trzy przedmioty matematyczne: analize matematyczną, algebre i matematykę dyskretną. Dla porównania z przedmiotów informatycznych jest tylko WDI (Wprowadzenie do Informatyki) gdzie uczysz się takich podstawowych algorytmów, rekurencji, wskaźników itd, oraz wprowadzanie do systemu UNIX, które można powiedzieć jest takim przedmiotem dodatkowych (tzn. nie ma z niego egzaminu, trzeba tylko zaliczyć ćwiczenia) i większość ludzi jakoś szczególnie do tego się nie przykłada. Jeśli lubisz matematykę to myślę, że będzie Ci się podobać.
komentarz 18 kwietnia 2017 przez k222 Nałogowiec (30,150 p.)
Tak wpadłem na ten temat, jakieś wrażenia po roku studiowania? Jak poziom i wykłady?

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 142 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 305 wizyt
0 głosów
3 odpowiedzi 711 wizyt

92,079 zapytań

140,733 odpowiedzi

317,692 komentarzy

61,395 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia w koszyku, uzyskując rabat aż -50% (w dniach 24.11 - 29.11 z okazji Black Friday, a potem będzie to -30%) na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii znajdziecie tutaj. Dziękujemy Sekurakowi za tak fajną zniżkę dla Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 15% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...