• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Niemieckie znaki w c++

Object Storage Arubacloud
+1 głos
447 wizyt
pytanie zadane 13 kwietnia 2015 w Offtop przez aspoka Mądrala (5,290 p.)
Witam, jako że niemiecki to mój znienawidzony przedmiot, i z reguły po prostu śpię w tylnim żędzie, doigrałem się i omal nie dostałem jedynki. Na szczęście dzięki mojemu darowi przekonywania pani powiedziała, że nie dostane jedynki Jeśli zrobie jakiś fajny program związany z niemcami. I tutaj pojawia się mały problem, bo nie wiem jak załączyć niemieckie znaki do programu konsolowego. czy jest wogule taka opcja?

Z góry dziękuje za odp.

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 13 kwietnia 2015 przez Valtuil Pasjonat (22,460 p.)
Na początku "int main()" dopisz "_setmode(_fileno(stdout), _O_U16TEXT);"
komentarz 13 kwietnia 2015 przez aspoka Mądrala (5,290 p.)
Wtedy będe mógł tak po prostu wpisać niemiecke znaki, czy może jakoś je zakodować?
komentarz 13 kwietnia 2015 przez Eerie Mądrala (7,130 p.)
Nie chcę spamować robiąc nową odpowiedź z czystym offtomem w temacie, więc dopiszę się tutaj w komentarzu: w ten sposób ja zaliczyłem pewien inny przedmiot w szkole :D Geodezyjne ćwiczenia obliczeniowe w mojej znienawidzonej budowlance której wybór był najgorszym w życiu, a napisałem program który wykonuje jakieś tam zadanie z łukiem kołowym. Jeśli mam spędzić jeden dzień na napisanie jakiegoś prostego programu, to ja chciałbym tak wszystkie przedmioty zaliczać.
komentarz 13 kwietnia 2015 przez Valtuil Pasjonat (22,460 p.)
@aspoka Tak.
komentarz 13 kwietnia 2015 przez Eerie Mądrala (7,130 p.)
-Będzie mógł ot tak pisać niemieckie znaki czy może je będzie musiał zakodować?

- Tak

To w końcu może je pisać, czy musi kodować? "Tak" to kiepska odpowiedź.
komentarz 13 kwietnia 2015 przez Valtuil Pasjonat (22,460 p.)
edycja 13 kwietnia 2015 przez Valtuil

Będziesz musiał zamienić cout na wcout oraz cin na wcin. Przykładowy kod:

#include <stdio.h>
#include <io.h>
#include <iostream>
#define _O_U16TEXT 0x20000

using namespace std;

int main( void )
{
   _setmode(_fileno(stdout), _O_U16TEXT);

   wcout << "ä å é ® ü ú í ó ö á ß ð ø æ © ñ µ";
}

 

komentarz 13 kwietnia 2015 przez aspoka Mądrala (5,290 p.)
Ok, wielkie dzięki.

Mam jeszcze ostatnie pytanie, mianowicie, jak wprowadzić niemieckie znaki z klawiatuy?
komentarz 13 kwietnia 2015 przez Valtuil Pasjonat (22,460 p.)
Najłatwiej zmień klawiaturę na angielską w prawym dolnym rogu windowsa (ß - alt+s, Ó - alt+p, Ü - alt+y, ä - alt+q), lub skopiowac je gdzies do komentarza i doklejac: öÖ ß üÜ äÄ

Podobne pytania

+1 głos
1 odpowiedź 469 wizyt
pytanie zadane 21 grudnia 2022 w PHP przez zbiku25 Bywalec (2,940 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 1,196 wizyt
pytanie zadane 2 marca 2016 w C i C++ przez sebask08 Użytkownik (510 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 1,097 wizyt

92,570 zapytań

141,422 odpowiedzi

319,643 komentarzy

61,958 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...