Witam,
Aktualnie piszę edytor dwuwymiarowych map płytkowych, przy użyciu C++/CLI oraz SFMLa. Problem z zapisem danej mapy, tak jak w temacie, dotyczy tablic, w których przechowywane są dane poszczególnych płytek. Program nie potrafi zapisać danych zawartych w tablicach, wygląda na to, że w ogóle nie dostaje do nich dostępu. Jedyne co robi, to w miejscach, gdzie miał wstawić powyższe dane, wstawia ilość wierszy z tablic w postaci pustych wierszy (tak jakby ktoś po prostu nacisnął parę razy klawisz enter).
Tablice są cztery - trzy z nich dotyczą graficznego przedstawienia danej płytki (fgMap, gMap, bgMap), czwarta (cMap) przechowuje dane kolizji. Wszystkie są typu System::Collections::Generic::List. Próbowałem też std::array, System::Array i normalnych tablic dynamicznych - List, jak dotąd, okazała się najmniej problematyczna i odpowiednia.
W programie klasą główną jest klasa Core. Program jest w niej tworzony i wszystkie procesy w niej przebiegają. Znajdują się w niej funkcje zapisu mapy do pliku. Podległą jej klasą jest klasa ForDrawing - w niej znajdują sie ww. tablice, jak i wszelkie dane dotyczące rysowania grafik w oknie SFMLa.
Program podczas tworzenia nowej mapy poprawnie ładuje dane płytek do powyższych tablic, tego jestem pewien. Niestety nie jestem w stanie wyciągnąć danych z tych tablic, aby je zapisać (nie mogę użyć [][], a pętla "for each" nie chce się wykonywać w ogóle. Program ją przeskakuje.). Bawiłem się z tym problemem przez przeszło 7 godzin wczoraj...
Ze względu na ilość kodu, link do wklej.org: http://wklej.org/id/1868266/
Przepraszam za długość posta i dziękuję za cierpliwość.
Proszę o możliwie jak najszybszą odpowiedź.
Raccoon
P.S.
Używana przeze mnie wersja SFMLa jest zgodna z C++/CLI, używam MS Visual Studio 2015.