• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Warning: mysql_connect() - problem łączenia się z bazą

Object Storage Arubacloud
–1 głos
229 wizyt
pytanie zadane 5 grudnia 2015 w SQL, bazy danych przez dzideos Obywatel (1,320 p.)

Witam, otóż  wyskakuje mi tego typu komunikat podczas łączenia z bazą "Warning: mysql_connect(): Access denied for user 'user'@'localhost' (using password: YES) in F:\htdocs\Mojastronaa\Napisz.php on line 74
Nie moge polaczyc sie z baza danych."

Nie wiem co może być przyczyną bo wszystkie dane logowania przy zmiennych sprawdzałem juz kilkanaście razy i są poprawne.

$adres_ip_serwera_mysql_z_baza_danych = '127.0.0.1';
 
 //nazwa bazy danych z tabelą newsletter zawierającą osoby zapisane na 
 //listę dystrybucyjna newslettera
 $nazwa_bazy_danych = 'p.p.p.wit';
 

 $login_bazy_danych = 'szkola';
 

 $haslo_bazy_danych = 'adddddd';

Ma ktoś jakis pomysł? Z góry dziękuje za odpowiedź!

 

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 5 grudnia 2015 przez writen Nałogowiec (29,060 p.)

Komunikat mówi, że korzystasz loginu o nazwie "user".

Rozwiązanie, krok pierwszy: Skorzystać z PDO.

 

PS. Ja wiem, że dobrą praktyką jest nazywanie zmiennych w sposób jednoznaczny, ale to co zrobiłeś to lekka przesada.

0 głosów
odpowiedź 5 grudnia 2015 przez Adam Knie Mądrala (5,650 p.)

Jak wspominałem wcześniej:

Za używanie starych funkcji mysql_* zamiast mysqli lub PDO powinna być publiczna chłosta a kręceniu wora nie powinno być końca..

http://php.net/manual/en/book.pdo.php <- PDO
http://php.net/manual/en/book.mysqli.php <- MySQLi

A co do błędu:

logujesz się jako 'user' do bazy, a ze zmiennych wynika, że powinno nastąpić logowanie jako użyszkodnik 'szkola'. ('szkola@localhost')

komentarz 5 grudnia 2015 przez efiku Szeryf (75,160 p.)

Nie mysqli, PDO.

Btw.. https://syntax-shell.me/test.php  laugh - dowód na to, że zostały usunięte.

komentarz 5 grudnia 2015 przez dzideos Obywatel (1,320 p.)
Hehe, dane zmieniłem bo nie chcę ich rozpowszechniać poblicznie.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 4,547 wizyt
0 głosów
3 odpowiedzi 431 wizyt
pytanie zadane 25 października 2015 w PHP przez babiak Obywatel (1,810 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 138 wizyt
pytanie zadane 27 czerwca 2019 w C i C++ przez MegaaSoft Obywatel (1,430 p.)

92,555 zapytań

141,403 odpowiedzi

319,560 komentarzy

61,940 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...