• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Zestaw komputerowy

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
0 głosów
277 wizyt
pytanie zadane 4 grudnia 2015 w Offtop przez Kapi2367 Nowicjusz (210 p.)
Oto zestaw: www.morele.net/inventory/info/hBEudI/ Pierwsza sprawa: Czy ten zestaw jest poprawnie dobrany? Nie proponujecie żadnych zmian? Druga sprawa: Chciałbym rozdzielić ten zestaw na dwa razy, to znaczy nie chcę go kupować całego od razu. Z jakich podzespołów zrezygnować (ew. potem wymienić), aby cena pierwszy zakupów nie przekraczała 2100 zł i aby komputer już sprawnie chodził.

3 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 4 grudnia 2015 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)
wybrane 4 grudnia 2015 przez Kapi2367

Najlepsza
Ja na początek zrezygnowałbym z karty graficznej oraz tego standardowego HDD, bo procek ma zintegrowany układ graficzny, a system pewnie i tak na SSD zainstalujesz :)

Oczywiście warto potem dokupić te podzespoły, ale komputer bez nich Ci zadziała :)
0 głosów
odpowiedź 4 grudnia 2015 przez Kapi2367 Nowicjusz (210 p.)
Do tego chciałbym się spytać czy mogę na ten nowy komputer zainstalować za darmo Windows 10 jak mam na laptopie Windows 8?
komentarz 4 grudnia 2015 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)
Nie, nie możesz. Jeśli na laptopie masz licencję OEM to nie możesz w ogóle, a jeśli masz srajdołsa boxowego to pod warunkiem deinstalacji go z laptopa, możesz zainstalować go na innym sprzęcie.

Ale żeby nie tracić pieniędzy na licencję i nie piracić, polecam zainstalować jakąś dystrybucję Linuxa (wybacz, ale już tak mam, że każdemu go polecam devil)

komentarz 4 grudnia 2015 przez xR Mądrala (6,260 p.)
A ja nie polecam zbytnio linuxa(jeżeli nie jesteś zbytnio obeznany, niby za bardzo nie odbiegają od windowsa w funkcjonalność, tutaj zależy jaki linuxa, ale jednak), a o windowsie 10 nie wspominając, znajomi którzy zrobili upragde są mocno zirytowani ;)
A myslisz ze ja jak zaczalem? Od razu linux. Nie jest trudny
komentarz 5 grudnia 2015 przez xR Mądrala (6,260 p.)
Rozumiem Cię doskonale, miałem linuxa w szkole, zresztą mam certyfikat jeden a za dwa tygodnie robię drugi(CLA-11). Jednak dla większości osób windows jest po prostu przyjemniejszym środowiskiem. Chociaż zdaję sobie sprawę, że zwolennicy linux-a istnieją ;)
0 głosów
odpowiedź 4 grudnia 2015 przez PreZmyK Pasjonat (21,530 p.)
edycja 4 grudnia 2015 przez PreZmyK

Jak będziesz dokupował GPU i HDD warto pomyśleć nad chłodzeniem do CPU do ok 100zł (np Fera 2). Zapeni to bardzo dobrą kulturę pracu procesora.

Nie wiem czy ta płyta główna to trafny wybór. 300zł za 2x PCI-E 2.0 i 2 stare PCI? Ona umożliwia crossfire i wydaje mi się, że nie ma sensu płacić za coś czego nie będziesz używał.

W takiej cenie masz już mobo pod 1151 z ddr4.

Dla widzów tego gościa promocja :)
https://www.youtube.com/watch?v=gd0HLc4ylwA

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 436 wizyt
pytanie zadane 25 stycznia 2017 w Sprzęt komputerowy przez veryape Użytkownik (580 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 809 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 498 wizyt

93,433 zapytań

142,428 odpowiedzi

322,661 komentarzy

62,796 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

...