• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Gra z potworami w C++

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
344 wizyt
pytanie zadane 2 grudnia 2015 w C i C++ przez mike_ike Użytkownik (710 p.)
Siemanko,

program wysypuje się w ostatnie lini, ktoś wie o co chodzi ?

http://wklej.org/id/1865025/

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 2 grudnia 2015 przez Sebastian Fojcik Nałogowiec (43,020 p.)
wybrane 2 grudnia 2015 przez mike_ike
 
Najlepsza

Linijka 192: Nie domknąłeś klamry kończącej funkcję "monster_ai()".

Linijka 196: "return player" A cóż to takiego? Czym jest player? Ani ja, ani kompilator nie wiemy :-/

Linijka 199: Nie ma średnika przy klamrze domykającej klasę "Game".

Linijka 234: powinno być case 2: a ty masz case 2;   <-- dałeś średnik

Linijka 256: Napisałeś "palyer" zamiast "player"

Linijka 284: Nie możesz wywołać metody "g.return_ref_to_player()" na rzecz obiektu "g", bo obiekt "g" jest typu "Game", a klasa ta nie posiada funkcji składowej o nazwie "return_ref_to_player()"

Dobry Boże.... to jest jakaś totalna masakra. Czy Ty w ogóle kompilujesz raz na pół godziny kod, który piszesz? Powinieneś robić to regularnie.... Masz kompilator, który wypisuje odpowiednie komunikaty. Nie mogłeś po kolei posprawdzać miejsc, gdzie są błędy i naprawić tak, jak ja to zrobiłem? Używasz obiektowości, więc powinieneś być już w miarę ogarnięty w tym wszystkim.

Błągam, kompiluj to co piszesz co każdą napisaną pętlę, funkcję, warunek... bo inaczej to nie ma sensu. Każdy robi błędy, ale naprawiać potem 300-linijkowy kod z błędów typu: brak średnika, to lekka przesada.

komentarz 2 grudnia 2015 przez mike_ike Użytkownik (710 p.)
Dzięki snsej za wytknięte błędy i rady na pewno będę z nich teraz korzystał, ale nie musisz sobie tak ciśnienia podnosić, ja się dopiero uczę ;)

Poprawiłem wszystkie błędy ale nie ruszałem linii 284 i teraz się kompiluje, co prawda jest źle ale to wina mapy http://wklej.org/id/1865125/
komentarz 3 grudnia 2015 przez Sebastian Fojcik Nałogowiec (43,020 p.)
Ja się wcale nie denerwuje :-P Po prostu spodziewałem się po treści pytania jakiegoś błędu w kodzie, tymczasem błędów było wiele i to takich podstawowych. Poza tymi gafami piszesz przynajmniej czysty, czytelny kod i to mnie cieszy :-)
0 głosów
odpowiedź 14 grudnia 2015 przez mike_ike Użytkownik (710 p.)
Cześć delikatnie zmodyfikowałem grę poprzez dodanie hedera, ale program dalej wysypuje się na jednej funkcji funkcji i nie mam pojęcia dlaczego ?

main http://wklej.org/id/1878037/

heder http://wklej.org/id/1878039/

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 174 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 559 wizyt
pytanie zadane 15 marca 2020 w C i C++ przez Programmingc100 Bywalec (2,620 p.)
+1 głos
4 odpowiedzi 1,240 wizyt
pytanie zadane 3 grudnia 2019 w C i C++ przez PirchHD Obywatel (1,730 p.)

92,455 zapytań

141,263 odpowiedzi

319,099 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...