• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jak przygotować się do egzaminu E14?

Object Storage Arubacloud
+1 głos
17,116 wizyt
pytanie zadane 29 listopada 2015 w Egzaminy zawodowe przez rooneyasd Początkujący (330 p.)
edycja 29 listopada 2015 przez rooneyasd

Witam,

Jestem w IVT. Mam problem z "programowaniem" po prostu jestem trochę ciężej kapujący i ciężko mi z tym idzie. Z egzaminami E12 i E13 nie miałem żadnych problemów ponieważ z sieciami oraz z PC zajmowałem się na codzień. Sam testowałem różne serwery i naprawiałem laptopy. Próbowałem kiedyś sił w C++ ale bardzo szybko się podałem, ponieważ nie wychodziło mi, uczyłem się HTML'a coś tam zostało w głowie i trochę go ogarniam, fakt nie pamiętam różnych elementów ale pod względem rozumienia, to trochę rozumiem.

W szkole próbują jaknajlepiej tłumaczyć(i tak nie rozumiem) ale jak samemu się za to nie wezmę --> jak np html to nie zdam egzaminu. W tamtym roku egzamin E14 zdało 19% to jednak o czym świadczy. Jak patrzę na przykładowe testy E14 to ledwo zdaję albo nie zdaję.

Chcę zdać egzamin E14, taki mam cel.

Mam nawet jakiś plan działania:

1. Nauka Java Script, obejrzenie i przerobienie pierwszych 10 odcinków C++(filmy M.Zelenta) Następnie sama JavaScript 3 odcinki.

2. Nauka PHP, przerobienie 2 odcinków(tylko tyle jest)

3. Nauka SQL, przerobienie 3 odcinków.

4. HTML, tutaj coś tam umiem, to dla przypomnienia(dość dużo zapomniałem) wykonam jakąś stronę. Kolega ostatnio coś wspominał aby mu zrobić. Takżę odświerzę dzięki temu pamięć a przy okazji zrobię dobry uczynek.

 

Czy ten plan pomorze Mi aby zdać egzamin? Może macie jeszcze jakieś inne ciekawe pomysły. Dodam że przy nauce html'a wstawałem wcześnie przed szkołą i klepałem, dużo zapomniałem ale mniej więcej logikę tegom języka rozumiem. Wiem że czeka mnie dużo pracy, ale wiem że jak zacznę działać to większa szansa na to że zdam.

Proszę was o pomoc. Pozdrawiam roonyeasd.

6 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 29 listopada 2015 przez Ehlert Ekspert (212,670 p.)

Myślę, że moja wypowiedź może być nieco kontrowersyjna ale może zamiast tych kursów ogaranij jakąś książkę z samymi podstawami JS i PHP'a. Byle by nie były to książki WSIPu

1
komentarz 29 listopada 2015 przez Patrycjerz Mędrzec (192,320 p.)
A co złego w WSiP-ie?
komentarz 29 listopada 2015 przez Ehlert Ekspert (212,670 p.)

mysql_connect smiley obiektówka bez hermentyzacji danych 

komentarz 29 listopada 2015 przez xR Mądrala (6,260 p.)
Zgadnij co polecają w technikach i zamawiają ;)
komentarz 29 listopada 2015 przez Ehlert Ekspert (212,670 p.)
Boję się wiedzieć.
komentarz 30 listopada 2015 przez rooneyasd Początkujący (330 p.)
Z WSIPU właśnie nasz uczą i ja nie jestem zadowolony z książki, zresztą opinie na internecie również są negatywne. Myślę że najpierw ogarnę filmiki, jak będzie mało to i książka pójdzie wruch.
+2 głosów
odpowiedź 29 listopada 2015 przez radek024 Szeryf (77,160 p.)

Rok temu zdawalność była równa 19%? Szok :o Do E14 musisz znać i wiedzieć podstawy obiektówki c++, podstawy htmla + cssa, bazy danych i JSa. To chyba tyle ważniejszych. PHP nie jest konieczny.

komentarz 29 listopada 2015 przez xR Mądrala (6,260 p.)
Z tego co się orientuje to c++ też nie jest ;)
komentarz 30 listopada 2015 przez rooneyasd Początkujący (330 p.)
Ja idę nową podstawą programowania, c++ nie ma, php jest.
komentarz 23 stycznia 2019 przez Byczek_ Bywalec (2,570 p.)
Ja zdaję egazmin e14 za rok i będzie tam php, js, css i html. Przy czym w tym momencie na teorii mam około 85% a na praktyce 100%.
+1 głos
odpowiedź 29 listopada 2015 przez Boshi VIP (100,240 p.)
Tak, po tych filmach co powiedziałeś powinieneś bezproblemu zdać ten egzamin. On jest banalny... nie wiem jak 19 % mogło go tylko zdać, przecież to są podstawy podstaw programowania i trochę grafiki.
komentarz 30 listopada 2015 przez rooneyasd Początkujący (330 p.)
Najpierw ogarnę filmiki a jak będzie mało zacznę ogarniać książki.
+1 głos
odpowiedź 30 listopada 2015 przez rooneyasd Początkujący (330 p.)
Dzięki za odpowiedzi. Zacznę od filmików a jak będzie mało napiszę do was o książki :)
komentarz 30 listopada 2015 przez ShiroUmizake Nałogowiec (46,300 p.)
Ja a u sb tylko ja zdałęm :). Byłoby 100% gdyby nie access (dziwne , że nie można wybrać  innego SQL \:/) Serio, poziom tego to kpina. Jeżeli dalej, tego jest taki niski poziom. Wystarczy, znać podstawy HTML i trochę CSS. Najlepiej wymyśl sobie stronę, któą chcesz zrobić nie musi być piękna (moje pierwsze strony nazywałem bieda HTML)  i próbuj :). To samo z językami.

 

PS: Na swoim miałem ustawić bgcolor na body XD, aż mi palce krwawiły jak to pisałem.
komentarz 23 stycznia 2019 przez Byczek_ Bywalec (2,570 p.)
Uwierz mi, że nadal tak jest :(
+1 głos
odpowiedź 30 listopada 2015 przez event15 Szeryf (93,790 p.)

W tamtym roku egzamin E14 zdało 19% to jednak o czym świadczy.

Świadczy o słabej kadrze, która powinna przygotowywać do tego egzaminu. Współczuję wyboru szkoły. 

komentarz 30 listopada 2015 przez rooneyasd Początkujący (330 p.)
Ale ten wynik to był na całą Polskę albo na CKE Poznań.
komentarz 30 listopada 2015 przez event15 Szeryf (93,790 p.)
Aha, to w takim razie świadczy to o inteligencji ludzi od MENu, którzy sobie eksperymentują na dzieciach jak im się tam podoba. Do tego słaba kadra.

Zastanawiam się nad młodzieżą, która pisze ten egzamin. Ja pisałem ten ze starej podstawy programowej, gdzie był praktyk i teoria. Moim zdaniem był o co najmniej kilka poziomów wyżej jeśli chodzi o trudność zdania.
komentarz 23 stycznia 2019 przez Byczek_ Bywalec (2,570 p.)

@event15, U mnie w szkole nauczyciele od przedmiotów zawodowych uczą praktycznie byle do egzaminu i tyle. Myślę, że w większości szkół nauczyciele nie doszkalają się na bieżąco, a przecież branża IT bardzo szybko się rozwija i wchodzą coraz to lepsze i nowsze rozwiązania!

0 głosów
odpowiedź 23 stycznia 2019 przez Ranek4 Nowicjusz (140 p.)
To ile trzba mieć pytań z 40 / punktów, jak rozumiem, wogóle zaliczonych, aby ten test zdać? :)
komentarz 23 stycznia 2019 przez niezalogowany
20 czyli 50% z teorii. Z praktyki 75 %. Nie zdawałeś jeszcze żadnej kwalifikacji?

Podobne pytania

–1 głos
0 odpowiedzi 451 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 574 wizyt
pytanie zadane 6 stycznia 2021 w Egzaminy zawodowe przez Ferik Nowicjusz (240 p.)
+1 głos
2 odpowiedzi 2,188 wizyt

92,555 zapytań

141,404 odpowiedzi

319,559 komentarzy

61,940 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...