• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Kolejności wykonywania poleceń w pętli while

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
177 wizyt
pytanie zadane 27 listopada 2015 w C i C++ przez thekibi27 Bywalec (2,110 p.)

Witam!

Mam pytanie dotyczące poniższego kodu:

srand(time(NULL));
    liczba = rand()%100+1;

    while (strzal!=liczba)
    {
        prob++;

        cout<<"Zgadnij jaka to liczba ("<<prob<<" proba): ";
        cin>>strzal;

        if(strzal==liczba)
            cout<<"Wygrywasz"<<endl<<endl;

        else if(strzal<liczba)
            cout<<"To za malo"<<endl<<endl;

        else if(strzal>liczba)
            cout<<"To za duzo"<<endl<<endl;
    }

    

Załóżmy, że wylosowana liczba to 10 (zmienna liczba). Dlaczego gdy jak za pierwszym razem wpiszę poprawną liczbę (zmienna strzal), czyli w tym przypadku 10 to pojawi się komunikat "Wygrałeś"?

Przecież on jest w pętli, dla której nie został w takim przypadku spełniony warunek (liczba!=strzał), więc przed pierwszym wykonaniem powinna zostać zerwana. Nie jest to przecież pętla do...while.

3 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 27 listopada 2015 przez niezalogowany
wybrane 27 listopada 2015 przez thekibi27
 
Najlepsza
1. ostatni else if nie potrzebny zmień na else
2. źle myślisz najpierw jest sprawdzany warunek a potem wpisujesz wartość podaną przez użytkownika
+2 głosów
odpowiedź 27 listopada 2015 przez niezalogowany
Działanie pętli while w tym wypadku:
1.Sprawdznie warunku jeśli prawdziwy pętla się wykonuje w przeciwnym wypadku nie.
2.Użytkownik wprowadza liczbę.
3.Sprawdzane warunku zawartego w ifach.
4.Powrót do punktu pierwszego.
0 głosów
odpowiedź 27 listopada 2015 przez thekibi27 Bywalec (2,110 p.)
Faktycznie, umknęło mi to, że liczbę się wpisuje dopiero po sprawdzeniu warunku pętli.

Dzięki ;)

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 386 wizyt
pytanie zadane 29 listopada 2015 w C i C++ przez Kasztan Dyskutant (8,080 p.)
0 głosów
6 odpowiedzi 275 wizyt
pytanie zadane 21 października 2015 w C i C++ przez pingwin1993 Użytkownik (570 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 516 wizyt
pytanie zadane 3 czerwca 2018 w C i C++ przez MAJ0R Obywatel (1,130 p.)

92,453 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,088 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...