• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

linux- pomysł na skrypt

+3 głosów
1,548 wizyt
pytanie zadane 13 kwietnia 2015 w Systemy operacyjne, programy przez ziemjok Gaduła (4,160 p.)

Czesć

Na zajęcia związane z pisaniem skryptów na linuxa mam wymyślić jakiś temat "dużego skryptu" (+opisać technologie które użyję)., który następnie mam stworzyć.

Przykładowe tematy to m.in:

1. Program w dialogu do wypalania plyt CD.

2.Wyszukiwanie plikow multimedialnych i uruchamianie ich wg pliku konfiguracyjnego. 

3. Pakowanie i rozpakowywanie plikow w dialogu

Osobiście myślałem coś o stworzeniu prostej gry, ale niestety w internecie nie ma żadnych poradników dotyczących linuxa i pisania gier. 

Macie może jakieś ciekawe pomysły? Skrypt nie musi być jakiś duży ale musi robić konkretną rzecz. Pisania na linuxie uczę się dopiero od 3 tygodni więc nie umiem jeszcze zbyt wiele.

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 13 kwietnia 2015 przez Ekwueme Obywatel (1,710 p.)
Sprubuj stworzyc jakas gre typu snake czy symulacje gry w zycie do linux niekoniecznie znajdziesz poradnik ale tego typu programy latwo przepisac z innych jezykow zeby rozbudowac polecam zrobic menu tekstowe z ustawieniami itp
komentarz 13 kwietnia 2015 przez ziemjok Gaduła (4,160 p.)
symulator to jest chyba dobry pomysł, ale symulator życia jest chyba zbyt ogólny tematycznie i rozległy. Tak myślę teraz nad tym jakiej dziedziny symulator mógłbym napisać.

Wpadł mi do głowy pomysł, czy nie napisać symulator piłkarza albo jakiegoś właściciela sklepu. Co Wy na to? Wg Was jest to proste do napisania?

Podobne pytania

+6 głosów
2 odpowiedzi 397 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 1,159 wizyt
pytanie zadane 28 lutego 2018 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez focused Użytkownik (580 p.)
+1 głos
1 odpowiedź 724 wizyt

93,607 zapytań

142,530 odpowiedzi

322,999 komentarzy

63,098 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...