• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

błąd jak go rozwiązać

0 głosów
207 wizyt
pytanie zadane 26 listopada 2015 w PHP, Symfony, Zend przez jaca121212 Nałogowiec (38,190 p.)

Tak jak w temacie mam taki błąd i nie wiem co on oznacza i jak go wyeliminować (rozwiązać ):

Catchable fatal error: Object of class mysqli_result could not be converted to string in /virtual/d/a/darmoweogloszenia.ugu.pl/komentarze.php on line 25

a kod 

<?php
ob_start();
?>
<?php
session_start();
?>
<?php

require_once "polaczenie.php";
$polaczenie = new mysqli($host, $db_user, $db_password, $db_name);
if ($polaczenie->connect_errno != 0) {
    echo "Error: " . $polaczenie->connect_errno . "Opis: " . $polaczenie->connect_error;
    die();
}
if(isset($_POST['wyslij_komentarz']) && !empty($_POST['tresc_komentarza']))
{
	//Definicja zmiennych
	
	$id_posta = $polaczenie->query("select id from wszystko");
    $tresc = trim($_POST['tresc_komentarza']);
	$data = date('Y-m-d H:i:s');
	$ip = $_SERVER['REMOTE_ADDR'];
 	//Wykonujemy zapytanie importujące zdefiniowane dane
 $resultat = $polaczenie->query(sprintf("INSERT INTO `komentarze` (`id_posta`, `id_usera`, `ip`, `data`, `tresc`) VALUES ('%s','%d', '%s','%s', '%s')",
	$id_posta, $_SESSION['id'], $ip, $data, $tresc));
	
	//No i przenosimy użytkownika z powrotem do shoutboxa
	
}
else{


	$resultat = $polaczenie->query("SELECT u.user, u.image, k.* FROM `komentarze` k,uzytkownicy u where u.id=k.id_usera ORDER BY k.`data` desc");

	while($wiersz=mysqli_fetch_array($resultat))  { 
echo'wyswietlanie zawartosci';
	}
}
?>
<?php
ob_flush();
ob_end_clean();
?>

kod w lini 25 zaczyna się od :

$id_posta, $_SESSION['id'], $ip, $data, $tresc));

 

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 26 listopada 2015 przez event15 Szeryf (94,690 p.)
A czemu masz w tym query jakiegos sprintfa?
komentarz 26 listopada 2015 przez jaca121212 Nałogowiec (38,190 p.)

Jak usunąłm ten sprintfa to mi wyszedł taki błąd trochę go nie rozumiem 

Warning: mysqli::query() expects at most 2 parameters, 6 given in /virtual/d/a/darmoweogloszenia.ugu.pl/cemment.php on line 25

 

0 głosów
odpowiedź 26 listopada 2015 przez Mikrokontroler xD Stary wyjadacz (13,600 p.)

Object of class mysqli_result could not be converted to string 
Obiekt klasy mysqli_result nie może być zamieniony na ciąg    //string (Tłumaczenie googleTranslate)
Poprostu jedno zwraca Stringa a drugi tym Stringi-em nie może być

komentarz 26 listopada 2015 przez jaca121212 Nałogowiec (38,190 p.)

Uporządkowałem kod i teraz mam problem  z tym że nawet mi nie przesyła danych do bazy danych ani żadnego błędu tam nie widzę 

<form action="cemment.php" method="POST">
<p class="naglowek">Komentarze</p>
<div class="form_wiadomosc">
<textarea name="tresc_komentarza"  class="tresc_wiadomosc" rows="3"required placeholder="Treść wiadomośći"></textarea>
</div>
<input type="submit" class="form_wyslij" name="wyslij_komentarz" value="Wyślij wiadomość"/>
</form>

a plik cemment.php

<?php
session_start();
if(isset($_POST['wyslij_komentarz']) && !empty($_POST['tresc_komentarz']))
{
	$id_posta = '1';//Definicja zmiennych
 $tresc = trim($_POST['tresc_komentarz']);
	$data = date('Y-m-d H:i:s');
	$ip = $_SERVER['REMOTE_ADDR'];
 	//Wykonujemy zapytanie importujące zdefiniowane dane
 $wstaw = $polaczenie->query("INSERT INTO `komentarze` (`id_posta`, `id_usera`, `ip`, `data`, `tresc`) VALUES ( '%s', '%d','%s', '%s', '%s')",
	$id_posta, $_SESSION['id'], $ip, $data, $tresc);
	//No i przenosimy użytkownika z powrotem do shoutboxa

}
else{
function emotki ($string)
{
 $string=str_replace(':)','<img src="" alt="" />',$string);
   return $string;  
}
/*
	$resultat = $polaczenie->query("SELECT * FROM komentarze, uzytkownicy where uzytkownicy.id=komentarze.id_usera ORDER BY komentarze.data desc");

	while($wiersz=mysqli_fetch_array($resultat))  { 

			echo '<p class="wiadomosc">'.$wiersz['data'].'</p>';

	}
}
*/}
?>

po odkomentowaniu pętli while jest błąd

Fatal error: Call to a member function query() on a non-object in /virtual/d/a/darmoweogloszenia.ugu.pl/cemment.php on line 22

Nie rozumiem dlaczego tak się to dzieje może mi ktoś to wytłumaczyć lub podesłać link gdzie bd to opisane w języku PL 

Podobne pytania

+1 głos
1 odpowiedź 273 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 104 wizyt
pytanie zadane 17 maja 2016 w SQL, bazy danych przez kaminiak23 Użytkownik (640 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 27 wizyt
Porady nie od parady
Zadając pytanie postaraj się o poprawną pisownię i czytelne formatowanie tekstu.Kompozycja

67,159 zapytań

114,107 odpowiedzi

241,853 komentarzy

47,047 pasjonatów

Przeglądających: 302
Pasjonatów: 20 Gości: 282

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto dwie polecane książki warte uwagi. Pełną listę znajdziesz tutaj.

...