• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Mój edukacyjny projekt - mini cms

+6 głosów
921 wizyt
pytanie zadane 26 listopada 2015 w Nasze projekty przez Sprytnykrzys Gaduła (3,900 p.)
Cześć!

Ucząc się technologii webowych zacząłem dłubać przy aplikacji typu cms/wysiwig. Na chwilę obecną można stworzyć projekt, wygenerować przyciski, pola tekstowe. Dostępna jest edycja pola wynikowego (głownego kontenera). Edycja obiektów (przyciski, pola) ma się odbywać przed dbl-click, jednak nie mam tam wielu opcji (będą pewnie niedługo ) :)

Docelowo ma być możliwość zapisania projektu i edycji w dowolnym czasie lub wygenerowanie gotowego kodu HTML.

Ciekaw jestem Waszych opini :)

edit. przyda się link :) http://cms.k-org.pl/

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 26 listopada 2015 przez writen Nałogowiec (29,060 p.)
Pytanie, po co? Nie ma to żadnego praktycznego zastosowania. Jedyne programy typu wisywyg, które mają jakąś przyszłość to edytory tekstu, ale to raczej tylko w zastosowaniach biurowych.

I dlaczego nazwałeś to CMS?

Po co żeś tyle tego niepotrzebnego kodu nasrał. W jednych miejscach używasz jQuery, w innych nie. Takie mieszanie nie wyjdzie ci na dobre. A żeby dodać kolejne elementy to będziesz tego kodu tak dopisywał i część powielał? I z pięciuset linii zrobi się pięc tysięcy.

Ciągnąc to dalej w ten sposób raczej niczego się nie nauczysz.
komentarz 26 listopada 2015 przez Sprytnykrzys Gaduła (3,900 p.)
Dzięki za opinię.

1. Mieszanie jQuery i czystego JS to masz rację, planuje się tego oduczyć.

2. CMS? System Zarządzania Treścią - gdy wprowadze możliwość zapisywania projektów i ich edycji, będzie pasował do definicji.

3. Zastosowanie to głownie edukacja dla mnie. Planuje też coś podobnego zrobić jako pracę inżynierską. W mojej obecnej pracy takie coś też jest potrzebne, bo zespół nie zna HTML'a a musi pisać artykuły z rozwijaczami, pop-upami itp.

Niemniej jednak dzięki za opinię, kwestię kodu postaram się wcielić w życie :)
0 głosów
odpowiedź 27 listopada 2015 przez Sprytnykrzys Gaduła (3,900 p.)
Hej,

jeśli ktoś z Was znajdzie jeszcze chwilę to będę wdzięczny za uwagi i sugestie.
komentarz 27 listopada 2015 przez Sprytnykrzys Gaduła (3,900 p.)
To dobrze o moim produkcie nie świadczy :)

Po wybraniu "nowy projekt" możesz dodawać obiekty (button, text area) i je edytować poprzed double click. Opcje edycji będą niedługo.

Możesz edytować głównego diva (edit working area) - tu jest obecnie najwięcej funkcji.

Docelowo będzie możliwość wygenerowania kodu HTML lub zapisania projektu

Podobne pytania

–1 głos
2 odpowiedzi 700 wizyt
pytanie zadane 5 maja 2016 w PHP przez Dynamic Bywalec (2,910 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 439 wizyt
pytanie zadane 30 maja 2018 w Nasze projekty przez Wunsz Użytkownik (680 p.)
–5 głosów
7 odpowiedzi 2,134 wizyt
pytanie zadane 17 maja 2024 w Nasze projekty przez niezalogowany

93,496 zapytań

142,430 odpowiedzi

322,788 komentarzy

62,931 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...