• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jak wyłączyć komputer po określonym czasie ?

Object Storage Arubacloud
0 głosów
620 wizyt
pytanie zadane 25 listopada 2015 w C i C++ przez Mateusz15 Nowicjusz (140 p.)
Witam chciałbym zrobić minutnik/timer - ma to działać tak że po uruchomieniu aplikacji moge coś robić przez 15 minut a potem komputer się wyłączy.Np.gdy pobiera mi się jaiś plik lub coś mi się przesyła na telefon/dysk  jest pokazany czas za jaki to się zrobi a gdy np. musze wyjsć z domu to chciałbym mieć taką aplikacje która mi wyłączy komputer po np 20 minutach.Zna ktoś taką komende i jaką biblioteke trzeba dodać jak już ?

4 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 25 listopada 2015 przez Radfler VIP (101,030 p.)

Nie wiem czy istnieje do tego jakaś specjalna funkcja, ale na Win możesz użyć zwykłej funkcji system:

#include <stdlib.h>
#include <time.h>

int main() {
  const clock_t workTime = CLOCKS_PER_SEC * 60 * 20; /* 20 minut */
  clock_t open = clock();
  while(workTime >= clock() - open);
  system("shutdown -s");
}

 

komentarz 25 listopada 2015 przez Mateusz15 Nowicjusz (140 p.)
Dzięki,jak będe miał czas to spróbuje.
komentarz 25 listopada 2015 przez Mateusz15 Nowicjusz (140 p.)
Niezbyt działa
komentarz 25 listopada 2015 przez Radfler VIP (101,030 p.)
Co jest nie tak? Wyłączył się od razu czy coś innego?
komentarz 25 listopada 2015 przez Mateusz15 Nowicjusz (140 p.)
szczerze nic się nie stało uruchomiłą się konsola zamiast 20 dałem 1 żeby mnie czekać odczekałem i nic
komentarz 25 listopada 2015 przez Radfler VIP (101,030 p.)
Może nie da sie wyłączyć komputera z funkcji system. Hmm... spróbuję poprawić ten kod.
komentarz 16 grudnia 2015 przez Piotr Batko Stary wyjadacz (13,190 p.)

U mnie działa ta funkcja:
system("shutdown -s");
Wyświetla MessageBoksa z informacją, że wyłączy kompa za mniej niż minutę i nie żartuje :) Można to cofnąć wklepując linijkę:
system("shutdown -a");

komentarz 17 grudnia 2015 przez Radfler VIP (101,030 p.)

shutdown -s działa. Pewnie @Mateusz15 nie ma uprawnień administratora.

+1 głos
odpowiedź 25 listopada 2015 przez kacper6909 Gaduła (3,040 p.)
W Windows W cmd napiszesz shutdown - s - t (czas w sek. ) i opcjonalnie możesz dać - m jako message. Poczytaj o shutdown w Windowsie. Jeżeli chcesz w c++ znajdź bibliotekę z czasem, funkcje za odliczanie czasu i tyle. Chwila szeprania w Google.
0 głosów
odpowiedź 25 listopada 2015 przez pjj Gaduła (4,330 p.)
Odnosząc się do tytułu pytania, polecam CWK :)
–1 głos
odpowiedź 25 listopada 2015 przez Mavimix Dyskutant (8,420 p.)
Musisz napisać program w rozszerzeniu .bat

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 226 wizyt
pytanie zadane 6 października 2023 w PHP przez mateusz45 Gaduła (3,240 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 231 wizyt
pytanie zadane 28 marca 2019 w HTML i CSS przez Hardwell Dyskutant (8,980 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 106 wizyt
pytanie zadane 2 marca 2019 w PHP przez MrxCI Dyskutant (8,260 p.)

92,690 zapytań

141,603 odpowiedzi

320,102 komentarzy

62,051 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...