Światło przyjmuje 2 formy:
- jest falą elektromagnetyczną
- jest strumieniem fotonów
Większość Twoich pytań na pewno dotyczy strumieni fotonów, które rzeczywiście bardzo łatwo zablokować i tak, telefon znajdujący się w kieszeni, może już nie być w stanie odbierać danych.
W artykule, do którego podlinkowałeś, padają pojęcia: "fale światła z zakresu... (częstotliwości)". Czyli mowa nie o fotonach, lecz falach elektromagnetycznych. A te, (zależnie oczywiście od częstotliwości) zwykle nie mają większych problemów z przenikaniem naszych kieszeni :-P
Radio i Wi-Fi korzysta z fal radiowych. Mierzy się je przeważnie w hercach (Hz), kilohercach (kHz) lub gigahercach (GHz). W artykule padają częstotliwości 400 do 800 terahertzów (THz). <-- Duuużo większe, ale jednak nadal fale ;-)
Macie prawo sie ze mną nie zgadzać, ale z tego co mi się wydaje, to zasada działania będzie podobna. Tylko, że fal nie będzie emitować router tylko żarówka (światło, które też jest falą o bardzo wysokiej częstotliwości).
Na żadne z pytań nie odpowiedziałem (bo nie umiem :-P), ale to tylko mój punkt widzenia :-)