• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Czy Li-Fi będzie nowym Wi-Fi??

Aruba Cloud - Virtual Private Server VPS
+5 głosów
502 wizyt
pytanie zadane 25 listopada 2015 w Offtop przez fckueve Dyskutant (9,470 p.)
edycja 25 listopada 2015 przez fckueve

Zapraszam was na dyskusje na temat Li-Fi,  do którego opis znajdziecie tu .com/  lub po polsku: .pl/news/wydarzenia/trendy/2015/11/li-fi-bezprzewodowa-siec-100x-szybsza-od-wi-fi

Strasznie zaciekawiła mnie ta technologia, mianowicie jestem ciekawy:

1. Wiemy jak działa wysyłanie danych, ale jak działa ich odbieranie?
  2. Czy jak bedę miał telefon w kieszeni, będę rozłączony z Li-Fi?
  3. Jeżeli odbieranie danych przez żarówki jest jakoś możliwe, czy można stwierdzić, na zasadzie zmiany długości / barwy powracającego ściatła, czy ktoś aktualnie się znajduje pod żarówką?
  4. Bez zapalonego światła nie zagram w wow'a?
  5. Jak łatwo można gubić pakiety?
  6. Jeżeli skieruję 2 żarówki ze streamem jego samego filmu, ale o różnym czasie odtworzenia, na 1 odbiornik, jak to wypadnie podczas odtwarzania streamu? 

4 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 25 listopada 2015 przez morius323 Obywatel (1,410 p.)
Jest to nawet bardzo ciekawe ze względu na to, że stworzyła to grupa nie z wielkich przodowników w wynalazkach typu USA ale estońska firma. Światło ma bardzo dużą prędkosć ale rodzą się kolejne pytania:
Co jak chcemy żeby było ciemno ?
Co jak pojawią się zniekształcenia światła, np za sprawą deszczu?
komentarz 25 listopada 2015 przez fckueve Dyskutant (9,470 p.)
Kolejne bardzo fajne pytania ;D
komentarz 26 listopada 2015 przez Porcupine Nałogowiec (31,560 p.)
Co do tego żeby było ciemno w prezentacji z tego TED talku, który wstawił fckueve ten pan Harald Haas wyjaśnił, że co prawda światło musi być cały czas włączone, ale w taki sposób, że dla ludzkiego oka światło będzie nie zauważalne :)
+1 głos
odpowiedź 25 listopada 2015 przez Sebastian Fojcik Nałogowiec (43,040 p.)
Światło przyjmuje 2 formy:
- jest falą elektromagnetyczną
- jest strumieniem fotonów

Większość Twoich pytań na pewno dotyczy strumieni fotonów, które rzeczywiście bardzo łatwo zablokować i tak, telefon znajdujący się w kieszeni, może już nie być w stanie odbierać danych.

W artykule, do którego podlinkowałeś, padają pojęcia: "fale światła z zakresu... (częstotliwości)". Czyli mowa nie o fotonach, lecz falach elektromagnetycznych. A te, (zależnie oczywiście od częstotliwości) zwykle nie mają większych problemów z przenikaniem naszych kieszeni :-P

Radio i Wi-Fi korzysta z fal radiowych. Mierzy się je przeważnie w hercach (Hz), kilohercach (kHz) lub gigahercach (GHz). W artykule padają częstotliwości 400 do 800 terahertzów (THz). <-- Duuużo większe, ale jednak nadal fale ;-)

Macie prawo sie ze mną nie zgadzać, ale z tego co mi się wydaje, to zasada działania będzie podobna. Tylko, że fal nie będzie emitować router tylko żarówka (światło, które też jest falą o bardzo wysokiej częstotliwości).

Na żadne z pytań nie odpowiedziałem (bo nie umiem :-P), ale to tylko mój punkt widzenia :-)
komentarz 25 listopada 2015 przez pjj Gaduła (4,330 p.)
A co będzie jak żarówka się przepali?
komentarz 25 listopada 2015 przez Sebastian Fojcik Nałogowiec (43,040 p.)
A co będzie jak router się zespuje?

Wymienimy na nowy i po ówczesnym skonfigurowaniu znowu będzie można śmigać.
Z żarówką nie widzę większych problemów :-P
komentarz 25 listopada 2015 przez pjj Gaduła (4,330 p.)
No w sumie tak :)
komentarz 26 listopada 2015 przez event15 Szeryf (93,790 p.)
Mnie się wydaje, że coś przekombinowałeś.

Przede wszystkim światło dziś zgodnie z dualizmem korpuskularno-falowym światło ma postać fali elektromagnetycznej ORAZ strumieni fotonów. Jest to spójnik, który mówi, że te dwie cechy występują jednocześnie.

Chciałbym abyś zobaczył jak działa chociażby fotorezystor. Albo fotodioda. Cokolwiek co reaguje na światło. Przeczytaj sobie na ten temat i wyciągnij wnioski.
komentarz 26 listopada 2015 przez Sebastian Fojcik Nałogowiec (43,040 p.)
Nigdzie nie wspomniałem, że światło przyjmuje tylko jedną z tych form. Miałem oczywiście na myśli ORAZ.

Poczytałem o tym, o czym wspominałeś i tak: fotodioda reaguje pod wpływem padających na nią fotonów, więc to raczej bardzo słabo. W moich powyższych rozważaniach wykluczyłem tę opcję, bo telefon przykryty książką nie odbierałby sygnałów.

Fotorezystor jest już ciekawszy, bo działa pod wpływem fali elektromagnetycznej, o której również cały czas pisałem i moim zdaniem, to właśnie fala będzie przekaźnikiem informacji. Krótcej rzecz ujmująć, działa jak antena, lecz wychwytuje inne częstotliwości fal.

Nie wiem o jakie wnioski Tobie chodzi, ale nadal uważam, że jeśli światło miałoby przesyłać sygnał w taki sposób, to istotne byłoby promieniowanie, a nie fotony. W przeciwnym wypadku sygnał byłby bardzo łatwo gubiony.

Światło, jest falą elektromagnetyczną, której nośnikami są fotony.

Tak sobie zacytuję.

komentarz 26 listopada 2015 przez Sebastian Fojcik Nałogowiec (43,040 p.)
edycja 27 listopada 2015 przez Sebastian Fojcik
Wygrałeś :-D

Kawa dla tego Pana.
Za nauczenie mnie czym jest światło :-)
0 głosów
odpowiedź 25 listopada 2015 przez pjj Gaduła (4,330 p.)
edycja 25 listopada 2015 przez pjj
A co będzie jak żarówka się przepali?
komentarz 26 listopada 2015 przez niezalogowany
jak już to będą lampy led a one działają po 10 lat i więcej

Żarówki LED według zapewnień producentów świecą około 45 tysięcy godzin czyli ok. 5 lat ciągłej pracy, przy czym częste włączanie i wyłączanie nie skraca ich żywotności. Dla porównania, trwałość żarówek żarowych wynosi około 1000 godzin, a żarówek energooszczędnych między 10000 a 15000 godzin. Należy jednak zaznaczyć, że sprawność świecenia diody z czasem maleje - po 30 tysiącach godzin ilość emitowanego światła zmniejsza się o połowę. 

0 głosów
odpowiedź 26 listopada 2015 przez Porcupine Nałogowiec (31,560 p.)
Zgadzam się, że to bardzo ciekawe rozwiązanie, które pokazuje jak niesamowicie rozwija się technologia. Mam jednak pewne wątpiwości w jaki sposób wprowadzić to do życia codziennego tak aby Li-Fi wyparło całkowicie Wi-Fi. W domu czy w miejscach takich jak kawiarnie, restauracje galerie wydaje mi się, że mogłby się udać. Ale co jeśli ktoś powiedzmy idzie sobie ulicą i potrzebuje sprawdzić coś w internecie? Światła musiałyby być ustawione praktycznie wszędzie no i czy w ogóle sprawdzałoby się to, zakładając, że człowiek się porusza...

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 317 wizyt
+1 głos
1 odpowiedź 112 wizyt
pytanie zadane 31 października 2024 w Sieci komputerowe, internet przez whiteman808 Gaduła (3,410 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 172 wizyt

93,277 zapytań

142,276 odpowiedzi

322,282 komentarzy

62,595 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...