• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Zadania z plikami i strukturami, pomoc!

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
118 wizyt
pytanie zadane 25 listopada 2015 w C i C++ przez martix3 Użytkownik (690 p.)

Witam! Mam tu dwa zadania na jutrzejsze ćwiczenia z programowania. Próbowałam je zrobić, ale nie wiem czy  mam dobrze. Pierwsze udało(chyba) mi się zrobić w całości,  a drugie niekoniecznie... Moglibyście mi pomóc to rozwiązać, ewentualnie poprawić istniejące błędy?

1. Zadeklaruj zmienną wskaźnikową w do struktury Osoba, której składnikami są int i; double pensja, char nazwisko [15];

Otwórz plik tekstowy o nazwie Dane2.TXT i odczytaj zapisane w nim wartości składników i, pensja, oraz nazwisko zmiennej wskazywanej przez w.

 

Struct Osoba

{ int i;

 double pensja;

char nazwisko [15];

} * w;

 

ifstream p;

p.open(”Dane2.txt”)

if(!p.eof())

{ p>>*w.i;

p>>*w.pensja;

p>>nazwisko;

}

 

 

2. Zadeklaruj typ strukturalny struci Osoba, którego składnikami są: int i; float pensja; char nazwisko [15] oraz zmienną Os typu struct Osoba.

Napisz funkcję void czytaj(struct Osoba*w, char Nazwa[]); która wczyta do struktury wskazanej przez w wartości z pliku tekstowego o nazwie Nazwa.txt w kolejności: i, nazwisko, pensja.

Wczytaj dane z pliku o nazwie „Dane.txt” na zmienną Os za pomocą funkcji czytaj.

 

 

Struct Osoba

{ int i;

 float pensja;

char nazwisko [15];

} Os;

 

 

void czytaj(struct Osoba*w, char Nazwa[])

 

…………..

 

 

 

………….

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 25 listopada 2015 przez Nostalgiczny Obywatel (1,180 p.)

Generalnie to trochę źle to wszystko piszesz.W ogóle polecenie dziwne, nie rozmiem po co dla zmiennej typu Osoba robić wskaźnik. Dla przykładu program pierwszy:

​
#include <iostream>
#include <fstream>

struct Osoba
{
 int i;

 float pensja;

char nazwisko [15];


};

int main()
{
   Osoba w;
   
ifstream p;

p.open(”Dane2.txt”)

if(!p.eof() and plik.good())

{ p>>w.i;

p>>w.pensja;

p>>w.nazwisko;

}


   return 0;
}
komentarz 25 listopada 2015 przez martix3 Użytkownik (690 p.)
Takie mamy zadania. Ogólnie tu trzeba fragmenty programów napisać. A jak nam facet powiedział, że trzeba użyć wskaźników to trzeba...

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 486 wizyt
pytanie zadane 4 kwietnia 2020 w C i C++ przez Hubertius Bywalec (2,970 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 312 wizyt
pytanie zadane 1 grudnia 2018 w C i C++ przez mrKaczorrro13 Użytkownik (560 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 113 wizyt
pytanie zadane 1 lutego 2016 w C i C++ przez Lukasz95 Bywalec (2,160 p.)

92,453 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,086 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...