• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

problem z instalacją linux

Cloud VPS
0 głosów
206 wizyt
pytanie zadane 22 listopada 2015 w Systemy operacyjne, programy przez katolik6 Dyskutant (8,140 p.)
Męcze się cztery godziny i jedyne, co osiągnąłem to zbotowana płyta z linuxem, czarny ekran przy włączaniu, jakiś napis o podłączonym kablu (nie było żadnego podłączonego) i włączający się windows zamiast okna instalacyjnego. Ustawiłem botowanie z płyty, jedyny efekt to ten napis, iso z orginalnej strony. Ktoś się z tym spotkał?

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 22 listopada 2015 przez adrian17 Mentor (354,560 p.)
Jaki napis z oryginalnej strony? Jakiej strony? Możesz dokładniej opisać / dać zdjęcie? Jakiego masz Windowsa? Masz UEFI i SecureBoota?
komentarz 22 listopada 2015 przez katolik6 Dyskutant (8,140 p.)
iso, nie napis, ze strony kaliego, dokładny napis... zaraz, to krótko trwa, win 8, secure booting wyłączony, nie do końca rozumiem, o co chodzi z tym UEFI, ale to pierwsza opcja w zakładce boot, jak mam na UEFI od razu wczytuje win., jak legacy, to najpierw mam te napisy, zaraz spróbuję przepisać.
Intel undi PXE...
aha, tyłe przeczytałem i black screen :/
komentarz 22 listopada 2015 przez adrian17 Mentor (354,560 p.)
Kojarzę komunikat ale nie widziałem żeby od razu po nim ekran robił się czarny; nie pomogę, może ktoś inny będzie wiedział. Najlepiej jak byś może zapytał na forum Kali?
Intel undi PXE-2.0
bardzo ciekawa sytuacja, wyjąłem płytę, odłączyłem zasilanie, włączyłem i pisze dokładnie to samo.
Intel undi PXE-2.0 (build 083) info o firmie? copyright, rok itp.
for ATHEROS PCIE ethernet controller v... jakieś cyfry z kropkami pomiędzy
Check connection cable! kosztowało mnie to 5 restartów.
komentarz 23 listopada 2015 przez katolik6 Dyskutant (8,140 p.)
ok, problem jest taki: bios szuka systemu na płycie, ale go nie widzi, kolejne jest botowanie z lan, ale wymontowałem kart3 sieciową (nie pytajcie) i stąd te napisy, jako, że się nie udało przechodzi do hdd, znajduje windows i go uruchamia. Więc chodzi albo o płytę, choć pobrałem wersję live i wypaliłem najwolniej jak się dało oraz powłoka nie zgłasza żadnych problemów. Druga opcja to problem z biosem, teoretycznie może plików nie odczytać, choć wątpię, tym bardziej, że widzi sam cdrom, nawet słychać, że go używa. Jutro zabiorę płytkę do szkoły, jak odpali się na jednym z PC... To mam większy problem.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 902 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 487 wizyt
–3 głosów
1 odpowiedź 636 wizyt
pytanie zadane 28 października 2018 w Systemy operacyjne, programy przez iNakeii Obywatel (1,030 p.)

93,482 zapytań

142,415 odpowiedzi

322,761 komentarzy

62,895 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...