• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Rozne dane w tabeli

Object Storage Arubacloud
0 głosów
90 wizyt
pytanie zadane 22 listopada 2015 w SQL, bazy danych przez inny_sub Obywatel (1,120 p.)

Chce w tabeli za każdym razem jak ktoś coś kupi zmieniać wartosc "losy" dla danego użytkownika i o danym "id"
Jednak jak to rozwiązac w MySQL?

Robie takie zapytanie:

UPDATE buy SET losy='losy+{$losy}', user='".$user_data['user_name']."' WHERE id='{$id}'

Ale to będzie działać tylko dla id=1 w mojej bazie.. A ja chce rozne wartosci "losy" w kolumnie"user" dla roznego "id"

Tworzyć kolejne tabele dla poszczególnych "user" czy dla "id" ?

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 22 listopada 2015 przez jaca121212 Nałogowiec (40,760 p.)

Mam rozumieć że jest to osoba zalogowana jeśli tak to zrób to w taki sposób 

$dodaj_losy = UPDATE buy SET losy='losy+{$losy}' where id=(%d)",
     $_SESSION['id']));

$_SESSION['id'] = $wiersz['id'];

to id usera u mnie jest tak że 

$resultat = @$polaczenie->query(sprintf("SELECT * FROM uzytkownicy)); 

$wiersz = $resultat->fetch_assoc();
        $_SESSION['id'] = $wiersz['id'];

może ci to pomoże 

komentarz 22 listopada 2015 przez inny_sub Obywatel (1,120 p.)
Nie bardzo, bardziej poszukuje infromacji czy da się stworzyć taką strukture bazy:

---id---nick---losy
---1---test---10
---1---test_2---22
---1---test_3---12
---2---test---20
---2---test_3---10
komentarz 22 listopada 2015 przez mowmiheniek Stary wyjadacz (11,900 p.)
Ale jak to? Jest użytkownik z ID 1 i ma różne nicki? Jeżeli byłby to użytkownik z jednym ID i z tym samym nickiem, to się da.
komentarz 22 listopada 2015 przez inny_sub Obywatel (1,120 p.)
To nie jest użytkownika, to ID tak jakby "aukcji" i ilość losów użytkownika w danej aukcji.
komentarz 22 listopada 2015 przez mowmiheniek Stary wyjadacz (11,900 p.)
A to się da. Masz dwie tabele np. uzytkownik i aukcja.  Trzecia tabela np. losy pobiera z tabeli uzytkownik - ID, a z tabeli aukcja ID nick  i dodaje losy.
komentarz 22 listopada 2015 przez inny_sub Obywatel (1,120 p.)
Nie rozumie, to w jednej tabeli nie da się tego zrobić?

To co napisałeś jest dla mnie strasznie pokręcone :D
komentarz 22 listopada 2015 przez mowmiheniek Stary wyjadacz (11,900 p.)

Tutaj masz przykład: http://i.stack.imgur.com/Rf2gc.png

Category_product łączy dwie tabele: Product i Categories po ich kluczach ID.

komentarz 22 listopada 2015 przez inny_sub Obywatel (1,120 p.)
Oughh to chyba będę musiał coś doczytać o MySQL, nie mam pojęcia jak połączyć te 2 tabele :G

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 170 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 1,341 wizyt
pytanie zadane 6 maja 2018 w PHP przez Damian Prymus Początkujący (380 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 255 wizyt
pytanie zadane 22 lutego 2018 w PHP przez Śwież4k Bywalec (2,570 p.)

92,573 zapytań

141,423 odpowiedzi

319,648 komentarzy

61,959 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...