• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

sfml sprite się nie wyświetla

Cloud VPS
0 głosów
422 wizyt
pytanie zadane 21 listopada 2015 w C i C++ przez katolik6 Dyskutant (8,140 p.)
edycja 21 listopada 2015 przez katolik6
Z góry przepraszam, że nie dam całego kodu, ale 1)W tym wypadku chcę być jedynym jego posiadaczem 2)Ma 1100 linii :) 3)Formatuję go... inaczej. Dobra, do konkretu, mam trochę zmiennych, maina, konfigurację (wczytywanie tekstur, savea itp.), gówną pętlę, a w niej okodowane eventy eventyi wyświetlanie. TA CZĘŚĆ DZIAŁA. Jako, że konfiguracja zajmuje ze trzy sekundy, chciałem wyświetlić na początku maina sprite z logo naszego dwu osobowego "studia" o ile mogę to tok nazwać. i uzyskuję czarny ekran:

tlo_texture.loadFromFile("img/logo.png"); tlo.setTexture(tlo_texture); tlo.setScale(sf::Vector2f((1024/1920), 1));//grafik wymiary pomylił window.clear(); window.draw(tlo); window.display();

nie wiem o co chodzi, bo w pętli robię dokładnie to samo i działa. [EDIT] Mam, wykomentarzowałem setScale i się wyświetla, wciąż pozostaje pytanie: Czemu?

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 21 listopada 2015 przez Grzyboo Nałogowiec (28,880 p.)
Jeśli grafik wymiary pomylił to chyba rozsądniej byłoby je zmienić po prostu w dowolnym edytorze grafiki i wkleić prawidłowy obrazek :P

Co do samego błędu... Mało informacji, jakiś szczątkowy nieczytelny kod. Zobacz, czy prawidłowo w ogóle wczytywana jest tekstura (loadFromFile zwraca true).
komentarz 21 listopada 2015 przez katolik6 Dyskutant (8,140 p.)
przed sekundą się skumałem: int/int=? no int nie float! czyli skala wynosi 0%x100% :|
komentarz 21 listopada 2015 przez katolik6 Dyskutant (8,140 p.)
co do komentarza: Wpadłem na to skalując png :P
komentarz 21 listopada 2015 przez Grzyboo Nałogowiec (28,880 p.)
A no racja, nie zwróciłem nawet na to uwagi :P

Chociażby, żeby uniknąć takich błędów wypada wrzucić obrazek o dobrej wielkości.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 252 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 195 wizyt
pytanie zadane 20 marca 2020 w C i C++ przez Kondz10 Początkujący (270 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 414 wizyt
pytanie zadane 8 stycznia 2017 w C i C++ przez niezalogowany

93,487 zapytań

142,423 odpowiedzi

322,773 komentarzy

62,910 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...