• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Python 2d/3d multiplatformowość

Cloud VPS
0 głosów
823 wizyt
pytanie zadane 20 listopada 2015 w C i C++ przez ZakosiliMiNeta Nałogowiec (30,870 p.)
Czy istnieją silniki do pythona 2d i / lub 3d które wspierają multiplatformowość. Coś na wzór unity ?

4 odpowiedzi

+3 głosów
odpowiedź 21 listopada 2015 przez furas Maniak (53,800 p.)
edycja 23 listopada 2015 przez furas

Najlepsza
Jest wiele modułów, które działają na Windows, Linux, OS X - są to nakładki na biblioteki/frameworki napisane w C/C++ więc je też trzeba zainstalować (co czasami może stanowić dodatkowy problem) np.  PyGame (SDL), PySFML (SFML), Panda3D (stworzony przez Sony https://www.panda3d.org/ ), Cocos2D ( http://cocos2d.org/#cocos2dpy ), itd.

Gorzej jest z iOS czy Android bo tu chyba tylko Kivy Framework jest aktywnie rozwijany.

Nie wiem jak się ma sytuacja z Ignifuga, które też twierdzi, że pozwala tworzyć na platformy mobilne z użyciem Pythona wraz z HTML i CSS  http://ignifuga.org/

https://wiki.python.org/moin/PythonGameLibraries
komentarz 21 listopada 2015 przez niezalogowany
Uważaj jak piszesz linki do jakichś stron, bo ktoś niekumaty może się nie skapnąć, że razem z linkiem dochodzi "),", kliknij sobie ten link to Pandy. Tak tylko mówię :)
komentarz 23 listopada 2015 przez furas Maniak (53,800 p.)
@filipekczek7 dzięki, rzeczywiście link niepotrzebnie łapał nawias :)
komentarz 23 listopada 2015 przez niezalogowany
No, nie ma za co ;)
+1 głos
odpowiedź 21 listopada 2015 przez Strategiusz Dyskutant (9,220 p.)
Jakieś tam są, ale ja straciłem masę czasu na użeranie się z bugami, instalacją zależności czy próbami zrozumienia dokumentacji, a i tak nic z tego nie wyszło. Szybciej trwała nauka C# na potrzeby Unity, niż to całe szukanie i próba opanowania jakiegoś engine'u pod Pythona.
W takim razie chcesz zniechęcić autora do Python'a? ;)
komentarz 21 listopada 2015 przez ZakosiliMiNeta Nałogowiec (30,870 p.)
Czemu odrazu do całego pythona? Może jest w tym racja że Python się nie nadaje do gier, ale jest spoko w innych dziedzinach
To już się pytaj jego :)
komentarz 22 listopada 2015 przez Strategiusz Dyskutant (9,220 p.)
Konkretnie to próbowałem nauczyć się Panda3D (niedostateczna dla mnie dokumentacja), Soya3D (nie dałem rady zainstalować na Windowsie, nie wiem jak z Linuksem), Cocos2D, Pyglet, Pygame, pySFML (kiepskie wydajności w grafice 2D, pySFML dodatkowo bug),  Godot Engine (nie Python, ale podobny język - bugi, wczesna wersja).
 Potem dopiero spróbowałem Unity, bo czytałem, że obsluguje język Boo, który jest podobny do Pythona, ale okazało sie, że Boo oficjalnie został akurat wycofany, a i tak nie ma do niego tutoriali ani dokumentacji i nauczyłem się całkiem szybko C#, bo podobny do Javy.

Zakończenie było takie, że jednak zrezygnowałem z Unity na razie na rzecz baz danych i technoologii webowych.
0 głosów
odpowiedź 20 listopada 2015 przez Michał628496 Pasjonat (17,340 p.)
Jest moduł pygame(trzeba go pobrać) .Można w nim pisać programy 2d i 3d
0 głosów
odpowiedź 20 listopada 2015 przez Frendom Pasjonat (18,900 p.)
Nie wiem czy ci to pomoze, ale na pewno blender korzysta ze skryptow pythona

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 128 wizyt
pytanie zadane 18 maja 2018 w C i C++ przez niezalogowany
0 głosów
2 odpowiedzi 1,110 wizyt
pytanie zadane 22 listopada 2020 w C i C++ przez Konto123 Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 663 wizyt
pytanie zadane 28 listopada 2017 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez maucinkali Nowicjusz (140 p.)

93,485 zapytań

142,417 odpowiedzi

322,765 komentarzy

62,898 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...